Illik, vagy kötelesség az ilyen jellegű szívességeket viszonozni?
Él az utcánkban egy ismerős idős házaspár, pár háznyira tőlünk. A házaspár Anyósom kollégái voltak régen, és többször segítették szívességből a nehezebben mozgó Anyósomat, mikor hosszabb ideig egyedül élt a lakásban (özvegy volt, a fia - későbbi Férjem - pedig munka miatt messzebbre költözött). Akkoriban még egyik családot sem ismertem. Megismertem aztán a Férjemet, összeházasodtunk, Anyósomhoz költöztünk. Anyósom sajnos pár éve elhunyt. Az ismerős kolléga-házaspár pedig korosabbá vált, és most tőlem várják el, hogy viszonozzam feléjük azt a sok szívességet, amit régen ők adtak Anyósomnak. Nem azt mondom, hogy ne segítsük őket, mert ha tudunk, miért ne. Csak ez egyfajta elvárás lett részükről. Hogy ez jár nekik, hisz ha adták, most vissza is kell, hogy kapják. A régi szívességért fizessek most én szívességgel. Férjemnek ezt nemigen emlegetik, inkább nekem. Hiába nem ismertem őket akkoriban, úgy tűnik, örököltem egy ilyen "rejtett tartozást". És pontosan nem is tudom, mit. Mit lehet tenni ilyen helyzetben? Tényleg tartozom feléjük? Olyasmiért, amit nem is én kértem? Ne értsetek félre, persze hogy segítek ha épp úgy adódik, és tudok is, kötetlenül, kedvességből - de nem tudom, mennyire illik/szükséges elköteleződnöm feléjük... Mennyit vállaljak be feléjük? Kutyakötelességem gondoskodni róluk? Amit adtak (nem pénzben), azt vissza illik adni, kérés nélkül is? Úgy érzem, most a kezükben vagyok, és fogalmam sincs, hogyan egyenlíthetnék. Az idős házaspárnak egyébként van egy középkorú lánya, meg egy unokája, pár utcával arrébb laknak, napi kapcsolatban állnak, de mégis, mi vagyunk közelebb, mi vagyunk elérhetőbbek (ezt többször hangoztatják is), majdhogynem rokonokként kezelnek. S várják, hogy a régi szívességek fejében most önszántunkból kedveskedjünk nekik. Jogosan várják és kötelességünk viszonozni a régi szívességeket? Mi ilyenkor a teendő, mit diktál az illem? Közben én meg próbálok aszerint élni, ahogy tanítják: ha adok valamit, ne várjak viszonzást, semmit sem. Fura egy helyzet.
Köszönöm a tanácsokat előre is.
Érzelmileg zsarolnak. Nem vagy köteles segíteni. Ilyen segítséget szívességből adunk, aztán vagy mi is kapunk vagy nem. Lehet, hogy más segít majd nekik. EZ egy nagy körforgás.
Ez a rejtett adósság a férjed felé áll fenn, nem feléd. Valószínűleg azért téged abajgatnak vele, mert te vagy a nő és onnan is főleg a feleség segített.
Segítsen a lányuk, unokájuk, te meg amikor erődből és kedvességedből telik. Ezt mond is meg nekik!
22: "Pokollá fogja tenni ez a "kis" dolog az életedet"
Föltéve, ha agyonstresszeli magát rajta.
Egyszer meg kéne mondani nekik, hogy a garázs használatával akkor és ott megvolt a viszontszívesség, úgyhogy senki nem tartozik a másiknak semmivel.
Lesz egy nagy sértődés, na azt le kell sz..ni. Ennyi a titok.
Kérdező, egy félmondatodat nagyon nem értettem:
"ami az övék, azt tiszteletben tartatják, ami a mienk, az meg "természetesen" közös"
Mit jelent az, hogy közös? Bejárkálnak hozzátok és használják a holmijaitokat?
férjed segítsen nekik. nem mint szívesség-viszonzás, hanem mint szomszéd, aki fiatalabb és erősebb. télen havat lapátolni, tavasszal ágat gallyazni, nyáron utcát söpörni/árkot takarítani, ősszel lombot söpörni. nem helyettük megcsinálni, hanem besegíteni nekik.
ennyi. nem több
a női munka meg maradjon a lányára/unokájára
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!