Ajándékozási címen párom megkapta a házat, amire jelzáloghitelt vett fel. Párom a tulajdonos anyukája pedig a haszonélvező.2 különálló házrésszé lett alakítva a ház. Az ő lakrészében elromlott dolgokat kinek a kötelessége fizetni (ajtó, tűzhely)?
A tüzhelyt vegye meg magának.
A zárcserét nő létemre én is megcsinálom.
De akkor fizesse magának.
A biztositó mire fizet, ezekre a dolgokra?
Mennyit 10000 et?
Jo az is penz.
Lehet, hogy én vagyok a h..e de wz így nekem magas
A biztositást meg fizessétek csak a ti lakrészetekre és kész.
Anyuka nem akarja fizetni a biztosítást? És az ő lakrészében történt valami, amire a biztosító fizet?
Szerintem mivel a ház a párodé, és a biztosítást is ti fizetitek, a biztosítási pénz is nyilván a tietek, és mivel a ház tulajdonosa a párod, nektek kell az ajtót és a zárat cserélni a házon.
A gáztűzhely pedig mitől romlott el? Ha azért, mert 40 éves, akkor nektek kellene cserélni szerintem, ha az anyuka hibájából, akkor neki.
Ha benyeli a biztosítási pénzt, akkor abból oldja meg ő.
Én így gondolnám, ha rólam lenne szó. De ez függ attól is, miben egyeztek meg, milyen a viszonyuk, stb.
Nézzetek utána, mit jelent a haszonélvezeti jog.
Valami olyasmi, hogy élvezi a hasznát, és viseli a terheit, megóvja az állagát.
Vagyis, ha elromlott nála valami, nem a tulajnak kell fizetni.
A biztosítási pénz pedig azé, aki a biztosítást fizeti, ez számomra egyértelmű.
" A haszonélvező kötelezettségei
A haszonélvezőt terhelik a dologgal kapcsolatos terhek és a dolog használatával járó kötelezettségek, így például a haszonélvező viseli az ingatlan berendezési és felszerelési tárgyai javításának, cseréjének költségeit, lakásfestés költségét, az ingatlannal kapcsolatos közterheket, stb. Kivételt képeznek a rendkívüli javítások és helyreállítások, amelyek nem terhelik a haszonélvezőt. Rendkívül helyreállításról például akkor beszélhetünk, ha az ingatlant olyan károsodás érte, amelynek helyreállítási költsége az ingatlanból származó jövedelemmel vagy más előnnyel nem áll arányban.
Dr. Szabó Gergely
ügyvéd"
ezt most találtam a neten
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!