Lehet valaki egy ingatlanban egyszerre tulajdonos és haszonélvező?
Igen. ès elég gyakori.
Pl van egy család apa anya gyerek.
Az apa anyának 50-50% a tulajdon része. meghal az apa és a gyerek örökli az 50% rézsét de anyának hasznoélvezeti joga lesz rajta, míg tulajdonában van az 50% másik rész. ha az anya meghal akkor megszünik a haszonélvezet és az ö részét is a gyerek örökli, így 100%-ban a gyereké.
3-ik én pont így is irtam le.
az elhunyt apa részét a gyerek örökli de az anyának haszonélvezete lesz rajta.
1 ház
50% apa tulajdon része
50% anya tulajdonrésze
0% gyerek
apa halála (szegény apát nyirom ki mindig)
50% gyerek tulajdonjoga + anya haszonélvezete
50% anya tulajdon joga
olyan NEM létezik hogy
100% tulajdon + haszonélvezet
Úgy látom, elég bonyolult a dolog. A konkrét helyzet:
Öröklési szerződés alapján Édesapám és Édesanyám után én öröklöm a lakást. Anyukám halála után bejegyezték az első fél rész tulajdonjogát a nevemre. A másik fél részre Édesapámnak haszonélvezeti joga volt, az én nevemen "öröklési jog biztosítása" szerepel. Édesapám halála után lett csak a második fél részre bejegyezve a tulajdonjogom, tehát addig én nem tulajdonosként szerepeltem, holott Apámnak haszonélvezete volt rajta.
Az ingatlant eladtam, és most az adózás miatt nem mindegy, hogy mióta van tulajdonomban a lakás. A Földhivatali bejegyzések alapján a második fél rész ugye Apám halálától, de ez alapján neki egyszerre kellett volna lenni tulajdonosnak és haszonélvezőnek, különben ki lett volna a második fél rész tulajdonosa?? Ezért kérdeztem,hogy ez lehetséges-e?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!