Miért beszélnek itt ilyen könnyelműen a szülők arról, hogy költözzön el a gyerek?
Ha tudnak saját otthont biztosítani neki, akkor jogos. Ha nem, akkor meg érdemes lenne megnézni a lakásárakat és nem azokkal az időkkel érvelni, mikor egy lakás ötödennyibe került, de a fizetés legalább feleennyi volt.
Vagy ha lány, álljon össze valakivel, akit azért szopkod, hogy meneküljön?
Vagy úgy mégis hogy gondolja néhány ember, hogy mikor felnő a gyerek, csak vállat von és az elindításával a felnőtt életben már nem számol, csak utasítgat, mintha olyan könnyű lenne? Néhány szülőn azt érzem, mintha úgy vállalt volna gyereket, hogy nem bízott abban, hogy az a gyerek felnő. Ez mindenesetre elég bizarr elképzelés.
21: Az mit segít, ha ezen kesergünk? Teljesen mértékben igazad van. És? Attól még ez van, és ebből kell kihozni a legtöbbet (29 vagyok, ugyanebben a cipőben, még mielőtt... :)).
Nem is olyan régen volt egy vita az ingatlanos csoportban, ahol egy fiatal pedagógus csaj kesergett ezen, hogy a mai világban semmi esély. Kb. 10-15 ember adott neki jobbnál jobb ötleteket, hogy hogyan növelhetné a bevételeit, már 25 kommentnél jártunk, mikor beírta, hogy ő nyomorba született és abban is fog meghalni. Az ilyen embernek nem azért nem lesz lakása, mert lakhatási válság van (ami tényleg egy létező jelenség, és tényleg elkeserítő), hanem azért, mert totál nem vállalja a felelősséget a saját életéért, hanem a körülményeit hibáztatja. Mindez úgy kapcsolódik ide, hogy ez az a skill, amit át kell adni, hogy Te vagy a felelős az életedért, függetlenül attól, hogy tényleg igazságtalan, ami most megy...
Én azért megértem a szülői oldalt is valamilyen szinten, ha nevelő céllal nem akar "alárakni" a gyereknek semmit. Sok gyerek/fiatal -tisztelet a kivételnek - nem éri be akármivel, vagy akármilyen szintű támogatással. Ahogy itt megy a hiszti sokszor, hogy nem kapja meg a macbookot, csak valami ócska gépet, meg a márkás cuccokat, sok esetben ugyanez megy nagyban: nem megy 35 nm-es kis lukba, rögtön nagy lakás kell, a felújítás természetesen alap, nem ám valami linóleumos vacak az igényszint, amit majd a lehetőségekhez képest újíthat(nak), önerőből, a full extrás felszerelés is alap, mert ugye rögtön minden kell ám, és sz--r az a szülő, aki ehhez nem ad indulótőkét (jobb esetben).
Más kérdés, hogy a nevelést nem akkor kell már elkezdeni, amikor önállósodna a gyerek, mert addigra régen el vagy cs..ve az a része, amit a "nem rakok alád semmit, tanuld meg, így lesz belőled valaki" dologgal el akarnának érni.
Azok a fiatalok akik most a huszas eveikben vannak, nekik amit leirok teljesen relatable. Es melegen ajanlom a szuleiteknek, hogy ezt kellene vegre felfogniuk.
A szuleim 2000ben vettek a hazunkat Budapesten.(es ez videkre is igaz) Akkor a mostani fizujuk 2/3at kaptak nagyjabol. Anya tobbet apa kevesebbet. A hazat akkor 6 millioert vettek, majd az evek soran raforditottak 10milliot felujitasra aprankent. Ma ez a haz 65milliora van ertekelve.
De mondjuk nezzunk csak egy 30-35millios ingatlant. Ha kirakom a gyerekemet, hogy takarodjon alberletbe, egy atlag fizetesbol hogy a viharba lesz meg neki csak az ONERO a HITELHEZ?
Annyira egyszeru mutogatni a szuleinknek, hogy de nekem is ment, neked is muszaj, hogy menjen. Igen persze, amikor neked 3 evi fizudbol megvolt a haz, nekunk jo esetben is 8-10ev.
#21:
Az a korosztály, aki ezeket élvezte, már bőven nagyszülő, felnőtt unokákkal, és tátott szájjal várja a rezsi utalványt és a 14. havi nyugdíjat.
Akinek most probléma, hogy hová fog költözni a fiatal felnőtt gyereke, az a 80-as években született, és az Oroszlankirályon nőtt fel. Csak szólok.
De ha a te szüleid még az átkosban zavarosban halásztak, akkor te is 40+ lehetsz, úgy meg tényleg ideje lenne elköltözni végre.
Aki az Oroszlankirályon nőtt fel, az nagyon-nagyon maximum 40 éves, de inkább 30-35. Hánynak van közülük minimum 20 éves gyereke? :D mert szerintem elenyésző, azt nézve, hogy hány gyereket vállal manapság ez a korosztály és mikor.
Az átkosban halászó emberekről beszélünk itt, akiknek sok esetben tényleg könnyebb volt megoldani a lakhatást köszönhetően a fusizásoknak és állami építési programoknak köszönhetően. A mostani 30-40 közötti korosztály már bőven nyögi a lakhatási válságot, a gyerekeik pedig még jobban fogják.
Amúgy igen, tényleg az a jellemző, hogy az 50-es korosztály kikéri magának, hogy bármiféle felelőssége lenne a gyereke elindításában az életben, meg magyaráznak, miközben nekik százszor könnyebb volt.
Az én családomban is az volt a jellemző, hogy a nagyszüleim még segítették a gyerekeiket, fizették a lagzit, adtak a házba, sőt, míg felépült a családi ház, addig mindenki ott lakott a szülőknél. Megjegyzem, sem a szüleimnek, sem a testvéreiknek nem volt érettségije, szakmunkás bizonyítvánnyal dolgoztak bolti eladóként, stb. mégis fel tudtak építeni egy házat némi családi segítséggel. Más volt a fizetések és az árak aránya.
Na most, ehhez képest nálunk már az volt, hogy senkinek a párja oda ne merjen költözni, senkinek nem fizették ki a lagzit, senki nem kapott pénzt a lakásba, sőt, 18 év után már bele is kellett adni pénzt a háztartásba és persze megy a szöveg, hogy mindenki dolgozzon meg magának lakásért, ők is így tették...:D
De nem csak nálunk van ez, ismerősöknél is. Undorító, önző generáció az 50-eseké.
26-os
Azert ez nem teljesen igaz. A szuleim a 70es evek vegen szulettek, en 99ben. En nottem fel az oroszlankiralyon. Az en gyerekeimnek ennel sokkal nagyobb problemaik lesznek 40-50 ev mulva. 21 vagyok nem 40..
A nagyszuleim tanacsi lakast vettek meg fillerekert meg a 90es evek elejen. Azt ahol 40 eveig eltek elotte. Ok valoban kielveztek ezt a helyetet, de a szuleim is!!! Azt meg ne felejtsuk el, hogy az o idejukben rettentoen nagy lakashiany volt az orszagban, es nem az volt a bevett norma, hogy a csaladok kulon elnek. A szuleim mar pionirnak szamitanak ilyen szinten. Nekik meg is meg a nagy ingatlanbumm elott sikerult hazat venniuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!