Miér szültek 20 éves korukban?
Nem mindenkinek volt diplomája, mert érettségi vagy szakma után már dolgoztak is, és jöhetett a gyerek. Sokszor nagy szegénységbe születtek bele a csemeték, mert ezt kívánta a családi elvárás vagy a divat.
Lehet, hogy hülyeséget írtam, de épp a minap hallottam nem egy ilyen példát.
Én 53 éves vagyok, és 21 évesen szültem, majd 23 évesen a másodikat. 20 évesen férjhez mentem, és alig vártam, hogy terhes legyek. Albérletben laktunk, de eszünkbe sem jutott, hogy emiatt nem kéne gyereket vállalni. Abban az időben a család volt a fontosabb, és nem a karrier. Nem volt olyan, hogy ne legyen munkahely, sőt büntették a munkakerülőket. Egészen más világ volt. Sorban álltunk a gyereknek a banánért, narancsért, mert csak ritkán lehetett kapni. De a férjem átlag fizetéséből és az GYES-emből (nagyon kicsi szűlői segitséggel) simán fenntartottuk az albérletet, és hónap végén is volt pénzünk kajára. Ma jól keresek, és még sincs soha pénzem. És ha elvesztem a munkahelyem, akkor gondolkodhatom, hogyan tovább.
Élveztem, hogy fiatalon vagyok anya, és soha nem bántam meg hogy korán szültem. Minden barátnőmnek akkora gyerekei vannak, mint nekem, sőt van aki még korábban szült.
A 20.50. nagyon téved,és fogalomzavarban is szenved. A kapunbelüli munkanélküliség nem tényleges munkanélküliséget jelentett,hanem azt,hogy a rossz munkaszervezés miatt két ember végezte el azt a munkát,amit egynek kellett volna.
A Kádár-rendszerben pedig mindenkinek volt munkája! Sőt,aki nem dogozott,azt megbüntették közveszélyes munkakerülésért. (Még a cigányokat is).
A nők vagy szakmát tanultak,vagy az érettségi után vállaltak munkát,és általában 19.20 évesen férjhez mentek. Csak azok mentek egyetemre,akik valóban tehetségesek voltak. Közülük is sokan férjhezmentek és szültek gyereket az egyeti évek alatt is.
A szülők is segítették őket,de az egyetemről is kaptak ösztöndíjat, a gyerekre támogatást.
Aki dolgozott,és takarékosan élt,az 5-10 éven belül tudott lakást venni,vagy házat építeni. Addig otthon laktak valamelyik szülőnél. Tehát nem a semmire szülték a gyerekeket.
A fiatalok nem voltak ennyire szülőellenesek,mint most. Ha voltak is vitáik,azt békésen elrendezték.
Nem voltak kiadó lakások,hogy albérletbe menjenek,és nem volt divat a házasság nélküli összeköltözés sem,meg az a most "mindenáron önálló akarok lenni"
A régi időkről csak olyannak lenne szabad véleményt mondani,akkor élt akkor,vagy a szülei beszéltek róla.
Gondolj bele régen egy nőnek nem volt választása ha csak nem gazdag családba születek nem mehetek egyetemre, ha volt egy jó szakmájuk ott is csak adig dolgozhatak amíg nem lett gyerekük mert az volt a társadalmi elvárás hogy maradjon otthon és szüljön 4-5 gyereket.
30 ével ezelött se tudtál csak úgy fogamzásgátlót venni, nem volt legális abortusz... Akkor se éltek jobban csak nem volt választási lehetőség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!