Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miér szültek 20 éves korukban?

Miér szültek 20 éves korukban?

Figyelt kérdés
Most már nem szokás fiatalon szülni, mert elöbb diploma kell, utána jó munkahely, ház, biztos alapok. De régen erre nem volt igény, vagy 20 évesen már mindenkinek volt lakása, pénze, jól fizető munkahelye, és már jöhetett is a gyerek?
2010. júl. 27. 20:43
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
73%
Most akkor mi is a kérdés? Mert ha jól látom meg is válaszoltad...
2010. júl. 27. 20:49
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem mindenkinek volt diplomája, mert érettségi vagy szakma után már dolgoztak is, és jöhetett a gyerek. Sokszor nagy szegénységbe születtek bele a csemeték, mert ezt kívánta a családi elvárás vagy a divat.

Lehet, hogy hülyeséget írtam, de épp a minap hallottam nem egy ilyen példát.

2010. júl. 27. 20:50
 3/13 anonim ***** válasza:
81%
Régebben nem tanultak tovább ilyen arányban az emberek, a nők meg főleg nem. Karrierre sem vágytak különösebben. Kapun belüli munkanélküliség volt, és egyformán nem volt senkinek semmi, kapni se lehetett semmit, nem lehetett utazgatni... nem kellett semmire gyűjteni.
2010. júl. 27. 20:50
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
anyukám azt szokta mondani, hogy ha arra vártak volna,hogy minden tökéletes legyen az életükben akkor még most sem születtem volna meg:)
2010. júl. 27. 20:53
 5/13 anonim ***** válasza:
86%

Én 53 éves vagyok, és 21 évesen szültem, majd 23 évesen a másodikat. 20 évesen férjhez mentem, és alig vártam, hogy terhes legyek. Albérletben laktunk, de eszünkbe sem jutott, hogy emiatt nem kéne gyereket vállalni. Abban az időben a család volt a fontosabb, és nem a karrier. Nem volt olyan, hogy ne legyen munkahely, sőt büntették a munkakerülőket. Egészen más világ volt. Sorban álltunk a gyereknek a banánért, narancsért, mert csak ritkán lehetett kapni. De a férjem átlag fizetéséből és az GYES-emből (nagyon kicsi szűlői segitséggel) simán fenntartottuk az albérletet, és hónap végén is volt pénzünk kajára. Ma jól keresek, és még sincs soha pénzem. És ha elvesztem a munkahelyem, akkor gondolkodhatom, hogyan tovább.

Élveztem, hogy fiatalon vagyok anya, és soha nem bántam meg hogy korán szültem. Minden barátnőmnek akkora gyerekei vannak, mint nekem, sőt van aki még korábban szült.

2010. júl. 27. 20:57
 6/13 anonim ***** válasza:
33%

A 20.50. nagyon téved,és fogalomzavarban is szenved. A kapunbelüli munkanélküliség nem tényleges munkanélküliséget jelentett,hanem azt,hogy a rossz munkaszervezés miatt két ember végezte el azt a munkát,amit egynek kellett volna.

A Kádár-rendszerben pedig mindenkinek volt munkája! Sőt,aki nem dogozott,azt megbüntették közveszélyes munkakerülésért. (Még a cigányokat is).

A nők vagy szakmát tanultak,vagy az érettségi után vállaltak munkát,és általában 19.20 évesen férjhez mentek. Csak azok mentek egyetemre,akik valóban tehetségesek voltak. Közülük is sokan férjhezmentek és szültek gyereket az egyeti évek alatt is.

A szülők is segítették őket,de az egyetemről is kaptak ösztöndíjat, a gyerekre támogatást.

Aki dolgozott,és takarékosan élt,az 5-10 éven belül tudott lakást venni,vagy házat építeni. Addig otthon laktak valamelyik szülőnél. Tehát nem a semmire szülték a gyerekeket.

A fiatalok nem voltak ennyire szülőellenesek,mint most. Ha voltak is vitáik,azt békésen elrendezték.

Nem voltak kiadó lakások,hogy albérletbe menjenek,és nem volt divat a házasság nélküli összeköltözés sem,meg az a most "mindenáron önálló akarok lenni"

A régi időkről csak olyannak lenne szabad véleményt mondani,akkor élt akkor,vagy a szülei beszéltek róla.

2010. júl. 27. 21:06
 7/13 anonim ***** válasza:
58%
Én 21 éves voltam, amikor szültem. Most 20 éves a fiam. Ma sem csinálnám másképpen, szerettem volna én felnevelni! Nekem nincs felsőfokú végzettségem, de van munkahelyem, lakásom és egy boldog családom. Felsőfokú végzettséggel nem valószínű, hogy itt tartanék. A hugom 35 évesen jött rá, hogy nincs értelme várni a babával, mert a lakásravaló sem gyűlt össze és egy jól menő (pénzt hozó) vállalkozást sem lehet gyorsan felépíteni. Erre 10 év kevés. Szerintem először a baba, utána a többi, mert kicsúszunk az időből. Hajrá kismamák! :))
2010. júl. 27. 21:06
 8/13 anonim ***** válasza:

Gondolj bele régen egy nőnek nem volt választása ha csak nem gazdag családba születek nem mehetek egyetemre, ha volt egy jó szakmájuk ott is csak adig dolgozhatak amíg nem lett gyerekük mert az volt a társadalmi elvárás hogy maradjon otthon és szüljön 4-5 gyereket.

30 ével ezelött se tudtál csak úgy fogamzásgátlót venni, nem volt legális abortusz... Akkor se éltek jobban csak nem volt választási lehetőség.

2010. júl. 27. 21:09
 9/13 anonim ***** válasza:
Mert akkoriban más volt. A nagyimék pl először a papám szüleinél laktak kb 2 évig, majd a mamám szüleinél, és csak mikor 5-6 éves volt a nagyobbik gyerekük, akkor költöztek saját házba. De szinte alig volt pénzük, mégis megoldották a házépítést a rokonok, barátok által. Manapság ez már másként működik. És pont ezért van az, hogy egyre kevesebb gyerek születik, mert nehezebb előrébb lépni.
2010. júl. 27. 21:14
 10/13 anonim ***** válasza:
Én 22 éves vagyok, én még nem szeretnék szülni, míg nem dolgozok egy pár évet, míg lesz autóhitelünk. Viszont a barátnőim 20-23 közöttiek, és legtöbbjüknek már van gyereke. ha kérdezem tőlük, hogy miért ilyen fiatalon vállalták, csak annyit mondanak, hogy ők már érettek az anyaságra, és fiatalos anyukák szeretnének lenni. Szerintem ha 25-26 évesen szülnék, akkor is fiatalos anyuka lennék, szóval, nem tudom. Én nem mernék ilyen fiatalon, szinte nem is dolgoztak...és egyebek.
2010. júl. 27. 21:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!