Vegán szeretnék lenni, mindenki megutált, miért?
Hosszú évek óta különböző ételallergiáim/intoleranciáim vannak. Szinte akármit eszek puffadok, nem vagyok jól. Néhány hét erejéig kipróbáltam a vegán életmódot és remekül érzem magam, nem puffadok, rendbejött az emésztésem. Gondosan ügyelek rá, hogy minden vitamint és tápanyagot bevigyek a szervezetembe, semmiből ne szenvedjek hiányt.
Már nem zsíros a bőröm, nem hullik a hajam és fogytam is egy kilót (nem ezzel a céllal akarok vegán lenni)
Senkinek nem kötöm az orrára maximum ha kínálnak étellel. Ennek ellenére mindenki szabályosan megharagudott rám és hülyének tart (anyám, anyósom, apósom, sógorom)
(Egyedül apám nem, aki 15 éve vegetáriánus és remekül érzi magát, 57 éves de 45nek néz ki.)
Szidnak amiért nem eszem tejfölt húst mert az "kell" miközben ők gyorskaján élnek és el vannak hízva, alig esznek normális ételt.
Mit tegyek?
A bűnbeesés és a szabad akarat a biblia két joker lapja.
Szerencse, hogy nem port kell ennünk, mint a kígyónak.
"...hasadon járj, és port egyél egész életedben!"
Isten szövetsége a világgal
"Minden, ami csak él és mozog, legyen a ti eledeletek! Nektek adom mindezt éppúgy, mint a zöld növényt."
Ez későbbi mint a kiűzetés, tehát most ez hatályos.
Nem érted amit mondok. Ha valaki materialista, ateista, az egyen húst, nem számít. Ha valaki hívő, akkor megvizsgálja a saját erkölcsi rendszerét és megnézi, belefér-e a húsevés.
A "ha te bűnben élsz" azokra a vaskalapos keresztényekre vonatkozott, akiknek nincsenek önálló gondolataik illetve a Bibliából önkényesen kiragadott mondatokat tartanak útmutatónak, ezen az alapon elítélnek dolgokat, mint jóga, meditáció, vegetarianizmus stb.
Nyilván, ha valamiféle belső megvilágosodásra törekszel, nem fogsz húst enni, legalábbis első lépésként belátod ennek helytelenségét. Ez még egyes keresztények is megteszik, főleg nagyon elhivatottak, "szentek".
A hinduizmusban nem felsőbbrendűsködésből van kaszthoz kötve, hanem ők abban hisznek, hogy a lélek a megvilágosodás felé vezető úton kerül egy testbe, ha alsóbb kasztba, akkor nyilván távol áll a megvilágosodástól, tehát nyugodtan ehet húst. Ha magasabb kasztba, akkor elvileg közelebb áll, tehát ne egyen.
Az étkezési előírások amúgy sem az áthághatatlan bűnök közé tartoznak, ez inkább belátás és egyéni megvilágosodás kérdése.
Tehát még egyszer, én itt a begyöpösödött keresztényekre gondoltam, és nem a materialista vagy hobbi vallásos húsevőkre, illetve nem osztom a hindu kasztrendszer elképzeléseit és a lélekvándorlás számomra teljesen mást jelent mint amiről a hinduizmus beszél.
Nem ítélem el a vegánokat a táplálkozásuk miatt, nem akarom megtéríteni Őket, és ugyanezt várom Tőlük is.
A vallásokat társadalmi jelenségnek tartom. nem mint Isten(ek) és népeik viszonyának. Más korban, népnek szólt az Ószövetség mint az Újszövetség. Isten is másmilyen bennük. Persze tudom az általam idézett "Szövetség a világgal" az még az Ószövetségben van. Mégis enyhült a szabály, nyilván mert a körülmények és a nép, hatot a vallásra.
Ezen kívül a népességnek nem csak 5%-a vegetáriánus. Nézd meg ezt a tanulmányt, az adott országokban összesen kb fél milliárd vegetáriánus él, és nincs benne Kína ahol szintén jelentős stb.
Kína benne van: 4%. Mivel a kínai vallás részét képzik a buddhista tanok, nehéz kijelenteni, hogy a buddhizmus megköveteli a húsmentes táplálkozást.
Ha pedig sem vallási sem táplálkozástudományi alapon nincs ilyen állásfoglalás, akkor ez egy vélemény, esetleg divat.
Ne akarjon engem presszionálni, behódoltatni.
Hogy ne csak veled vitatkozzak, a válasz a kérdező feltett kérdésére: azért ellenségesek az emberek többnyire a vegánokkal, mert az ő nyomásgyakorlásukat viszonozzák. Ezzel nem azt mondom, hogy minden egyes vegán ezt teszi, de jellemző a térítési szándék jó részükre.
3 darab étel-intollerancia létezik: glutén, laktóz és nichel (pl. tejben lehet). Ha ezek mindegyikére negatìv vagy, akkor nincs semmi ilyen problémád. Az étel-allergia, az megint más dolog és sajnos halálos, szóval, ha valamire allergiás lennél nagyon durva problémáid lennének már kicsivel az elfogyasztása után is. A puffadás sok mindentől kialakulhat, pl. falsz, nem rágod meg az ételt, és olyan dolgokat fogyasztassz, amik valóban puffasztanak, pl. tejtermékek, hüvelyesek. Sajnos a vegánok is rengeteg puffasztó ételt fogyasztanak. Kipróbálhatnád az ún. FODMAP diétát, ami arról szó, hogy a puffasztó éreleket kerüli az ember.
Ha jól érzed magad vegánként akkor meg csináld, de nem tudom mennyire lesz fenntartható ìgy, hogy a közvetlen családod nem támogat.
Kedves kérdező! Remélem jól vagy azóta.
Nem olvastam (még) végig a válaszokat, ha volt erről szó, akkor bocs.
De egy picit álljunk meg.
Az első oldalon írod: nem az allatszeretet vezérelt.
Akkor te nem vagy vegán, te növényi étrenden vagy, egyszerűen azért, mert ez vált be eü szempontból.
De nem értem, hogy miért kell rögtön veganozni, miközben nem vagy/tok azok. Sok növényi etrendű használja ezt a szót, miközben nem! Ez nem vegán. Attól, hogy növényi étrenden vagy, attól még nem vállsz veganna.. borzasztó megtévesztő ez, és szidják itt a veganokat, miközben nem is vagy az. :D
*Nem vagyok kifejezetten vegán, egyszerűen csak zavar, mikor az emberek keverik a fogalmakat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!