Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan dolgozzam fel a gyerekk...

Hogyan dolgozzam fel a gyerekkori sérelmeket?

Figyelt kérdés

Hosszú lesz a történetem, ami már elég régi, több mint tíz éves. 10-11 éves voltam, mikor anyukámmal rettenetes kezdett lenni a viszonyunk. Jó darabig egy szobában aludtunk (3 szobás lakás: apum a nappaliban, nővérem a másik szobában).

Alsóban kitűnő voltam, akkoriban négyes-ötös, kivéve matekból, amiből 3-as. Ha hármast kaptam, anyum üvöltözött, majd állandóan ütött, tépte a hajamat, és estig ült fölöttem. Délután 3-tól 8-ig ott kellett ülnöm az íróasztalom felett. Persze egy idő után nem mondtam meg a jegyeket, ami szülőin kiderült, akkor azért ütött, mert hazudtam.

Tiltott a barátnőimtől, elkísért iskolába, aztán jött értem. (Nem dolgozott, apum elég jól keresett, de cserébe csak esténként láttam.) Senki sem jöhetett fel hozzánk. Reggelenként, esténként és szúrópróbaszerűen átkutatta a táskám és a szobám levelek után kutatva. Néha csak úgy elkezdett ordítani, és kidobálta a szekrényből a ruháimat.

Elég csúnya kezdett lenni a bőröm, kértem milliószor, vigyen el bőrgyógyászhoz, kozmetikushoz, de nem tette. Elég jól álltunk anyagilag (két ház, két telek, földek stb.), mégsem vitt el. Kaptam havi 100 Ft zsebpénzt, azt gyűjtögettem és vettem valami gagyi púdert, hogy ne látszódjon, milyen csúnya az arcom. Akkor k...a voltam, hisz festem magam, és megszűnt a zsebpénzem. Szétvagdosta a nadrágjaimat, mert "k...ásak" (derékig érő, hosszú vászonnacikról volt szó). Ruháim nem nagyon voltak amúgy, emlékszem, volt két pólóm, egy piros meg egy zöld, azokat cserélgettem.

Nővéremet, mikor elköltözött, éjszakánként hívogatta, aztán letette. Nővérem vett számkijelzőt, és kiderült, hogy ő az. Persze tagadta, de a hívások megszűntek.

Egyszer, mikor már nem bírtam a légkört, elszöktem a nővéremhez, aki messzebb lakott (200 km). Természetesen értem jöttek és hazavittek. Akkor már nem kaptam zsebpénzt, így elvettem (a szobájukban volt az asztalon), de csak a vonatjegyre pénzt. És a diákigazolványomat, mert az sem lehetett nálam, hanem ő őrizte. Ezek után zárat szerelt a szobájukra. Harmónikaajtónk van, tehát ilyen láncos dolgot képzeljetek el. Még mindig ott van, és valahányszor meglátom, eszembe jut ez az egész. Még mindig zárja, pedig mára már egész jó a kapcsolatunk. Kiderült, hogy apum egész házasságuk alatt megcsalta, ő meg egyszer sem kérdezett rá. Plusz akkor volt a változókorban. Most kedves, aranyos, törődő anyuka, bár néha kicsit idegesítő és még mindig vannak hülye dolgai.

De én máig nem értem, hogy tehette velem azt gyerekkoromban, amit. Miért zárja még mindig azt az ajtót?! Miért az volt a megoldás, hogy ütött? Hogy fordulhat ki egy ember ennyire magából éveken keresztül? Mi volt vele, megőrült? Nem tudom feldolgozni még mindig. Mi a megoldás?

23L

2010. júl. 23. 12:41
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm, hogy ennyien írtatok! Hogy válaszoljak a kérdésekre: anyukám még együtt van apummal, külön szobában alszanak, apu még mindig csalja, már tudom is, kivel. Anyu elhiteti magával, hogy ááá lehet, hogy mégsem így van. Elköltöztem, 14 évesen kollégiumba. Most otthon lakom, és tényleg jó a kapcsolatunk, csak ha ez eszembe jut... Én is félek, hogy továbbviszem. Sőt, ott van mindez rejtve a kapcsolataimban is. Ezekről a dolgokról csak nővéremnek beszéltem, mivel ő már nem volt itthon, mikor ezek történtek. Vele sem volt a legjobb anya, de nálam teljesedett ki. Voltam pszichológusnál is (18 évesen lett egy autoimmun betegségem, emiatt), de anyuról nem tudtam beszélni neki. Szerintetek feltépjem a régi sebeket, és beszéljek erről anyukámmal? Hogy hozhatnám elő?
2010. júl. 23. 13:07
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem először a pszichológusnak mondd el a sztorit. Ha neki nem tudod, próbálkozz egy másikkal. Próbáld meg a fal felé fordulva. Próbáld meg úgy, hogy leírod neki is.

De ne tartsd magadban! Utána kérdezd meg, javasolja-e, hogy anyukáddal beszélj ezekről, és hogyan csináld.

Fel a fejjel, kijössz belőle!!!

2010. júl. 23. 13:13
 13/20 anonim ***** válasza:
Anyukáddal semmiképpen ne beszélj róla, semmi jóra nem vezet, csak árthat. Pszichológussal igen, ha akarsz, de szerintem magától is fel fog oldódni, főleg ha saját családod lesz és más lesz a fontos az életedben.
2010. júl. 23. 13:18
 14/20 anonim ***** válasza:
70%

Egyébként tudod mi a legfontosabb? Hogy akard is a megbocsátás.t

Mert sokáig én is azt hittem, hogy akarom, hogy jó ember vagyok, ezért meg kell tudnom bocsátani, de aztán rájöttem, hogy a szívem mélyén ez nem igaz.

Mert el sem tudtam képzelni, hogy az ilyen emberek, akik ezt tették, megérdemelnek bármilyen bocsánatot, azt akartam, hogy bűnhődjenek és érezzék azt,amit én, hogy tudják, mennyire fájt nekem az élet... de mára nem gíy gondolom. talán ez lett a megbocsátás alapja.

2010. júl. 23. 13:18
 15/20 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó! Azt hiszem, én is így vagyok. A szívem mélyén nem gondolom, hogy bocsánatot érdemel. Te hogy érted el, hogy akarj megbocsátani? Szeretnék válaszokat kapni a miért-re. Ha megmagyarázná, talán sikerülne végleg túltennem magam. Az, hogy gyenge volt kérdőre vonni a férjét, még nem ok. A változókor sem.
2010. júl. 23. 13:26
 16/20 anonim ***** válasza:
én rizikósnak tartom ezt felhozni , legalábbis addig amig nem élsz teljesen külön, függetlenül tőle. anyukád beteg ember, és lehet hogy most minden rendben de ha felhozod lehet kihozod belőle megint ezt... én először a pszichológussal beszélnék erről és később mikor teljesen független vagyok akkor beszélnék anyukámmal is.
2010. júl. 23. 13:38
 17/20 A kérdező kommentje:
Az a baj, hogy most már nem járok pszichológushoz. Nincs itt véletlenül egy, aki válaszolna? :)
2010. júl. 23. 13:41
 18/20 anonim ***** válasza:

Nem igazán tudom, hogy sikerült elérnem.

Bár, talán az játszott közre, hogy én olyan ember vagyok, aki mindenkit szeret Nem baj, hogy milyen rossz és gonosz, hiszem, hogy az emberekben ott a jó.

És amikor a családomra gondolok, akkor megpróbálom száműzni a fájdalmas gondolatokat, inkább arra koncentrálok, hogy bennük is van egy ragyogó lélek, csak hát emberek... ezt tudatosítani nagyon sokat jelent a megbocsátás folyamatában, mert ameddig úgy képzeled el, hogy senkinek nincs joga azt tenni, addig nem fog sikerülni. Igen, nincs joga, de mégis megteszi, és ezért inkább szánni, semmint gyűlölni kell valakit.

Sok Müller Pétert és Coelho-t olvastam, az ő könyveik nagy része a szeretetről szól. Tudom neked ajánlani őket, felérnek egy jó pszichológussal.:)

2010. júl. 23. 13:50
 19/20 anonim ***** válasza:
A kérdésedre a válaszom: foglalkozz velük, dolgozd fel őket. Könyvekkel, pszichológussal, mindegy, csak ne söpörd a szőnyeg alá, mert később visszaütnek. Tudom, hogy nem olcsó dolog, de a pszichológust tartanám a legjobbnak, ha eljárnál terápiára. És itt adódik a másik kérdés: ha már te úgy-ahogy rendben leszel, még mindig ott a kérdés, hogy hogyan alakítsd a viszonyod a továbbra is beteg anyukáddal. Mert hogy őneki legalább annyira szüksége van segítségre, ha nem jobban. A történetedben az a leginkább döbbenetes, hogy hogy nem volt senki anyukád környezetében, aki a segítségére siet, aki szól, hogy valami nem oké vele...
2010. júl. 23. 15:12
 20/20 A kérdező kommentje:
Nem nagyon láthatta senki. Nővérem nem lakott itthon, apum estig dolgozott. Szerintem sohasem látta, hogy megüt, maximum kiabálást hallotta. Emlékszem, mindig vártam, hogy hazaérjen, mert akkor anyu nem kiabált annyira. Idegenek előtt pedig normálisan viselkedett. Nem volt senki sem, aki észrevegye.
2010. júl. 23. 19:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!