Nem tudják elfogadni, hogy nem megyek egyetemre. Mit csináljak?
Jelenleg egy gimnáziumban tanulok és jövőre érettségizem.Szüleim érdeklődtek,hogy akkor mit és hogyan tervezek.Közöltem velük,hogy nem szeretnék egyetemre menni.Azóta is áll a bál,hogy mit képzelek én,egyetem nélkül egy nulla vagyok,nem lesz munkám stb.Tudni kell róluk,hogy mindketten egyetemet végeztek és magas pozícióban dolgoznak,viszont számukra a gyerek csak egy dolog,amivel dicsekedni lehet.Munkatársakkal szinte versenyeznek,hogy kinek okosabb a gyereke.Engem is egy versenyló képzőbe szántak,de a buta gyereknek csak a harmadik legjobb iskolába sikerült bejutnia.Olyan feljmosást kaptam,hogy az hihetetlen.
Nézegettem egyetemeket,elmentem nyíltnapokra és nincs olyan,amit szívesen tanulnék.Most menjek el tanulni valami random dolgot,ami nem is érdekel,szenvedjek és fizessek is érte?Annak mi értelme lenne? Mindig is kreatív ember voltam és olyan munkát szeretnék,amiben ezt hasznosítni lehet vagy legalább boldogan csinálnám.Fodrász szakma fogott meg nagyon,illetve a tetoválás.Az utóbbit nem mertem még megemlíteni,az lenne csak a hab a tortán.Az egyikben szeretnék elhelyezkedni,a másikat pedig hobbi szinten űzni.
Tisztában vagyok vele,hogy ezek nem éppen keresett szakmák,viszont boldogan csinálnám és szerintem az a lényeg,hogy szeressem a munkámat.
Bármi tanács?Naponta megy a vita ezen és nem szeretném beadni a derekamat.Nem kérem,hogy fogadják el a döntésemet,de legalább ne undorral beszéljenek róla.
9-es: Tehát ezek szerint ha én a villamosmérnökséget hobbinak tekintem mert minden időm ebbe fektetem, akkor az neked már elítélendő mert nem munkaként gondolok rá?? Ez aztán logika. Tanítani kellene.
Nem arról van szó hogy nem szeretne dolgozni a kérdező. Csak éppen nem kíván kiégni pár év után, hanem olyan munkát szeretne amit élvezettel csinál. Sőt, még az államnak is jót tesz, mert nem foglalja a helyet egy olyan képzésen amivel semmit sem szeretne kezdeni.
Vagy a te logikád szerint inkább tanuljon valamit amiben több mint valószínű hogy béna lesz mert nem érdekli, de jóvan' az úgy, mindegy milyen $zar munkát végez a pénze megvan. Aztán 4-5 év múlva kiég, esetleg még alkoholista is lesz mert máshogyan nem tudja már elviselni a munkáját amit kényszerből csinál. A mai magyar statisztikákat remekül szinten tudná tartani.
Azt kéne megérteni, hogy nincs probléma a fiatalabb generációkkal. Mások, és ez így van rendjén. Vagy ha nem, akkor maradhattunk volna a kőkorszakban is, minek a változás.
Én azt ajánlanám neked, hogy ülj le a szüleiddel és beszéljetek arról, hogy egylőre téged nem fogott meg az egyetem, és szívesen mennél el dolgozni, mondjuk egy évre. Aztán majd egy év múlva újra leültök és átbeszélitek, hogy még mindig hagynád-e az egyetemet.
Tapasztalatból mondom, én 16 éves koromtól kezdve minden nyáron dolgoztam, nem azért, mert anyagi gondjaink lettek volna, épp ellenkezőleg, de tetszett a tudat, hogy van saját keresetem és a cégnél, ahol diákként dolgoztam, egyre több mindent bíztak rám az évek során, amikor két hónapot ott töltöttem nyaranta. Viszont azt éreztem minden nyár végén, hogy szép volt, jó volt, de igazából nem is lesz annyira rossz visszaülni az iskolapadba szeptemberben, mert ott nem kellett 6-kor kelnem és nem csak 5-kor értem haza délután. Szóval ki kell próbálni, milyen a munka világa, és látni fogod, hogy szívesebben mész vissza tanulni, mert az egy könnyebb világ.
Ha még csak jövőre érettségizel, akkor lesz egy nyarad, amikor kipróbálhatod a munkát, aztán érettségi után még mindig opció, hogy egy évvel később iratkozz csak be egyetemre. Nekem sok ismerősöm csinálta így, még mindig egyetemen tanulunk mind, és nem probléma az sem, hogy egyik-másik barátnőm egy vagy akár két évvel is alattam tanul. Az egyetemi élet már egy sokkal nagyobb fokú szabadság. Ott vannak közben az erasmusok is, és ha nem probléma a pénz sem, mert magas beosztásban dolgoznak a szüleid, akkor nem kötelező a minimum idő alatt elvégezni az egyetemet, lehet közben is kihagyni. Csak ne azt lássák a szüleid sem, hogy a könnyebb utat választod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!