Hogyan lehet a családba fogadást gyorsan megszüntetni?
Nem ismertétek meg előtte, csak úgy összeszedtetek valahol egy akárkit, akit próbaidő nélkül családba fogadtatok?
Azaz ez az örökbefogadás lenne?
Még egy menhelyi kutyánál is van próbaidő, nálatok nem volt?
Vigyétek vissza oda, ahonnan hoztátok!
Az örökbefogadàs és a családba fogadás nem ugyanaz...
Kérdező, a gyámhivatalnál elindítottátok a dolgot, innentől nem rajtatok múlik, vannak határidők, amiket tartani kell a szakembereknek. Gyorsítani azzal tudtok, ha maximálisan együttműködtök pl családsegítővel, ha kiküldik környezettanulmányra, minél hamarabbi idöpontegyeztetés és hasonlók.
Nem teljesen, a családba fogadást a szülő kezdeményezheti (ha a gyereknek érdekében áll, pl nem tudná megfelelően ellátni betegség vagy egyéb miatt), a gyerek nem nevelőszülőkhöz kerül, hanem a szülő által kért családba, tehát általában rokonhoz, nagyon ritka esetben ismerőshöz - de nem hivatásos nevelőszülőhöz vagy intézetbe. És ez a helyzet addig áll fent, amíg a szülő kéri, azaz az eredeti indok meg nem szűnik (vagy mint a kérdező példája, nem tudják-akarják tovább vállalni).
A családba fogadásnál az gyakorolja a szülői felügyeleti jogot, ahol a gyerek van, a kérdező példájában a kérdező a törvényes képviselő, anyuka nem írhat alá, stb.
Gyakorlati példán át: ha mondjuk rákos beteg lettem, egyedül nevelem a gyerekem, és nincs, aki ellátná, amíg én lábra sem tudok állni a kemó miatt... kérhetem, hogy nagymama nevelje a gyereket, amennyiben ők is vállalják persze, hogy a gyerek odaköltözzön. Ez esetben a nagymama megkap minden jogot, elmehet szülőire, intézkedhet helyettem a gyerek kapcsán, tehát hivatalosabb annál, hogy "anyu, segíts, nem bírom egyedül".
Viszont, ha meggyógyultam, minden következmény nélkül visszacsinálható a dolog, nincs olyan, mint a kiemelt gyereknél, hogy hosszasan bizonygatni kell a gyámhivatalnak és a családsegítőnek, hogy már menni fog, plusz a gyerek sem szakadt ki a családból.
Kérdező, 21 nap a hivatalos ügyintézési határidő egyébként, szóval hónapok semmiképp sem lesznek. Ha a lány veszélyeztetve van nálatok, akkor gyorsabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!