Anyukák! Ha a négy éves kislányotok azt kérdezné, hogy te együtt fürödhetsz apuval, ő miért nem, akkor mit válaszolnátok?
én hagynám, hogy együtt fürödjön vele.
de ha mégsem akarnám, akkor megmondanám neki, hogy ez a felnőttek dolga, túl intim, ilyet mindenki csak a párjával csinál, nem a szüleivel.
Egyébként a házastársassal meg az lesz a gáz, hogy azt fogja mondani, hogy a nagymama meg a nagypapa sem fürdenek együtt :D Hát nehéz helyzet nah. Egyébként azért mondtam, hogy nem kellene, hogy lássa, mert láthatóan iszonyú kellemetlen helyzetbe hozott téged. Bár gondolom már válaszoltál a kérdésére, mert ha nem akkor most is ott topogna melletted és követelné a magyarázatot.
Amikor én kicsi voltam akkor hallottam ahogy a játszótéren az egyik gyerek azt üvölti a másiknak, hogy "Hülye g*ci" és rohantam megkérdezni, hogy mit jelent. A legegyszerűbb magyarázatot adták: Ez egy csúnya szó, és értelmes gyerek nem mond ilyet, ezzel megértettem, talán nektek is a legegyszerűbb magyarázatot kellene keresnetek, ami nem kellemetlen.
Szerintem jó az, ha a kislány fokozatosan tanulja meg a szexualitással, szerelemmel, párkapcsolattal, házassággal kapcsolatos dolgokat. Egyrészt így tisztában lesz vele, hiszen még mindig jobb, hogy ha a szülők világosítják fel, mintha valaki nagyon buta meséket adna be neki, amiből akár hosszú évekig tartó tévedése is lehet, másrészt itt és ilyenkor lehet (és kellene) megalapozni azt, hogy a gyerek merjen erről (akár a szülőkkel is) beszélni, hiszen ez hozzá tartozik az életünkhöz.
Szerintem nem jó tanács sem az, hogy engedjék neki, sem az, hogy köntörfalazzanak. A gyereknek igenis meg kell tanulnia már most, meg kell értenie, hogy bizony apa és anya házasok vagy legalábbis egy pár, és vannak dolgok, amiket ők csinálhatnak, míg ő nem. A köntörfalazás meg oda vezet, hogy majd ha a gyerek nagyobb lesz sem mer erről beszélni a szüleivel, mert akkor már ciki lesz.
Szóval szerintem valahogy kicsit gyereknyelven, de azért nem hazudva mondjátok el neki, hogy anya és apa házasok, ők egy pár, szerelmesek, ezért fürödhetnek együtt. Kérdései lesznek a csöppségnek, szépen válaszolgatni kell.
Van fent egy nagyon szép mese gyerekeknek a wikipedián, ne m tudom mi a címe, de tényleg nagyon jól leír minden ide tartozó dolgot, érdeme sbelőle meríteni:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!