Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan lehet átvészelni a...

Hogyan lehet átvészelni a magánszféra teljes hiányát egy ilyen családban? Mindjárt megőrülök!

Figyelt kérdés

Hát, hol is kezdjem...

16 éves lány vagyok, nulla személyes térrel megátkozva. Heten vagyunk testvérek, én vagyok a hatodik a sorban, öt nővérem és egy öcsém van. Bár elméletileg négy tesóm is úgyszólván "kirepült" már, egy sajnálatos eset miatt a legidősebb nővérem kénytelen-kelletlen hazaköltözött, immár két gyerekkel az oldalán; a nagyobbik öt, míg a kisebbik még csak egy éves. Lakhatási körülmények: két és fél szoba. Hány emberre: nyolc. Közel egy éve tart ez az állapot, és úgy érzem, nem bírom ki már idegekkel. Anyámmal és az idősebbik nővéremmel lakom abban a félszobának titulált lyukban, úgy, hogy a nővérem és az anyám egy ágyban alszanak. Mivel ez a kis "szoba" eredetileg konyha volt, sajna mellé épült a család éléskamrája is, úgyhogy egy rohadt perc nyugtom/nyugtunk sincsen, mert a család valamennyi tagja szükségesnek érzi, hogy kb. másodpercenként tiszteletét tegye a spájzban, vagy éppen itt lebzseljen... Kínomban már nem egyszer elgondolkoztam azon, mi lenne, ha fognám azt a kevés pénzemet, és lelécelnék egy időre otthonról, de végül midig sikerült lebeszélnem magam róla, talán az ismeretlentől való félelmem vagy mi miatt, lényegtelen. A legidősebb nővérem is egy basáskodó alak, legszívesebben a fejemet verném a falba miatta, folyton lepasszolja nekem meg anyámnak a kölkeit, van, hogy egész napra (ráadásul a születésnapom is gyerekpesztrálással telt, no meg takarítással és sok-sok bőgéssel.), míg ő éli a világát. Emellett sosem hagy nekem, sem másnak nyugtot, szinte kényszerét érzi annak, hogy ott tegyen keresztbe nekünk, ahol tud (hiszen, ha neki is rossz, nekünk miért legyen jó? Önző szemét.) Reggel hatkor takarít, ugráltat, csicskáztat minket, zsarnokoskodik, emellett olyan bunkó, hogy azt sokan megirigyelhetnék tőle. Ha ő főz, nem szívesen ad belőle (közben a MI alapanyagainkat használja fel, de semmi gond...), ha pedig mi készítünk valamit, akkor egyből jusson neki is, különben kitör az Apokalipszis. A kisujját nem mozdítaná semmiért, mégis mi vagyunk lusták az ő szemében, na meg hálátlan kis görények, ha nem ugrunk füttyszóra a segítségére. Voltak azért olyan stiklijei, amiket sosem fogok megbocsátani neki, például amikor nagyon beteg voltam még olyan november környékén, és már a tanáraim mondták, hogy menjek haza, annyira rosszul voltam. Persze "drága" nővérem jól megörült ennek a lehetőségnek, és amint hazaértem, már nyomta volna a kezembe a babáját (aki akkortájt olyan 6-7 hónapos lehetett maybe), mire én mondtam, hogy nem igazán vagyok olyan állapotban, egyrészt a betegségem, másrészt két óra buszozás miatt (kollégista vagyok). Erre ő felcsattant, hogy őt ez nem érdekli, és ott hagyta a gyerekét a nyakamon, persze bőgött, mint az állat. Izmozott bennem a láz rendesen, szédültem, a fejem majd' szétrobbant, ráadásul még ez is... Nem csoda, hogy utána a lehető legkeresetlenebb szavaimmal adtam a tudtára, velem nem teheti ezt meg, és mennyire elegem van már belőle. Neki erre mi volt a reakciója? Konkrétan fogott, és kitett a házból, majd rám zárta az ajtót. Egy szál pulcsiban, a hidegben, vagy tíz percen keresztül. :D És még nekem kellett bocsánatot kérnem... Vicc az a némber.

Ez az egyik legemlékezetesebb húzása, de sok ehhez hasonló volt még, szimplán csak azért, mivel ő a fejébe vette, hogy leteszi a jogsit meg elmegy fitneszezni, így sokszor megesett, hogy ránk hagyta a bőgőmasináit, míg ő élte a világát. Egy fikarcnyit nem érdekli senki más önmagán kívül, és a gyerekeivel is úgy beszél, hogy már nekem sül le a bőr a képemről (tegnap már ordítva közölte a nagyobbik, egyébként SNI-s gyerekével, hogy legszívesebben megölné mindkettejüket, de nem ritka a "földhöz csaplak", "megfojtalak" és ehhez hasonló rémes dolgok elhangzása sem...). A szüleinket mondhatni semmibe veszi, csak pénz- és kajaforrást, valamint az ingyenes lakhatás lehetőségét látja bennük. A gyerekei egész nap visítanak, ordítanak, ahogy körülbelül mindenki más is ebben a házban, mert ezeket a körülményeket ép ésszel már nem lehet kibírni. Gyűlölök itthon lenni, de a várost is, ahol lakunk, egyszerűen rühellem, mivel jóformán kihalt a lakosság, semmi program nincs közel s távol, maximum az öngyilkosságnak látom értelmét, annyira felidegesített már ez az egész szituáció. Ha valaki tud akár tanácsot, akár egy kevés vigaszt nyújtani számomra, írjon rám kommentben vagy privát levélben. Minden fajta segítségnek örülnék.

#őrület #öngyilkosság gondolata #idegesítő család #magánszféra hiánya #idióta nővér
2019. júl. 28. 16:06
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nagyon erős vagy, felnézek rád. Bírd ki még egy kicsit... Gondolok rád. Segíteni nem tudok, de szívesen meghallgatlak, ha csak valakinek panaszkodnál vagy beszélgetnél.. Remélem jól vagy.

2019. okt. 5. 01:21
 22/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy gondoltál rám és hogy felajánlottad a segítséged. :)

Már lassan 2 hónapja annak, hogy végletekig imádott nővérem "elköltözött", azonban nincs olyan hét, hogy ne rontaná otthon a levegőt, bár jelenlegi helyzetemben nem sokat érzékelek ebből (ilyenkor adok hálát minden létező és nem létező felsőbb hatalommal rendelkező entitásnak kerek e Földön, hogy kollégista lehetek), csak a hétvégék szoktak kissé feszülten telni.

Apám telefonszáma még mindig le van tiltva nála, de azért minden héten kétszer cipelteti magát egy viszonylag távolabbi városba, mert a fiának úszásra kell járnia, emellet anyám minden szerda délelőtt vigyáz a kislányára, mivel vezet (természetesen utána megy délutános műszakba dolgozni, éljen). Ehhez pedig csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy kevés elkeserítőbb érzés létezik a világon annál, mint amikor látod, hogy a tetsvéred csupán koszos lábtörlőnek használja a szüleiteket, és parazitamód élősködik rajtuk, emellett a gyerekeire sem képes megfelelően vigyázni, rendkívül felelőtlen, ráadásul mindezt úgy, hogy közben álszent módon pakolja fel a napi több tucat képet a gyerekeiről a lehető legkülönfélébb közösségi felületekre, és próbálja bizonygatni a nagyérdeműnek, hogy ő A tökéletes anya, A tökéletes feleség és A tökéletes nő egy személyben, akinek Tökéletes férje van, aki szintén maga a Tökéletes apa, illetve A tökéletes férfi; sőt, a gyerekei is maguk a nagy betűs Tökéletesség és ők maguk a Tökéletes család. Legszívesebben hányni tudnék az átlátszó képmutatásától, illetve az ostoba közönségétől is, ami még elhiszi neki ezen baromságait és asszisztál a nárcizmusának erősítéséhez. Egyszer szívesen megmondanám neki, hogy ő nem tökéletlenül (is) tökéletes, hanem tökéletesen (is) tökéletlen.

Otthon pedig még mindig nagyon kevés magánszférám van, de legalább már akkora luxust megengedhetek magamnak, hogy csak a legfiatalabb nővéremmel kelljen osztozkodnom egy szobán.

Néha úgy gondolom, a családomat alkotó személyeket csak úgy random összeválogatták innek-onnan és összeeresztettek minket, lesz, ami lesz alapon. Egymással kb. nulla kapcsolatunk van, nem szervezünk közös programokat és még csak beszélgetni sem szoktunk egy jót, ha éppen úgy adódik. Anyám engem és az öcsémet már nem is kísér figyelemmel, mármint úgy értem, szerintem pont letojja, hogy mi van velünk. Persze megértem, hogy elfoglalt, de egyébként is alig látom, a héten sem beszéltem vele összesen többet 1 percnél, bár ha belegondolok, ugyanez volt a helyzet akkor is, mikor még otthon töltöttem időm java részét. Általában igyekszem nem gondolni az elfuserált családomra, ami a legtöbbször sikerül, de néha (mint például most is) zavaróan túlsúlyba kerülnek az erre irányuló gondolataim a megszokott, "normális" gondolataimmal szemben és akkor kész, lefagytam, nem vagyok képes tovább megfelelően funkcionálni és egy ideig nem is tudok kilábalni ebből az állapotból. Itt vannak a barátaim, akiknek szükségük van rám, de úgy érzem, még magamat sem tudom eléggé "megtámogatni", hát akkor még 4-5 másik embert... :D Sulira is koncentrálnom kéne, de nem tudok, mert folyton az idióta családomon és az idióta problémáimon jár az eszem, és legszívesebben felkelnék és darabokra zúznék valamit tehetetlenségemben. Folyton azt érzem, hogy csupán minden és mindenki terhére vagyok, emiatt nem tudok megfelelően funkcionálni az életben, ami miatt még inkább azt érzem, hogy felesleges a létezésem és így tovább, míg a végén megint ott fogok tartani, hogy egyedül az utcára sem leszek képes kilépni, mert annyira erőt vesz rajtam a szorongás és a félelem. Tudom, elég irreálisnak hangozhat, azonban úgy érzem, mintha minden egyes hibám a homlokomra lenne vésve és tudom, hogy orbitális baromság, de... Ilyenkor azt érzem, hogy az emberek mikor rám néznek, csupán egy felesleges csődtömeget látnak és hiába igyekszem elfojtani ezt az érzést, egyre inkább eluralkodik rajtam. Már attól is görcsbe rándul a gyomrom, ha arra gondolok, hogy holnap megint be kell mennem valahogy az iskolába. Nem magával a sulival van a legnagyobb gondom, hanem az odajutással, pedig nem egyedül megyek... Egyszerűen már tehetetlen vagyok, teljesen, csőstül jönnek az újabb és újabb kihívások az életemtől, és körülöttem mindenki elvárja, hogy emelt fővel, mosolyogva meneteljek előre az életben. Merthogy ez lenne a normális. Csakhogy úgy érzem, már nem igazán tudok helyt állni, egyre inkább fogy a maradék kis erőm; előbb-utóbb be fogok kattanni, hát még akkor, ha a nővéremet kiteszik az albérletből és újra hozzánk fog majd költözni (elég érdekes főbérlője van, valami pitiáner "veszekedés" miatt már külön akart költözni a férjétől, természetesen abba a lakásba, melyet történetesen maga az evolúció csúcsának kellett kibérelnie, de szerencsére úgy látszik, megoldódik a helyzet és nem fog visszaköltözni hozzánk)...

2019. okt. 9. 23:32
 23/24 anonim válasza:
100%
Hogy alakult azóta a sorsod?
2021. nov. 8. 17:48
 24/24 anonim ***** válasza:
Muijsag kerdezo?
2021. nov. 8. 19:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!