A lányom megharagudott rám. Eltiltottam a barátnőjétől. Mit tanácsoltok?
12 éves a lányom, Decemberben tölti a 13at. Mindig is visszahúzódó, társaság kerülő volt. Sosem ment sehova, itthon játszott egyedül vagy pedig az unokatestvéreinél. Tavaly szeptemberben egy új lány jött az iskolájába (aki egy évvel felette jár). Viszonylag hamar barátok lettek. Sokszor van itt nálunk a barátnője, néha a lányom is elmegy velük a sportpályára, moziba vagy fagyizni. Viszont én valami miatt nem kedvelem túlságosan a leányzót (persze nem mondtam a lányomnak és a barátnőjével is rendesen viselkedek). Szerintem kihasználja a lányomat (őt küldik a boltba, ha kell nekik valami, több mindent is megcsinál nekik.) A lányom azt mondja, ez természetes, mindenki kiveszi a részét a "bandában".
A barátnő most fogja ünnepelni a 14. születésnapját, meghívta a lányomat is, aki nagyon izgatott(volt) a buli miatt. Élete első szülinapi bulijára hivatalos. Hetek óta csak erről beszél. Felajánlottam, hogy süthetnénk közösen egy tálca süteményt és elmehetnénk ajándékot venni. A lányom nagy nehezen elém állt és mondta, hogy nem szeretne neki venni semmit. Megkérdeztem, miért nem és azt a választ adta, hogy a lány inkább pénzt kér tőle 5000(!) forintot. Teljesen felháborodtam, közöltem vele, hogy nem barát az ilyen és hogy csak kihasználja. És mondtam neki, hogy szó sem lehet a buliról.. Ő pedig sírva a fejemhez vágta, hogy én könnyen beszélek, nekem mindig is sok barátom volt...
Most nagyon furdal a lelkiismeret. Gondolkoztam már azon is, hogy mégis elengedem a buliba.. A férjemnek nem szóltam az esetről, ismerem, és biztosan nem engedné el..
Az eltiltás aligha jó megoldás, de valamit tenned kell. Ez a szülői feladat. Beszélgess vele, őszintén, az ő érdekét szem előtt tartva. Ha nem vezet eredményre, lehet gondolkozni a következő megoldáson, de valószinúleg elég lesz.
Ha a férjed nem lehet szövetségesed ebben a témában, akkor valószinűleg sürgősen tenned kell valamit azon a fronton is.
lol mekkora kis pondró görény, mint a filmeken :D a lányod biztos a menőt látja benne,
nyugi nekem is volt pár gázos osztálytársam, tényleg undorítóak voltak (nem bántottak meg semmi ilyen, cska nagyképűek voltak), meg lehet nézni a wiwnek hála, hogy egyikből se lett semmi, nagy nullák. :))
és nem tudnád megkérdezni a többi anyukát, ők is adnak 5000ft-ot? és a kislány anyját? én jól beégetném.. a gyerekek irtó gonoszak is tudnak lenni, sajnos a felőttektől látják. de lehet hogy nem a szüleitől látta csak magától lett ilyen kis pondró, lehet majd elmúlik a tinikor után.
Kedves 07:24-es!
"nyugi nekem is volt pár gázos osztálytársam, tényleg undorítóak voltak (nem bántottak meg semmi ilyen, cska nagyképűek voltak), meg lehet nézni a wiwnek hála, hogy egyikből se lett semmi, nagy nullák. :)) "
Baccus, pont egy rugóra jár az eszünk, a napokban néztem én is a volt osztálytársaimat, hogy mire vitték... bár lehet hogy más az értékrendünk, de mindegyiknél úgy gondoltam, hogy : pfff, na ez sem vitte sokra, ahelyett hogy engem bántott inkább figyelnie kellett volna órán...
Szerintem engedd el a buliba és vegyél ajándékot nem tùl drágán. A pofám leszakad de komolyan! És a lány még elö is terjeszti az igényét, hogy neki 5000 ft kell?? Különben a lányod honnan venné, hogy pont ennyi kellene... ez egyértelmü lehúzás és kihasználás.
Nálam hasonló volt a helyzet általános iskolában, mindenki utált, és hogy legyenek barátaim, a dolgaim és pénzem felét mindig megosztottam azzal aki barátkozott velem, volt, hogy inkább egész nap nem ettem csak tudjak neki adni.... Borzasztóan tönkre tudja vágni az ember értékrendjét ha nincsenek igazi barátai:( szerintem ha ezek után ha a "barátnö" hisztizni mer, én többet a lányod közelébe nem engedném!
31 hetes kismama
Köszönöm a válaszokat! Végül elengedem a buliban, de csak akkor, ha közösen veszünk a lánynak egy nem túl nagy értékű ajándékot. A születésnapját jó, hogy kérdezitek. Szerintem arra nem kapott semmit, viszont karácsonyra adtak neki egy szájfényt (amitől nagyon boldog volt, pedig nem is festi magát), meg talán egy tábla csokit.
A leányzó életben nem akarok turkálni, annyit tudok, hogy az anyjával él, aki inkább törődik saját maga kinézetével, mint a gyerekével. De ennyire ne menjünk bele, nincs jogom ítélkezni..
Mindenkinek köszönöm a hasznos válaszát! További szép napot.
Meg kell teremtened neki a lehetőséget ahhoz, hogy barátkozzon másokkal. Mint írod, elszigetelődött gyerek. Most tudsz róla, hogy mi történik, de 2-3 év, és nem osztja meg veled a gondjaid. Kell hogy megtanuljon viselkedni, nem a sarokba bújni, kell hogy megtanuljon NEM-et mondani, hogy megtanuljon b arátkozni, és megfelelő barátokat választani.é Ezek nagyon nehéz dolgok. Tapasztalatokat kell szereznie.
Amit NE! mondj: "na, úgy-e megmondtam," na, úgy-e, csak erre valók a barátok", jobb, ha ránk hallgatsz, mi vagyunk a szüleid", stb... Szóval a lényeg, hogy Ő MEGTANULJON MÉG AKáR KUDARC ÁRÁN IS AZ EMBEREK KÖZÖTT ELIGAZODNI. Ehhez sok tapasztalat kell. Járjatok össze rokonokkal, a ti barátaitok gyerekeivel, vagy rendezzetek TI BuLIT.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!