Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Ti elmennétek a sírjához, ha...

Ti elmennétek a sírjához, ha tehetnétek?

Figyelt kérdés
A történet igen hosszú ezért előre is bocsánat. Nagymamám terhes volt anyukámmal amikor elváltak nagyapámmal. Méghozzá amiatt, mert ez a bizonyos 1956-os év volt, és nagymamám párttitkár kellett hogy legyen akarata ellenére. Nagyapám testvérét pedig letartóztatták árulásért, nagymamám meg akarta akadályozni, hogy kivégezzék ezért minden követ megmozgatott, de sajnos sikertelenül. Mivelhogy nagyapám családjában nem szerették elkezdtek ellene áskálódni, és elhitették nagyapámmal, hogy nem ment be elintézni, hogy csökkentsék a büntetését, ezért végezték ki az öccsét. Nagymamámék elváltak, anyukám 15 éves volt mikor megismerte az apját. Én senkit nem ismertek a család azon részéről, de hétvégén hallottam a kivégzett testvér nevét, és kíváncsiságból beírtam a keresőbe a nevét. Erre kidobott egy cikket ahogy a lánya mesél arról, hogy kitüntetést kapott, és díszparcellába helyezték az egyik temetőben a maradványait. Nagyon sokáig nézegettem a nő képét, nagyon hasonlít anyukámra. Szeretnék elmenni a sírhoz, legalább életemben egyszer. Néha nagyon szeretném megismerni a család azt a részét is, de anyukám nem akarja. Ti mit tennétek?
2016. szept. 15. 15:00
 1/9 anonim ***** válasza:
86%
Ez egyéni érzelmi beállítódástól függ. Én nem vagyok nagy temetőjáró. Mindenki nyugodjon békében, nem haláluk után kell az emberekkel tisztességesen bánni és viselkedni (akkor már úgysem lehet).
2016. szept. 15. 15:17
 2/9 anonim ***** válasza:
69%

Fogj család és családfakutatásba hobbi célból. Rengeteg a rejtély a 20. században sajnos, ez az én családomban is így van. Sok a nem ismert, vagy elfeledett szál, sok helyen vannak nem ismert közelebbi rokonok. Egymás mellett, egy városban élnek le életeket emberek úgy, hogy nem tudják, egymás unokatestvérei, vagy másod unokatestvérei! Ez a XX. század egyik "öröksége".

Fel kell számolnunk!

2016. szept. 15. 15:33
 3/9 anonim ***** válasza:
42%
Ha a lelkednek jól esik, akkor keresd fel apád testvérének sírját. Az apai ág már nehezebb téma. Ha szétnézek a tágabb rokonságban, van ott olyan horthysta tiszt, akit a kommunizmus éveiben kisemmiztek, falun szegényen gazdálkodott, éppen azon gondolkodott hogy megy fel Pestre harcolni, és kommunistákat ölni. (Utána persze kussolt róla.) De van olyan is, aki meg olyan cselédgyerek volt, akit meg a Horthy rendszerben bármikor pofán verhette az úr gyereke. Ő meg elsők között lépett be a Munkásőrségbe, és azt sajnálta hogy nem gyilkolhatott horthystákat. Nem lett volna tanácsos összeengedni őket...
2016. szept. 15. 15:42
 4/9 anonim ***** válasza:
78%

A 20. század volt a saját származásukat büszkén vállaló embereket igazságtalanul elítélő kor, a 21. század lesz a saját származásukkal már teljesen tisztában nem levő, de származás alapján igazságtalanul elítélt emberek kora...

Mert mindig lesznek mások, akik tudják, hogy honnan "jöttél"!

Ha a homokba dugod a fejed, az nem megoldás.

A felmenők és történeteik ismerete nem teher, hanem áldás!

2016. szept. 15. 15:43
 5/9 anonim ***** válasza:
Ha szeretnél elmenni a sírhoz, akkor menj el, és nincs abban semmi rossz ha szseretnéd megismernii a teljes cslaádodat.
2016. szept. 15. 15:53
 6/9 anonim ***** válasza:
30%

Igaza, volt-e az 56-ban kommunizmus ellen harcolni szándékozó volt horthysta tisztnek?

Igaza, volt-e annak a volt cselédgyereknek, 56-ban már fiatal férfinek, aki meg akkor belépett a Munkásőrségbe?

Az igazság is relatív...

2016. szept. 15. 15:57
 7/9 anonim ***** válasza:

Tehát anyukád 1956-57 körül született. Akkor ő 60 év körül van, tehát te is legalább 20 (de lehet, hogy 35) éves lehetsz. Tehát felnőtt vagy.

Miért lényeges, hogy anyukád mit szeretne? Ha TE el akarsz menni, akkor menj el. Ha anyukád ezt nem venné jó néven, akkor ne mondd el neki.

Bár nálunk szerencsére nem voltak ilyen családi tabuk (szerintem ez borzalmas lehet), én biztos elmennék.

2016. szept. 15. 18:03
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

6.: Kedves Válaszoló, amiket te írsz azok szélső esetek, a többség nem akart senkit megölni és őt sem akarta senki megverni, megütni!

A XX. században emberek millióit pusztították, nyomorították meg ártatlanul.

Gondolom belátod, hogy ártatlan embereket bántani igazságtalan. A többséget pusztán a neve alapján hurcolták meg (magyarországi németek, magyarországi zsidók, magyarországi szlovákok, stb...).

Volt olyan, akit az utcán találomra fogtak össze és vittek el "egy kis munkára" a szovjetek Szibériába, tudod miért?

Azért, mert nem volt ki a létszám! Sokan leugráltak a vonatról, a helyüket betöltendő románokat fogdostak össze Romániában, mert ennyire mindegy volt, kit visznek el...

2016. szept. 15. 18:55
 9/9 anonim ***** válasza:

Anyukád életkorából következtethetően felnőtt ember vagy- Annak a sirjához mész el, akiéhez akarsz, szerintem akár elmondanod sem kell anyukádnak. Szerintem jó, ha tudod a családod történetét.

Az élő rokonokkal való találkozás kissé más ügy. Egyrészt, mert arra lelkileg föl kell készülni. Például arra, hogy a családi gyűlölködés rád is kivetül, lehet, hogy az általad kezdeményezett kapcsolatfelvételt durván elutasitják . Sőt, ennek igen nagy a valószinűsége. Itt olyan óriási sérelemről van szó, ami beleivódik a génekbe... Anyukád apjával van kapcsolatod? Anyukád tartja vele a kapcsolatot? Én azt mondom, hogy az élő rokonokkal való kapcsolatfelvétellel nagyon óvatosan kell bánni, anyukád miatt is, hát ő apa nélkül nőtt fel, és ez is génekbe ivódó, nagyon nagy sérelem. Az, hogy anyukád hasonlit az unokatestvérére, hát az genetika... De itt a történelem keményen beszólt...

2016. szept. 20. 02:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!