Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Valaki segítene családtörténet...

Valaki segítene családtörténetben?

Figyelt kérdés
Elkezdtem csinálni családom történetét. Információ hiányában elakadtam. 1941-ig jutottam, viszont azt hallottam, hogy a levéltárakban csak 1895 előtti anyakönyveket tudok kutatni. Hol tudnám megtudni a hiányzó adatokat? (1941 és 1895 közöttieket) Nagyon megköszönném a segítséget. :)

2014. máj. 19. 10:53
 1/5 anonim ***** válasza:
ha tudod annak a személynek a születési helyét, aki 1941 után halt meg, akkor az adott hely megyei levéltátában kell szétnézni. van egy honlap, a myfamilysearch (goodle), azon nagyon sok anyakönyv elérhető online, de azért korántsem teljes. ha szerencséd van, akkor sok infot meg lehet rajta találni. a halálozás jelenleg 184ig, a házasságkötés 1954ig, a születés 1924ig kutatható (értsd előtte). a halotti anyakönyvben megtalálod az elhunyt pontos ahlálozási idején kívül a házastársának a nevét és a házassgkötés helyét és idejét. ezen el lehet indulni. megkeresed az adott házassági anyakönyvet, abban benne lesz mindkettőjük pontos születési adatai, szüleik nevei (ebből látszani fog pl, h mindkét szülő élt-e még a házasságkötéskor (ha nem, akkor néhai xy-t írnak), ez abban segít majd h a házasság kötés időpontja előtti vagy utáni halotti anyakönyvekben kell-e keresni a szülőket. 1895től vannak polgári anyakönyvek, előtte egyháziakban kell kutatni. a halotti anyakönyvekben érdemes keresni azonos vezetéknevű embereket (persze ha nem Horváth az illető Budapesten), mert akkor a tágabb család is felderíthető. aztán már csak ezt a metodikát kell követni, amíg lehet... jó móka, csak kicsit időigényes. én jelenleg az 1840es éveknél tartok. egyházi anyakönyvek jó esélyyel a 18dik század végétől elérhetőek. ajánlhatnám még a myheritage oldalt is, ott szép családfát lehet csinálni, de csak 250 személyig ingyenes, nekem a myfamilysearch jobban tetszik.
2014. máj. 19. 17:18
 2/5 anonim ***** válasza:
szóval a halálozás 1984 előtt kutatható. halotti anyakönyvön indulj el.
2014. máj. 19. 17:19
 3/5 anonim ***** válasza:

ne felejtsd el kiírni a halotti anyakönyvből a halál okát se. szép kis minta rajzolódott ki nálam. illetve az is ki fog derülni, h a halott házastársa élt-e még a haláleset történtekor.

itt a link az online elérhető anyakönyvekhez. a többi levéltár.

[link]

2014. máj. 19. 17:25
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget. :)
2014. máj. 20. 23:47
 5/5 anonim ***** válasza:
Mi ez a familysearch??? megnéztem, és a mi falunk nem is szerepel benne, de még a közeli város sem, ami viszont igen nagy...
2014. máj. 22. 13:42

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!