Milyen eredetű a következő 3 családnév?
Asztalos, Bor, Szomosi
Anyai nagyapám felmenői, rokonai között ez a három név (is) "szerepel". Illetve, a Bor nem biztosan (hosszú történet). Nagyon aggódom, hogy esetleg nem cigány név-e valamelyik, mert tatám fekete hajú (már megőszült), könnyen barnuló típus, és ahol lebarnul, ott évekig barna marad. Máshol rendes, fehér, pirospozsgás a bőre.
Mondta, hogy nincs cigány őse, de valamiért nem hagy nyugodni a dolog. Nagyon aggódom...
Esetleg, küldhetnék pár képet róla privátban, ha nem lenne gond.
Az én őseim között apai ágon természetesen magyarok "vannak", anyai ági nagymamám ágán tótok/szlovákok, nagyapám egyik ágán biztosan magyarok, másik ágán van ez a bizonytalanság, de remélem, kiderül, hogy NEM cigányok.
Tudom, hogy nem tudok fizikálisan ellene mit tenni.
20 éves vagyok. :)
Szia!
A XX. század előtt mindent lejegyeztek a felekezeti anyakönyvekben. Értsd ezt úgy, hogy a romáknál feltüntették a származást... Azt javaslom, ha ez ilyen szinten érint lelkileg, akkor érdemes utánamenni, mert addig úgysem nyugszol meg, amíg nem derül ki pontosan. Ott nem sz*roztak, beírták, nyoma van. Teljesen feleslegesnek tartom, hogy itt bármilyen véleményre alapozz, hiszen senki nem ismeri a családod történetét. A privát véleményem az, hogy ezek közül egyik sem tipikusan romák által viselt családnév, de nem is a névtől lesz valaki cigány származású. Továbbá attól sem, ha sötét hajú és könnyen barnuló bőre van valakinek. Magyarország a grófi zabigyerekek országa, minden 2. családban van ilyen legenda, úgyhogy ezt érdemes reálisan értékelni. Persze én nem tudhatom, csak általában mindig valahogy a grófot emlegette a család, ha az apa kiléte nem volt ismert. Érdekes.
Szia!
Köszönöm az ötleted, szerintem utána fogok járni..., bár ahhoz el kell utaznom elég messzire.
Szerintem sem hangzanak tipikusan romásan.
Igen, ez is igaz, mert van egy-két ismerősöm, akinek cigányos családneve van, de nem roma származásúak.
És van jópár olyan barátom, akik szintén nem cigányok (nincs cigány barátom), de nagyon le tudnak barnulni, és mindig barnás bőrük van fekete hajhoz.
Azzal azért nem értek egyet, hogy olyan sok grófi zabigyerek lenne. Ismerőseim közül senki nem tud gróf ősről, és nem is hallott a családjában ilyesmi "legendáról". Meglepődtek, amikor néhányuknak elmondtam, hogy a Károlyi grófok az apai ági őseim, akiknél köztudott, hogy vissza tudják vezetni a családfájukat igen csak régre.
Nem tudom, mi a fene bajod van...
A dédmamám szolgálni járt hozzájuk, és úgy született a nagyapám. Ezt mondta annak idején dédmamám, és nagyapám is a nagymamámnak, aki elmondta apámnak. Nagyapámnak 6 névleges testvére volt, mindenki teljesen máshogy nézett ki, mint ő (ők, 6-an hasonlítottak egymásra). Nemrég néztünk apámmal a Károlyiakról festményeket, képeket a neten, és összehasonlítottuk őket a nagyapámmal, apámmal, és velem, és nagyon meglepő a hasonlóság.
Magyarán, ebben nincs mit kételkedni.
Ne hencegj vele, hogy a Károlyiak az őseid, ennek ma már semmi hasznát nem veszed :).
Mellesleg a mi családunknak is megvan a "híre", apai ágról őseim a Bezerédj-ek voltak.
Igen, ha nem hasonlítanánk külsőre iszonyatosan a Károlyiakra, és nem különböznénk annyira a névleges őseinktől, akkor én sem lennék ennyire biztos ebben.
Köszönöm, utánajárok azért még ennek is.
Első 11:43
Nem hencegek, csak büszke vagyok rá, hogy egy olyan ősi család sarja vagyok, melynek a családfája visszanyúlik Kond vezérig.
A Bezerédj is egy eléggé "szép" történelmű család, de a Károlyiaké ősibb, és ismertebb is. Szerintem a legősibb, legnemesebb grófi család hazánkban, legalábbis ilyen téren az elsők között van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!