Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Levelet írni a szülőnek, amit...

Levelet írni a szülőnek, amit nem küldesz el neki?

Figyelt kérdés
Ismeritek ezt a fajta pszichológiai módszert? Amiben leírod, hogy mit érzel, mi volt ami fájt neked akár felnőtt fejjel is amit nem mondtál el nekik. Ezzel úgymond lezárod őket mint "hiteles szülők" és mint Csernus is mondja úgy tekintesz rájuk mint emberekre, elfogadva ezzel a hibáikat, de már nem kötöd magad érzelmileg úgy az ilyen szülőhöz. Ez szerintem jó módszer, és azoknak a szülőknek mondanám, akik felháborodnak, hogy akinek nem inge ne vegye magára, de érdemes elgondolkodni, hogy a módszerek, CSAK nekik kényelmesebb amit alkalmaznak gyerek neveléskor, vagy tényleg használhatóak e úgy, hogy ne sérüljön a gyerek, amit aztán visz majd saját családjába, stb stb. Alkalmazta már valaki ezt a módszert?
2013. júl. 10. 06:19
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
14%
Ez elég ostobaság. Miért sérülne azért lelkileg valaki, mert a szülei fegyelmezték? Ezt csak a pszichológusok beszélik be az emberek fejébe.
2013. júl. 10. 06:33
 2/15 A kérdező kommentje:
Nem érted. a fegyelmezést sok szülő lelki zsarolással, és terrorral tartatja be, fegyverként meg a tőlük függő gyerek áll, aki ugye az elején anyagilag, meg érzelmileg is függő. Ez nem ilyen pénzszerzési dolog a pszichológusok részéről. Azért gondolj már bele szerintem. Vagy nincs a környezetedben lelkileg megzuhant ember akinek a szüleit is ismered?
2013. júl. 10. 06:36
 3/15 A kérdező kommentje:
Mondjuk hozzáteszem, ha erre gondolsz, hogy a nem elküldést én sem tartom feltétlen jónak, mert főleg ha nem laksz otthol, családod van, stb és tényleg rossz a kapcsolat, egy szépen leírt levélben, ahol nincs közbeszólás, és elküldeni, hátha megváltozik a gondolkodása, vagy legalábbis elgondolkodtatná az olyan szülőt, lehet jobb. Mert így magadban ugyan te letudud ha sikerül, de ő még attól nem is gondol bele neked milyen dolgokat okozott. És ne mondja senki, hogy minden gyerek rossz, a szülők meg jók. És nem kell ehhez alkoholista szülő.
2013. júl. 10. 06:41
 4/15 anonim ***** válasza:
74%

Kedves első, amihez nem értessz ne szólj bele. Másrészt "akinek semmi gondja nincs" ott biztos hogy valami van...

Nagyon is jó ez a módszer. És igenis szülői fegyelmezési módszerek miatt egyes gyermekek sokat sérülnek.

Kedves kérdező én pszichológus vagyok írj privátban, ha van kérdésed.

2013. júl. 10. 07:01
 5/15 anonim ***** válasza:
34%

Szerintem Csernus és társai szélhámos kuruzslók. Ha bajod van a szüleiddel, állj eléjük, és beszéld meg velük.

Utálom, mikor valaki a szegény kis sérült lelkével jön...

Amúgy meg otthoN és nem otthol...

2013. júl. 10. 07:05
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon is jó módszer. Én másmilyen helyzetben próbáltam ki szakember segítségével, de nagyon-nagyon hatásos volt.

Abban az időben totális kikészültem, összejátszottak ellenem a körülmények, végül segítséget kellett kérnem. Azt javasolta a szaki, hogy írjam le minden fájdalmam egy papírra, majd hangosan olvassam fel magamnak. Egyre csak írtam és írtam, három levelet hoztam össze azoknak a személyeknek, akiknek nem mondtam, vagy nem mondhattam el a fájdalmaimat. Amikor felolvastam magamnak őket, olyan sírás jött rám, hogy alig láttam. Sokáig zokogtam, de utána nagyon megkönnyebbültem és lassan elkezdtem gyógyulni. A leveleket elégettem, így zártam le magamban a ki nem mondott fájdalmakat.

2013. júl. 10. 07:07
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

5

Sajnos rosszul látod, lehet, hogy neked nincs rájuk szükséged, de vannak sokan, akiknek kell az olyan fajta mentális vezetés, amit ők tudnak nyújtani. Te valahogy máshogy zárod le magadban a dolgokat, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki meg tudja így csinálni, vagy, hogy nekik is jó lenne így, ahogy neked.

Én jónak tartom a módszert, ha az az egyes embereknek segít elengedni dolgokat és megkönnyebbülni, mert ez a működésének titka. Hogy hasson. Van, akinek nem ez hat, hanem más.

A szülői fegyelmezésről, azt tartom legnagyobb problémának, hogy sok szülő elfelejti, a gyerek nem egy darab hús, hogy ide-oda rakosgassa, vagy kutya, hogy fegyelmezze, idomítsa, hanem önálló tudattal rendelkező emberi lény, legalább annyira, ha nem jobban, mint a szülei. A másik, hogy képtelenek úgy viselkedni a gyerekkel, hogy abban kialakuljon egy egészséges tisztelet a szülője iránt (valószínűleg azért, mert ő sem kap tiszteletet!), ezért kell olyan módszerekhez folyamodniuk, ami igen káros lehet, pl. az erőszak, vagy a lelki ráhatás, zsarolás. A gyereket minden esetben a szülők rontják el, nem fordítva, elvégre nem így születik. És azt hiszem, bátran mondhatom, hogy a szülőket is elrontották a szülei, ha így járnak el, tehát ebben nem, csak abban hibáztathatók, ha eszükbe sem jut a rossz szülői mintát levetkőzni!

2013. júl. 10. 07:25
 8/15 A kérdező kommentje:
Igen köszönöm szépen. Tudom én is, hogy ez nem butaság, és bejöhet úgymond ez a dolog. Én nem tudom az, aki nem hisz ebben az vagy ilyen szülő, és megkeseredettségében úgy gondolja, hogy ilyen nem létezik, a gyerek az mindig viselje el amit kap, mert hát ő a gyerek, ugyan közhely amit fogok írni, de tényleg senki nem kérte, hogy szüljék meg, a másik meg, hogy szexelni mindenki tud, még szinte szülni is, de gyereket nevelni JÓL, az már más tészta.
2013. júl. 10. 07:53
 9/15 anonim ***** válasza:

Szerinted erre a problémára is megoldás lenne?

http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-ker..

De én úgy látom, hogy max., csak az én lelkem lenne könnyebb, attól még ha hazamegyek ugyanaz a közöny várna...Plusz úgy gondolom az én szüleim személyes támadásként élnék meg, ha el is küldeném nekik!

2013. júl. 10. 07:58
 10/15 A kérdező kommentje:
9es. az enyém is, épen ezért mivel nincs értelme elküldeni, ezért nem kell gondolom én. mert ha szép szóval nem értik meg a gyerek érzéseit, egy levelet támadásnak vennének.
2013. júl. 10. 08:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!