A gyerek a felmenők keresztnevét kapja vagy legyen olyan neve, ami másnak nincs a családban?
Szerintetek jó ha ugyanúgy hivják a gyereket,mint az apját,nagyapját,dédapját,stb,vagy inkább legyen saját keresztneve,vagyis nem az ami már van másnak a családban?
Párom családjában az a szokás,hogy az elsőszülött fiú egy bizonyos nevet kap,párom neve is ez,és még vagy 4-5 generációé,amiről tudok.
Fiunk lesz,nekem eszem ágában nincs ezt a nevet adni,maga A név se nem szép,se nem csúnya,de a becézései iszonytosak,azt se szeretem ha páromat becézik,van rendes neve neki.
Párom már tudja,hogy nem lesz a gyereknek az a neve mint neki,második keresztnevet se kap,hanem választunk közösen egy olyat,ami tetszik mindkettőnknek,de nem köthető senkihez.
(egyébként nekem is az a keresztnevem mint anyámnak,mindig utáltam,hogy én voltam a kis X,anyám meg a nagy X)
A bővebb család még nem tudja,szerintem kiátkoznak:)
Vélemény?
Nem. Ha úgy hívják, mint az apját, az számomra zavaró. A páromat a keresztnevén szólítom, és nem édespicibabócámnak meg tökömtudjaminek, mint páran. Ha teszem azt azt mondom, hogy "Laci" most akkor melyiknek szólok. Vagy a gyerek legyen 16 éves korában is Lacikám meg Lacuska?
A gyerek egy önálló egyéniség, legyen külön neve. Második névként felőlem kaphat hagyományosat (ha annyira fontos a páromnak), de elsőnek olyat, amit a férjemmel mindketten szeretnénk, szimpatikus nekünk!
U.i.: engem nőként zavarna, ha a lányomat/édesanyámat pl. ugyanúgy hívnák, mint engem, pedig szeretem a nevemet. Legyen mindenkinek saját neve, és kész. Édesanyám kapta a nagymama nevét - nagyon szerette, imádta őt, de ennek ellenére nagyon bántotta, hogy a másik 2 lánytestvére kaphatott "saját" nevet, csak ő nem.
Személy szerint azt gondolom, hogy olyan neve legyen, ami a szülőknek tetszik. Nem szimpatikus, ha "öröklődik" egy név. Főleg, hogy nem is mindenkinek tetszenek azok a nevek, amik 50-70 évvel ezelőtt voltak divatosak.
Ha "muszáj", lehet második név, de ha a párod nem ragaszkodik hozzá, akkor nehogy már a család döntse el...
Nem 16 éves koráig,hanem örökké "Lacuska" lenne,ahogy én is Kiságika vagyok,anyám meg Nagyágika (kitalált nevek).
Párom sem szereti,hogy nincs saját neve,és nem tudja kit keresnek,mig a szüleivel élt,akkor kinek jött a posta,stb.
Ő is csak a "hagyomény" miatt akarná,meg hogy a rokonság meg ne bántódjon,mert az elsőszülött fiú nem viszi tovább ezt.
Bár felőlem a világ is haragudhat,akkor se fogjuk ezt a nevet adni.
Én nem szeretem ha ugyan az a neve a gyereknek mint a szülőjének.Sőt kifejezetten irritál.Kiátkozni talán nem fognak ezért(remélhetőleg).
Nekem anyukám második neve a nevem,de sajnos a keresztanyám nevét is megkaptam.Huu jól ki is csesztek velem:-)Nagyon hosszú.Nálunk a családban egy apa fia név egyezik de nagyon zavaró.Mindig hozzá kell tenni,hogy a nagy vagy a kicsi.Én se adnám a sajátomnak egyikünk nevét sem.Nem azért mert nem a saját neve lenne és nem is azért mert akkor nem lesz egyénisége.Mert ugye nevet nem lehet úgy választani.Anya pocakjában van még nem is tudni milyen az egyénisége:-)Szerintem ami nektek tetszik az legyen a neve a picinek.Ha a párodnak ez a hagyomány nem fontos akkor a többi nem számít.Szerintem.A ti babátok és ha Jóska Pistának akarjátok hívni akkor az lesz,ha meg Hoszé Ármándónak akkor az:-)
Mi családunkban is ez volt a szokás. De én már nem folytattam tovább ezt.
Én István vagyok, apám is az volt nagyapám is, igaz hogy dédnagyapám Zoltán volt de ő az első fiát nevezte el magáról, de neki nem született gyereke mert korán meghalt. Nagyapám lett István aztán ezt kell nekünk is tovább vinni.
Nagyapám második fia József lett, és ő ezt a nevet vitte tovább. Nekem kislányom született.
A párom családjában is ugyanez volt a hagyomány hogy gyereket a szülőről nevezzük el stb... A páromat Boglárkának hívják, nem nagyon szereti ezt a nevet, sőt inkább utálja is. Így döntöttük el hogy a kislányunk Eszter nevet kapja, mert egyrészt szép név, másrészt felnőtt korában sem ciki valaki Esztinek becézni én szerintem.
A sógorom meg magáról nevezte el a gyerekét ami az apósom neve is volt.
Az öcsémnek is hamarosan megszületik a kisfia ő viszont rólunk akarja elnevezni, tehát Istvánnak de az csak a 2. neve lesz az első neve Krisztián lesz.
Szóval nem feltétlen kell ezeket a hagyományos dolgokat tovább vinni, mert én a falra mászok ettől, főleg amikor még otthon laktam akkor mindig ment a kavarodás hogy na kinek jött levele, mert ugyan az a név volt, nekem akkor már előfizetéses mobilszámlám jött úgy mint apámnak és ment a vita hogy most melyik kié, meg amikor már a hivatalos ügyeimet intéztem, bankszámla stb... Akkor is ment az agyalás hogy ez vajon az enyém vagy apámé.
Én a jövőre is gondolok ezzel hogy nehogy kavarodás legyen a dolgokból.
Azt már eldöntöttünk a párommal hogy ha születik a kistesó és fiú lesz akkor Tamás lesz a neve, de ez még nem 100% még csak tervbe van.
Ha mindenáron a felmenő keresztnevét akarják adni, akkor inkább valóban második névnek - azt pedig nem szeretnétek.
Egyébként közös döntésetek legyen a gyermek neve, a család meg majd megbékél.
Nekem sem tetszik, ha ugyanazt a nevet kapja a gyermek, mint az apja, nagyapja, stb.
A férjem dán, náluk az a szokás, hogy az apai nagyapa keresztnevét kapják meg második névnek. Így nem ismétlődik a családban ugyanaz a név, és mégis továbbadják a neveket.
Például Jens Mark Kristensen fia Jeppe Magnus Kristensen. Az unokája pedig Tom Jens Kristensen lesz. A dédunoka Andre Jeppe Kristensen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!