Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » A gyerek a felmenők keresztnev...

A gyerek a felmenők keresztnevét kapja vagy legyen olyan neve, ami másnak nincs a családban?

Figyelt kérdés

Szerintetek jó ha ugyanúgy hivják a gyereket,mint az apját,nagyapját,dédapját,stb,vagy inkább legyen saját keresztneve,vagyis nem az ami már van másnak a családban?

Párom családjában az a szokás,hogy az elsőszülött fiú egy bizonyos nevet kap,párom neve is ez,és még vagy 4-5 generációé,amiről tudok.

Fiunk lesz,nekem eszem ágában nincs ezt a nevet adni,maga A név se nem szép,se nem csúnya,de a becézései iszonytosak,azt se szeretem ha páromat becézik,van rendes neve neki.

Párom már tudja,hogy nem lesz a gyereknek az a neve mint neki,második keresztnevet se kap,hanem választunk közösen egy olyat,ami tetszik mindkettőnknek,de nem köthető senkihez.

(egyébként nekem is az a keresztnevem mint anyámnak,mindig utáltam,hogy én voltam a kis X,anyám meg a nagy X)

A bővebb család még nem tudja,szerintem kiátkoznak:)

Vélemény?

2013. máj. 21. 09:25
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
66%

Nem. Ha úgy hívják, mint az apját, az számomra zavaró. A páromat a keresztnevén szólítom, és nem édespicibabócámnak meg tökömtudjaminek, mint páran. Ha teszem azt azt mondom, hogy "Laci" most akkor melyiknek szólok. Vagy a gyerek legyen 16 éves korában is Lacikám meg Lacuska?

A gyerek egy önálló egyéniség, legyen külön neve. Második névként felőlem kaphat hagyományosat (ha annyira fontos a páromnak), de elsőnek olyat, amit a férjemmel mindketten szeretnénk, szimpatikus nekünk!

U.i.: engem nőként zavarna, ha a lányomat/édesanyámat pl. ugyanúgy hívnák, mint engem, pedig szeretem a nevemet. Legyen mindenkinek saját neve, és kész. Édesanyám kapta a nagymama nevét - nagyon szerette, imádta őt, de ennek ellenére nagyon bántotta, hogy a másik 2 lánytestvére kaphatott "saját" nevet, csak ő nem.

2013. máj. 21. 09:36
 2/14 anonim ***** válasza:
74%

Személy szerint azt gondolom, hogy olyan neve legyen, ami a szülőknek tetszik. Nem szimpatikus, ha "öröklődik" egy név. Főleg, hogy nem is mindenkinek tetszenek azok a nevek, amik 50-70 évvel ezelőtt voltak divatosak.

Ha "muszáj", lehet második név, de ha a párod nem ragaszkodik hozzá, akkor nehogy már a család döntse el...

2013. máj. 21. 09:37
 3/14 A kérdező kommentje:

Nem 16 éves koráig,hanem örökké "Lacuska" lenne,ahogy én is Kiságika vagyok,anyám meg Nagyágika (kitalált nevek).

Párom sem szereti,hogy nincs saját neve,és nem tudja kit keresnek,mig a szüleivel élt,akkor kinek jött a posta,stb.

Ő is csak a "hagyomény" miatt akarná,meg hogy a rokonság meg ne bántódjon,mert az elsőszülött fiú nem viszi tovább ezt.

Bár felőlem a világ is haragudhat,akkor se fogjuk ezt a nevet adni.

2013. máj. 21. 09:40
 4/14 anonim ***** válasza:
68%
Falra mászok, ha a családban öröklődik egy keresztnév... Ilyenkor hülye beceneveket kell kitalálni (kis Laci, nagy Laci, Lacika, Lacus stb), hogy meg lehessen különböztetni őket egymástól. Mi megbeszéltük a férjemmel, hogy semmiképp sem lesz olyan neve a gyerekünknek, amilyen már van a családban, mert külön egyéniség, külön név kell neki. Sógoroméknál a gyerekek második neve van a nagyszülőktől, ráadásul így jó hosszú leírni, öreges, nem csodálkoznék, ha felnőttként elhagynák...
2013. máj. 21. 09:44
 5/14 anonim ***** válasza:
36%

Én nem szeretem ha ugyan az a neve a gyereknek mint a szülőjének.Sőt kifejezetten irritál.Kiátkozni talán nem fognak ezért(remélhetőleg).

Nekem anyukám második neve a nevem,de sajnos a keresztanyám nevét is megkaptam.Huu jól ki is csesztek velem:-)Nagyon hosszú.Nálunk a családban egy apa fia név egyezik de nagyon zavaró.Mindig hozzá kell tenni,hogy a nagy vagy a kicsi.Én se adnám a sajátomnak egyikünk nevét sem.Nem azért mert nem a saját neve lenne és nem is azért mert akkor nem lesz egyénisége.Mert ugye nevet nem lehet úgy választani.Anya pocakjában van még nem is tudni milyen az egyénisége:-)Szerintem ami nektek tetszik az legyen a neve a picinek.Ha a párodnak ez a hagyomány nem fontos akkor a többi nem számít.Szerintem.A ti babátok és ha Jóska Pistának akarjátok hívni akkor az lesz,ha meg Hoszé Ármándónak akkor az:-)

2013. máj. 21. 09:48
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Már az én anyukám se akarta,hogy én legyek a Kiskati (szintén kitalált név),mégis kiskatiztak engem a tágabb rokonok,de még a barátok is! Képzeld el,hogy tizenéves koromig a ritkán látott barátoknak,ismerősöknek teljesen mindegy volt,hogy minek hívnak,akkor is Kiskati voltam. Apai nagymamám meg fiúra számított,így ott apám után,lány létemre Kisgyuri voltam. Most,hogy majdnem 30 vagyok már,nem nagyon hívnak sehogy se,igaz,nagymama meg is halt már.
2013. máj. 21. 09:48
 7/14 anonim ***** válasza:
84%

Mi családunkban is ez volt a szokás. De én már nem folytattam tovább ezt.

Én István vagyok, apám is az volt nagyapám is, igaz hogy dédnagyapám Zoltán volt de ő az első fiát nevezte el magáról, de neki nem született gyereke mert korán meghalt. Nagyapám lett István aztán ezt kell nekünk is tovább vinni.

Nagyapám második fia József lett, és ő ezt a nevet vitte tovább. Nekem kislányom született.

A párom családjában is ugyanez volt a hagyomány hogy gyereket a szülőről nevezzük el stb... A páromat Boglárkának hívják, nem nagyon szereti ezt a nevet, sőt inkább utálja is. Így döntöttük el hogy a kislányunk Eszter nevet kapja, mert egyrészt szép név, másrészt felnőtt korában sem ciki valaki Esztinek becézni én szerintem.

A sógorom meg magáról nevezte el a gyerekét ami az apósom neve is volt.

Az öcsémnek is hamarosan megszületik a kisfia ő viszont rólunk akarja elnevezni, tehát Istvánnak de az csak a 2. neve lesz az első neve Krisztián lesz.

Szóval nem feltétlen kell ezeket a hagyományos dolgokat tovább vinni, mert én a falra mászok ettől, főleg amikor még otthon laktam akkor mindig ment a kavarodás hogy na kinek jött levele, mert ugyan az a név volt, nekem akkor már előfizetéses mobilszámlám jött úgy mint apámnak és ment a vita hogy most melyik kié, meg amikor már a hivatalos ügyeimet intéztem, bankszámla stb... Akkor is ment az agyalás hogy ez vajon az enyém vagy apámé.

Én a jövőre is gondolok ezzel hogy nehogy kavarodás legyen a dolgokból.

Azt már eldöntöttünk a párommal hogy ha születik a kistesó és fiú lesz akkor Tamás lesz a neve, de ez még nem 100% még csak tervbe van.

2013. máj. 21. 09:52
 8/14 anonim ***** válasza:

Ha mindenáron a felmenő keresztnevét akarják adni, akkor inkább valóban második névnek - azt pedig nem szeretnétek.

Egyébként közös döntésetek legyen a gyermek neve, a család meg majd megbékél.

Nekem sem tetszik, ha ugyanazt a nevet kapja a gyermek, mint az apja, nagyapja, stb.

A férjem dán, náluk az a szokás, hogy az apai nagyapa keresztnevét kapják meg második névnek. Így nem ismétlődik a családban ugyanaz a név, és mégis továbbadják a neveket.

Például Jens Mark Kristensen fia Jeppe Magnus Kristensen. Az unokája pedig Tom Jens Kristensen lesz. A dédunoka Andre Jeppe Kristensen.

2013. máj. 21. 10:25
 9/14 anonim ***** válasza:
56%
Nekem speciel tetszik az a hagyomány, hogy az elsőszülött fiú az apja nevét kapja. Ennek szimbolikus jelentősége van. De megértem, ha valakinek ez nem annyira fontos.
2013. máj. 21. 10:32
 10/14 anonim ***** válasza:
73%
Mindentöl függetlenül legyen Edömér a neve!
2013. máj. 21. 10:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!