Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Anyukám vagy az egyetem?

Anyukám vagy az egyetem?

Figyelt kérdés

Nehéz döntés előtt állok.

Anyukám lelkileg labilis. Magába forduló, könnyen pánikba esik, folyton sír és átkozza az életet, hogy megszületett... és csak én vagyok neki, mint egyetlen hozzátartozó.

Most munkanélküli lett. És amúgy is úgy kellett felnőnie, hogy senkire nem számíthatott (mamám kihasználta, apukám elhagyta...)

Én évekkel ezelőtt elkezdtem az egyetemen egy mérnökképzést. Egyre jobban tanulok. Már csak 1 évem van hátra.

De anyukám állapota egyre aggaszt. Ha hazautazok 2-3 hetenként, akkor anya nagyon le van amortizálva. Nem mozdul ki ha én nem jövök hozzá és csalom el valahova.

Lassan elfogy a pénze is. Sokszor foglalkoztatja az öngyilkosság gondolata is.

Félek, hogy egyszer arra megyek haza, hogy nincs már anyukám többé. Arra gondoltam ,hogy hagyom a sulit és inkább vele foglalkozok. Nem akarom, hogy butaságot csináljon. Viszont akiket megkérdeztem erről ők mind azt mondták, hogy fejezzem be az egyetemet. És szívem szerint azt is tenném. De ha történne valami anyuval, és én pont a legnehezebb időszakában nem vagyok mellette... azt nem bocsátanám meg magamnak sose.

2012. okt. 13. 10:56
1 2
 1/12 anonim válasza:
97%

Próbáljatok pszichiáterhez fordulni. A tanulást pedig nem szabad abbahagyni, mérnökként, jó fizetéssel többet tudsz segíteni édesanyádon, nem beszélve arról, hogy a saját jövődet is ezzel alapozod meg.

egy orvos

2012. okt. 13. 11:02
 2/12 anonim válasza:
Van saját lakásod? Ha van, akkor az szerintem hozzád költözhetne.
2012. okt. 13. 11:03
 3/12 anonim ***** válasza:
88%

Egyetem!!

Anyudnak hangsúlyozd számtalanszor, hogy érte is dolgozol, mert milyen jó lesz nektek, ha lesz egy jó szakmád, és építgetni kezded a karriered.

Mondd el ezerszer, milyen jó, hogy van neked, nehéz ez az utolsó év, és jó hogy van neked. Meghallgat, van kire támaszkodni, van kihez hazajönni.

Az nem lehetséges, hogy anyuddal összeköltöztök az egyetem közelébe?

Gondolom, saját lakásban lakik, azt kiadhatjátok, és a bérleti díjból ki tudtok venni egy hasonló méretűt. (Talán...) Lehet, hogy ahol tanulsz, jobb lehetősége van állást keresni is.

A két dolog nem zárja ki egymást, azért mert tanulsz, még nem fogod magára hagyni. Később, a tanulmányaid befejezése után, mikor elkezdesz dolgozni, akkor is kénytelen leszel tőle távol időt tölteni.

Próbáljatok meg berendezkedni erre az életmódra. Nem jó, ha úgy érzi egyikőtök, hogy magára hagytad anyádat, mert "teszed a dolgodat".

2012. okt. 13. 11:04
 4/12 anonim ***** válasza:
94%

Ez nagyon nehéz helyzet. Igazat adok azoknak, akik azt mondják, hogy fejezd be az egyetemet, viszont azt is megértem, hogy félted anyukádat. Viszont legyél tisztában azzal, hogy ha valamit akar csinálni magával, akkor is meg fogja tenni, ha ott vagy mellette, és te sem ülhetsz ott napi 24 órában. Én a helyedben megpróbálnám szakemberhez vinni, ha tényleg ilyen pszichés gondjai vannak, akkor ez lenne a legjobb megoldás.

Ezt az egy évet már semmiképp ne hagyd veszni, én ezt látom a legésszerűbb megoldásnak.

2012. okt. 13. 11:04
 5/12 anonim ***** válasza:
56%
Szerintem mondd el neki ezeket az aggodalmaidat! Hátha magába száll, hogy a magatartásával akár el is cseszheti a te életedet is. ha ugyanis most abbahagynád az egyetemet, nem tudnád többet így folytatni, lehet, hogy esélyed se nagyon lenne rá. Mégis mi változna, ha abbahagynád? elmennél dolgozni valahova minimálbérért? Fognád otthon a kezét reggeltől estig? Ha ő maga nem akar kimászni ebből, akkor a segítségeddel sem fog, legfeljebb téged is magával ránt. Beszélj vele erről: ha magáért nem, érted tegye meg. nem lehet annyira önző, hogy szó nélkül hagyja, hogy elcseszd az életedet az ő depije miatt.
2012. okt. 13. 11:05
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Hiába leszel mellette, csak úgy, ebből a mély depresszióból nem fog (tudni) kijönni csak az által, hogy te otthagyod a sulit.

Orvosi segítség kell, és főleg az ő akarata, gyógyulni akarása, élni akarása, belső ereje szükséges ahhoz, hogy az élet jelenlegi nehéz pontján át tudjon lendülni.

Az, hogy a sulit otthagyod és ülsz a szoknyája szélén, az ő állapotán semmit sem fog változtatni. Én nem azt mondom, félre ne érts se te, se itt mások, hogy édesanyád nem beteg.

De egy kis zsarolást is érzek az ő viselkedésében, ha te úgy érzed belülről, hogy fel kellene adnod, áldoznod mindazt, amit eddig elértél, csak azért, hogy akkor "talán" majd neki jobb lesz.

Inkább orvos, pszichiáter, pszichológus, értelmes napi elfoglaltság, napi kisebb-nagyobb elfoglaltság, célok, és feladatok kellene neki, nem pedig hagyni, hogy tovább süllyedjen, és főleg, hogy másokat is (téged) magával rántson!

2012. okt. 13. 11:06
 7/12 A kérdező kommentje:

Ide költözni csak külön albiba tudna.

Én koleszos vagyok. Nincs saját lakása, egy önkormányzati garzon lakásba él. (elég lepusztult helyen élünk).

Itt is beadtam az önéletrajzát mindenhova, de sajnos nem hívják vissza sehonnan.

Én is gondoltam rá, hogy ide az egyetemi városba költöztetném és akkor nekem is könnyebb lenne. De sajnos amíg nem kap munkát addig esélytelen.

2012. okt. 13. 11:10
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
egyetem
2012. okt. 13. 11:12
 9/12 anonim ***** válasza:
Egyetem!
2012. okt. 13. 11:55
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
egyetem, mindenképp! de ha rosszra fordul a helyzet, akár átmehetsz levelezőre is. Vagy ha egy éved van hátra, akkor lassan jön a szakdoga meg az államvizsga, ezekre otthon is tudsz készülni!
2012. okt. 13. 12:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!