Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Milyen jogi lépés következik...

Milyen jogi lépés következik akkor, ha a leszármazott nem hajlandó az örökösöknek odaadni azt, amit örököltek?

Figyelt kérdés

Még pár éve örököltünk a testvéremmel egy lakást és egyéb dolgokat (antik bútorok, festmények, könyvek, stb..) a nagymamánk után. A hagyatéki tárgyaláskor a szüleinket nevezték meg haszonélvezőnek. Én akkor még fiatalkorú voltam, a nővérem pedig akkor volt 18 éves.

Hosszú ideig a lakás ki volt adva albérletnek, a benne lévő tárgyak pedig - állítólag - egy raktárban vannak.

Teltek az évek és idén januárban apám eladta a lakást. Az adás-vételi szerződést mi is aláírtuk, törvényesen lett eljárva, ügyvéddel együtt.

Tehát a lakásból pénz lett, ami mai napig az édesapánknál van. Azaz egy bankszámlán.

Úgy tudom, hogy a lakásból bejött haszon (lakbér, etc) az a haszonélvezőt illeti, de a lakás árának csak X %-a az övé, tehát lefordítva: Nekem és a nővéremnek 1,5 - 1,5 millió jár belőle. Ezt viszont nem hajlandó oda adni. Mindig kitér a válaszok alól vagy ha csak szóba hozzuk, már ideges lesz.

Egyszer azt mondta nekem, hogy nekünk semmi közünk az ő örökségéhez. Ez így is lenne, ha az ő nevén lett volna a lakás és minden más. De, mivel mindent rám és a nővéremre hagyott a nagymamánk, így minket illett. Nem az egész, de X része IGEN!

Éveken át azzal jött, hogy ha én 25. életévemet betöltöm, akkor kaphatjuk csak meg.

Ill., ha lakásra vagy annak felújítására akarjuk költeni. Más miatt nem adja oda, mert elköltjük.

Az hozzátartozik, hogy a lakás eladási árából ő nem 1,5 - 1,5 milliót akart odaadni (majd egyszer), hanem az egészet és ők az édesanyánkkal lemondanak róla. Mármint a haszonélvezeti részről.

Most jelenleg ott tartok (én egyedül), hogy van egy 14 hónapos lányom, egy férjem és albérletben élünk vidéken. Szeretnénk hazaköltözni (Pestre), de nem albérletbe. A férjem részéről lenne 3,5-4 millió forint (szülei által lévő megtakarítása, amit gyűjtöttek neki éveken át) egy közös házba/lakásba. Részemről meg ugye, ha az adás-vételt nézzük 1,5 millió, ha édesapám "becsületes" szavát, akkor 5 millió.

Ott vagyunk jelenleg, hogy nem mindegy, mennyi hitelt veszünk fel. Ráadásul jó lenne, ha anélkül kellene megoldanunk a lakás vásárlást.

A nővéremék is nagyobb lakásba/házba szeretnének költözni a párjával és a közös gyermekükkel, de ők sem tudnak így boldogulni.

Sokszor próbáltunk már beszélni édesapánkkal erről, de ő zárkózik a témától.

Édesanyánk pedig már belefáradt, amit meg is értek, de nekünk valahogy boldogulnunk kell és terveznünk.

Néha úgy érzem, mintha édesapánk direkt csinálná ezt az egészet és azt akarná, hogy a "híd alatt" éljünk. Szóval.. értitek!

Ő mindig úgy volt vele, hogy neki se volt egyszerű élete (tett is érte, amiért nagyanyánk olyan volt vele) és, hogy őt sosem segítették. Nem értem, miért kell nekünk is emiatt (nagyanyánk nevelése) szenvednünk.

Az lenne a kérdésem, hogy milyen jogi lépés a következő ahhoz, hogy az örökösödési szerződésekben foglaltak szerint én és a nővérem megkapjuk azt, amit a nagymamánk ránk hagyott?

Köszönöm.

2012. szept. 13. 13:59
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
6%
Jogi lépés apátokkal szemben? Az nagyon utolsó. Az a kapcsolat végét jelentheti. Ha meghal egyszer, úgyis ti örököltök mindent az utolsó szögig.
2012. szept. 13. 14:07
 2/12 A kérdező kommentje:

Persze, hogy az utolsó lépés. Viszont, ha beszélni se hajlandó róla és elzárkózik mindentől, akkor mit tegyek/tegyünk?

Nézd, nem ide tartozik, de az édesapám engem sokat bántalmazott, amíg otthon laktam. Szépen megfogalmazva: Rajtam vezette le a dühét (munkahelyi, bármi más), ha éppen volt neki.

Én már nem félek tőle. Egyszerűen élni akarom az életem. És nyilván a nagymamánk nem hiába ránk hagyta az örökséget. Imádott minket, az apánkat pedig megvetette.

2012. szept. 13. 14:14
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Mindenképpen egy ügyvédtől kellene tanácsot kérni, mert lehet hogy köteles teljes mértékben átadni édesapád a jussot, de lehet hogy csak halála után kaphatjátok meg, és akkor nincs mivel tervezni. Kérdezzetek meg egy ügyvédet.
2012. szept. 13. 14:17
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Eleve miért került az ő számlájára a pénz?

Miért nem külön-külön eleve, ahogy mindenkit megillet?

Mivel már nagykorúak vagytok, nem ő a gyámotok, köteles átadni a részetekre, nem szabhat semmilyen feltételeket, nincs alkupozícióban, az örökösödési szerződéshez kell tartania magát. Bíróság kötelezheti a pénz átadására, minden egyértelmű. Ha nem teszi meg, végrehajtják és kötelezik a bankot a pénz átadására.

2012. szept. 13. 14:23
 5/12 A kérdező kommentje:

Azzal indokolta, hogy nem adja oda a pénzt, hogy ő a haszonélvező. Viszont a pénzre nem lehet haszonélvező jogot rakni.

Valamint, amit már leírtam:

- lakást vehetünk belőle vagy felújíthatjuk.

- állítólag be kell töltenem a 25. életévemet. (21-én leszek ennyi!)

Pár hónapja még azt mondta, hogy ha közös lakást veszek a férjemmel, akkor arra is ráfogja rakni a haszonélvezői jogát. Miután az örökségen is rajta van, így a férjemmel a közös lakásunk is az ő haszonélvezeti jogát illeti.

Erre azt mondtam neki, hogy akkor remélem majd a rezsibe és a hitelbe is belefizetsz, mert a haszonélvezőt az is megilleti. Főleg, hogy akkor elvileg ő nélküle semmit se csinálhatnánk a saját tulajdonunkban!

Ezt egyébként nem fogom engedni. Mármint, hogy a közös lakásunkon ő haszonélvező legyen.

Sok mindennel kijátszhatom, de nem akarok odáig eljutni.

Ráadásul rengeteg "jó kártya" van a kezembe.

pl. a közös lányunk (14 hónapos) nevére íratjuk a lakást. Ekkor ugye a gyámügy miatt nem lehet majd eladni, stb.

Férjnél vagyok. Nővéremék nem házasodtak össze, nekik emiatt nem adja oda az örökséget.

25 éves leszek napokon belül.

Az a poén, hogy akárhányszor kértük az örökösödési szerződést, sosem adta/adták oda. Mintha meg se hallották volna.

Azon is gondolkoztam már, hogy elköltötte a pénzt. Mindet!

De a másik oldalon pedig havi 1,2-1,5 milliót keres. Szóval, nem hinném, hogy rá lenne szorulva.

Igazából egy zsugori, zsidó. És nem értem, hogy miért jó neki, ha a családja "szenved" és nem tud előre lépni az életben!

2012. szept. 13. 14:33
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

A haszonélvezeti jogának vége. A pénzen nincs haszonélvezeti jog, sőt, a pénzhez, mint értékmérőhöz, nem köthető jog.

Semmi értelme egy 14 hónapos gyermek nevére íratni a házat, gondolj a jövőre is. 5 éven belül egy ingatlan eladásából származó pénzből ingatlant veszel, illetékmentes. Ahogy számolom, ebből édesapád gyökérkedése miatt kifutottatok, így amit venni fogtok ingatlant, az bizony vagyonszerzési illetékkel lesz terhelve, ami egy 6 milliós lakás esetén 120 000 ft.

Ha bíróságra viszed, 0 költségből megúszod, mert ha pereskedni akar, nincs kártya a kezében, még a perköltséget is kifizettetik vele. Még ügyvéd sem kell, elég ha a bírónak megmutatod az örökösödési szerződést.

2012. szept. 13. 14:54
 7/12 anonim ***** válasza:
Ha idén januárban lett eladva a lakás, akkor még nem futottatok ki az időből, tehát simán mehet az összeg az új lakás árába. Amúgy apátoknak a lakás árából a világon semmi nem jár. Más lenne a helyzet, ha tesóddal meg akartátok volna váltani a haszonélvezeti jogát, akkor kellett volna neki fizetnetek. Így a haszonélvezetről önként lemondott (már ugye nincs is min haszonélvezete legyen), tehát kettőtöké felesben a lakás ára. Ő nem kegyet gyakorol azzal, hogy odaadja nektek a pénzt, hanem a kötelességét teljesíti. Más kérdés, hogy eleve nem is kerülhetett volna hozzá az összeg. Menjetek be ingyenes panasznapra a bíróságra, ott felvilágosítanak, sőt, ha pert akartok indítani a keresetlevelet is segítenek megfogalmazni. Tényleg nem kell még ügyvéd sem, annyira egyértelmű a történet. Amúgy elég gusztustalan amit apád művel veletek.
2012. szept. 13. 16:06
 8/12 anonim ***** válasza:
Ja, a lakást semmiképp ne a pici nevére írassátok, sokkal több galibát okoz, mint ami haszonnal jár. Apád pedig semmiféle feltételhez nem kötheti a pénz átadását. Ha előbb lett volna eladva, 18. szülinapján mindkettőtöknek meg kellett volna kapnia. Így pedig a kifizetés napján.
2012. szept. 13. 16:08
 9/12 A kérdező kommentje:

A lakás adás-vételi szerződésében az szerepel, hogy törvényileg a haszonélvezeti jog miatt X % jár neki és az édes anyámnak.

Ezen kívül pedig 1,5 - 1,5 millió illet meg engem és a nővéremet.

Tehát 7 millió a 10 millió forintos adás-vételből elvileg őket illeti.

Ügyvéd írta a papírokat, ügyvéd jelenlétében is lett aláírva az adás-vétel.

2012. szept. 13. 17:11
 10/12 anonim ***** válasza:

Az következik ebből, hogy ha kell a pénz, akkor be kell perelni apukát - bármennyire is fáj, nincs pardon.

Nincs joga a pénzhez, nincs joga azt visszatartani, sem pedig annak a hasznait húzni (kamatokat). Keressetek egy jó ügyvédet és apuka ellen indítsatok pert. Még most amíg megvan a pénz, mert ha elveri, nehezebb lesz.

2012. szept. 13. 20:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!