Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Radnai, Randweg nevek milyen...

Radnai, Randweg nevek milyen svab nevböl szarmazhatnak?

Figyelt kérdés

Baratom nagymamajanak nevet a habori utan magyarositottak. (Allitolag igy menekültek meg a deportalastol? Nekem nem tiszta, de ez lehetseges?)

Magyar vezetekneve Radnai lett, ahogy több testverenek is, mas testvereinek pedig Randweg.

Hol tudunk neten utananezni, mi az eredeti nev?

2012. szept. 7. 11:35
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
Svábok, szóval ez érhető:) Az izraelitákat azért kevertem ide, mert zavaros volt ez a névváltoztatás és deportálás dolog.
2012. szept. 9. 19:29
 12/25 A kérdező kommentje:

Nem ertem, mi lehet itt...

1. Tehat Te azt gondolod, zsidok is egyben, es emiatt magyarositottak a vh elött a nevüket Radnaira?

2.Aztan a haborus valtozasok miatt ismet a nemet Randwegre?

3.Aztan a kitelepitestöl valo (jogos) felelmükben ismet magyarra?

Mert akkor az 1-2. lepes akar ki is maradhatott a nagymamanal... Az biztos, hogy svabok, es ugy mondtak, hogy a Randweg is felvett nev, nem az eredeti... Miert?

Elvett földterületekröl is szo volt allitolag, csak erdekes modon a privatizalaskor (1990 körül) a baratom szülei semmi penzt vagy földet nem kaptak vissza.

2012. szept. 11. 13:10
 13/25 anonim ***** válasza:

Engem az zavart meg, hogy a 'sváb név' az 'német névként' értelmezhető, ami a zsidóságra is jellemző (pl. a Fischer, Schmitt, Bauer, stb. ugyanúgy lehet sváb származásúnak a neve, mint izraelitáé), de a nagyszülő hovatartozásáról nem írtál eleinte túl sokat, kvázi lehetett a két népcsoport közül akármelyik. Ráadásul deportálásról és vagyonelkobzásról is írtál, habár ezt a háború utánra teszed. Ezért kérdeztem rá, hogy akkor kik voltak - mik voltak... mert ha zsidók, akkor furcsálnám. Ha pedig svábok, akkor is érdekes, mert a Randweg eleve egy német családnév, miért kéne megváltoztatni egy hasonlóan német névre, ahogy azt már korábban is kifejtettem.

Én vázoltam egy teóriát, hogy szerintem mi lehetett a leglogikusabb forgatókönyv, de a legtisztább az lenne, ha családfakutatás útján járna az ismerősöd a dolog végére. A házassági anyakönyvi kivonat 'Utólagos bejegyzések. Kiigazítások' rovatban fel szokták tüntetni a névváltoztatást, úgyhogy ezzel kéne próbálkozni. Ehhez tudni kéne, hogy melyik településen, ill. hol esküdtek az említett dédszülők.

2012. szept. 11. 16:29
 14/25 A kérdező kommentje:

Sajnos ez eleve lehetetlen. Mivel a felmenök okiratait megcsak nem is a baratom apjanak adtak, hanem valamelyik testverenek, akik szinten meghaltak, ahogy a baratom apja is, es semmi kapcsolat a rokonsaggal. (De amugy ök sem feltetlenül öriztek meg a dedszülök hazassagi kivonatat.) Baratom apjanak születesi anyakönyvijeben anyja nevenel a Radnai nev szerepel, mivel akkor mar igy hivtak.

Egyebkent ezt a csaladot amugy is ugy neveltek, hogy az egesz olyan titokzatos volt, nem lehetett rola beszelni (gondolom, politikai megfelemlites?), ezert is ilyen zavaros. A gyerekek kerdeseire nem voltak tiszta, erthetö valaszok, mintha "jobb lenne, ha elfelejted a szarmazasodat", hat ennyi maradt.

Köszönöm az eddigieket.

2012. szept. 12. 17:00
 15/25 anonim ***** válasza:

Semmiség, nagyon szívesen.

Nem feltétlenül kell megőrizni a családi iratokat, ez nem is nagyon szokás, csak azoknál, akik kutatják a családfát. Amennyiben tudják a nagyszülő születési helyét, el lehet kezdeni kutakodni az ősök után, rögtön mondjuk itt:

[link]

Ha a nagyszülőé nem is, de az ő szülei születési, házassági és halálozási iratai benne lehetnek... ehhez persze tudni kéne, hogy melyik településen élhettek és kik voltak konkrétan.

2012. szept. 12. 18:32
 16/25 anonim ***** válasza:
Vas megyei az ismerősöd?
2012. szept. 12. 18:35
 17/25 A kérdező kommentje:
Igen, miert?
2012. szept. 12. 19:38
 18/25 anonim ***** válasza:

Az adatbázis szerint Kőszegen él(t) a legtöbb Randweg, szóval ha odavalósi, akkor ajánlom, hogy lapozgassa át ezt: [link]

Jah és még annyit, hogy akkor inkább heánc származású, a Nyugat-magyarországi németekre sosem használták a sváb jelzőt!:)

2012. szept. 12. 20:03
 19/25 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ez oriasi segitseg lenne, de csak 1921-ig vannak a születesek, es 1924-ben született!
2012. szept. 13. 13:51
 20/25 A kérdező kommentje:
vagy 1926-ban.
2012. szept. 13. 13:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!