Radnai, Randweg nevek milyen svab nevböl szarmazhatnak?
Baratom nagymamajanak nevet a habori utan magyarositottak. (Allitolag igy menekültek meg a deportalastol? Nekem nem tiszta, de ez lehetseges?)
Magyar vezetekneve Radnai lett, ahogy több testverenek is, mas testvereinek pedig Randweg.
Hol tudunk neten utananezni, mi az eredeti nev?
Nem ertem, mi lehet itt...
1. Tehat Te azt gondolod, zsidok is egyben, es emiatt magyarositottak a vh elött a nevüket Radnaira?
2.Aztan a haborus valtozasok miatt ismet a nemet Randwegre?
3.Aztan a kitelepitestöl valo (jogos) felelmükben ismet magyarra?
Mert akkor az 1-2. lepes akar ki is maradhatott a nagymamanal... Az biztos, hogy svabok, es ugy mondtak, hogy a Randweg is felvett nev, nem az eredeti... Miert?
Elvett földterületekröl is szo volt allitolag, csak erdekes modon a privatizalaskor (1990 körül) a baratom szülei semmi penzt vagy földet nem kaptak vissza.
Engem az zavart meg, hogy a 'sváb név' az 'német névként' értelmezhető, ami a zsidóságra is jellemző (pl. a Fischer, Schmitt, Bauer, stb. ugyanúgy lehet sváb származásúnak a neve, mint izraelitáé), de a nagyszülő hovatartozásáról nem írtál eleinte túl sokat, kvázi lehetett a két népcsoport közül akármelyik. Ráadásul deportálásról és vagyonelkobzásról is írtál, habár ezt a háború utánra teszed. Ezért kérdeztem rá, hogy akkor kik voltak - mik voltak... mert ha zsidók, akkor furcsálnám. Ha pedig svábok, akkor is érdekes, mert a Randweg eleve egy német családnév, miért kéne megváltoztatni egy hasonlóan német névre, ahogy azt már korábban is kifejtettem.
Én vázoltam egy teóriát, hogy szerintem mi lehetett a leglogikusabb forgatókönyv, de a legtisztább az lenne, ha családfakutatás útján járna az ismerősöd a dolog végére. A házassági anyakönyvi kivonat 'Utólagos bejegyzések. Kiigazítások' rovatban fel szokták tüntetni a névváltoztatást, úgyhogy ezzel kéne próbálkozni. Ehhez tudni kéne, hogy melyik településen, ill. hol esküdtek az említett dédszülők.
Sajnos ez eleve lehetetlen. Mivel a felmenök okiratait megcsak nem is a baratom apjanak adtak, hanem valamelyik testverenek, akik szinten meghaltak, ahogy a baratom apja is, es semmi kapcsolat a rokonsaggal. (De amugy ök sem feltetlenül öriztek meg a dedszülök hazassagi kivonatat.) Baratom apjanak születesi anyakönyvijeben anyja nevenel a Radnai nev szerepel, mivel akkor mar igy hivtak.
Egyebkent ezt a csaladot amugy is ugy neveltek, hogy az egesz olyan titokzatos volt, nem lehetett rola beszelni (gondolom, politikai megfelemlites?), ezert is ilyen zavaros. A gyerekek kerdeseire nem voltak tiszta, erthetö valaszok, mintha "jobb lenne, ha elfelejted a szarmazasodat", hat ennyi maradt.
Köszönöm az eddigieket.
Semmiség, nagyon szívesen.
Nem feltétlenül kell megőrizni a családi iratokat, ez nem is nagyon szokás, csak azoknál, akik kutatják a családfát. Amennyiben tudják a nagyszülő születési helyét, el lehet kezdeni kutakodni az ősök után, rögtön mondjuk itt:
Ha a nagyszülőé nem is, de az ő szülei születési, házassági és halálozási iratai benne lehetnek... ehhez persze tudni kéne, hogy melyik településen élhettek és kik voltak konkrétan.
Az adatbázis szerint Kőszegen él(t) a legtöbb Randweg, szóval ha odavalósi, akkor ajánlom, hogy lapozgassa át ezt: [link]
Jah és még annyit, hogy akkor inkább heánc származású, a Nyugat-magyarországi németekre sosem használták a sváb jelzőt!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!