Ki hogy örököl az alábbi esetben?
Szüleim majd 20 éve elváltak,egy omladozó ház kettejü nevén van még mindig.
Anya nevelt fel,nem kapott gyt-s soha.
Rengeteg tartozás gyülemlett fel a vér szerinti apám által,ebből kettejük nevén egy otp-s hitel volt,de anya sosem kapott róla semmit,lehet már nincs is.
De milliós nagyságrendű viz,villany,közüzemi számlák vannak,mint a vér szerinti apám nevén.
Ha meghal (esélyes),akkor mi lesz?
Azt tudom hogy én mondhatom,hogy nem kell semmi,se hátz,se tartozás.
És anya? Fele ház az övé.És a közüüzemi tartozások? A válásuk után keletkeztek.Akkor már ő és én is máshova voltunk bejelentve.
9-es kijavítalak:
Örökös csak a hagyaték erejéig felel a tartozásokért.
11:29,igen,tévedsz,hitelt nem örökölhetek,csak a ház értékéig
én nullán leszek,az tény,lemondok mindenről.
Ha lemondasz, akkor azt még most tedd.
Később visszautasítani tudod.
Nem kötekedésből mondom, de tök mást jelent öröklési jogi szempontból a kettő.
200km-re vagyok,előbb próbáltam érdeklődni több helyen (más netes fórumon,ingyenjogász)
következő lépésként megpróbálok telefonon érdeklődni,ha muszáj,csak akkor megyek személyesen
16-os! Milyen közjegyzőhöz? Apuka szerencsére még nem halt meg!!
A nem bejegyzett terhek akkor kerülnek elő, ha valaki bejelentkezik az eljárásba hagyatéki hitelezőként, vagy akár utólag is elévülési időn belül jelzi az igényét (és persze bizonyítani is tudja azt).
Ha nincs ilyen jelentkező, akkor nem kerül elő.
A lemondás: az örökhagyó életében történhet, írásban.
Visszautasítás: örökség megnyílta után, a hagyatéki tárgyaláson.
Mindkettőnél gond lehet, ha már neked is van gyereked, akkor ő lesz a következő örökös, és ha ő kiskorú, akkor az ő visszautasításához gyámhatósági engedély szükséges. Ezt elég bonyolult elintézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!