A Lakatos vezetéknevű embereknek mindenképpen van/volt a családjában egy c*gány?
Egy időben engem is foglalkoztatott a nevem emiatt.Oláh a vezetéknevem,és nem vagyok cigány!
Meglepődtem, mikor beírtam a nevem az iwwi-en,és kidobott egy csomó hasonló nevűt,és érdekes,nem volt c. köztük.Persze aláírom, sok van ilyen nevű közöttük is. De ezzel az erővel a Molnár is lehet pl. az...
igen mindenképp volt 1 ősöd aki cigány,.
Az 1500-as években a brassói fegyvertárban ők kovácsoltak fegyvereket innen ered a nevük is, lakatos,kolompár. Sőt már 1490 körül vannak feljegyzések ami megemlíti a foglalkozásukat, ami a kovácsolás.
Mátyás király 1476-ban kelt levelében, megparancsolja ,hogy a szebeni cigányságot ne háborgassák ,mert kiváló kovácsok, fegyverkészítők. Le lehet pontozni de akkor is volt 1 cigány ősöd.
Ez egy regeszta a középkorból:
"DL 17494
Kelt: 1473-09-26
Kiadó: MÁTYÁS 1 KIRÁLY
Régi jelzet: Q 311 / 723 16
Fennmaradási forma: Másolat 1473-1493
Regeszta: Mátyás király Zbugya-i István Diosgeor királyi vár kapitányához. Miskolcz királyi mezõváros nevében Fülöp fia Balázs és Lakatos Antal panaszt tettek, hogy az õ tõle nyert szabadság ellenére õ és a borkilencedszedõk meg nem engedett ujitásokat vezettek be, mindenkitõl egyenként szedik a kollektát és az adókat, minek következtében a város sérelmet szenved és pusztulásnak indul, elrendeli azért, hogy a szokatlan behajtással hagyjanak fel mindaddig, mig õ oda nem érkezik, a lakosokat pedig ne merjék háborgatni és megkárosítani."
Szóval a helyzet az, hogy a Lakatos családnévhez nagyon sokáig SEMMI KÖZE nem volt a cigányságnak, hiszen kóboroltak, a változást pedig csak Mária Teréziában hozták el azok a rendeletek, ami után kísérletet tettek az integrálásukra. az pedig nem a XIV. században volt, hanem kicsit később. ez a regesztra a mol adatbázisából érhető el, ahogy sok más is, szóval példából van bőven... tehát a válaszom nemleges, ezt magyarok viselték először. azt meg ugye nem nehéz kitalálni, ha egy név bekerül egy gyors szaporulattal rendelkező közegbe, akkor milyen gyorsan lesz elterjedt és "tipikus".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!