Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Mindenképpen kapcsolatba van,...

Mindenképpen kapcsolatba van, valakinek a származása a vezetéknevével?

Figyelt kérdés
2011. aug. 14. 17:16
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Inkább a felmenőire utal, mint pl. Kovács, Szerb.
2011. aug. 14. 17:26
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Nem hiszem,mivel Én Stefán vezetéknévvel rendelkezem,és ez német név.A felmenőim között nincs német.
2011. aug. 14. 18:03
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Nem! De ezt magad is láthatod... ez gyakorlatilag csak éppen azt a helyzetet rögzíti, amiben az akkor élt ős megkapta a családnevet. Lehet, hogy kicsit zavarosan fogalmaztam, úgyhogy megpróbálom kifejteni.

A nemzeteket ember hozta létre, ahogy egy népnek, vagy néptörzsnek az elnevezése, vagy önelnevezése is létezik/létezett. Amikor a családnevek kezdtek kialakulni, kb 1000 után, épp abban a kultúrában és nyelvi környezetben lett megválasztva a név, hiába volt szláv, germán, latin, vagy akármilyen származású az illető. A mai horvátország területén, a tengerparti sávban, gyakran változtatták szlávról latinra, meg vissza a családneveket. Vagy itt vannak a romák és az izraeliták, olyan neveket viselnek, amiket gyakorlatilag nagyrészt rájuk erőltettek, de ezek indo-európai gyökerűek, szóval nem azonos az indiai, vagy héber/jiddis nyelvben használtakkal (ill. részben azért akadnak a zsidóknál olyanok is). itt vannak a romáknál a rácz, tóth, horváth, németh stb népnév után kapott családnevek, de ugye ezeket nem azért kapták, mert a származásuk az lenne. vagyis részben ugye az, hiszen egy ország kötelékébe tartoznak ők is. tehát nem, nincs feltétlenül kapcsolat a vezetéknév és a származás között... de ez is csak nézőpont kérdése. mindenki az, aminek tartja magát. egy törökországból származó, németországban született harmadik generációs srác már inkább tartja magát németnek... szerintem.

2011. aug. 14. 18:06
 4/4 anonim válasza:
Vana kinél igen van akinél nem. Nálam a vezetéknevem az ősi törzsem neve volt. Ja nem teljesen vagyok magyar félig arab. Itthon inkább a felmenők egyik tuljadonsága, vagy esetleg a mestersége lett a vezetékneve. (ugye régen nem volt nagy divat a vezetéknév csak egyszer bejött azthiszem) Üdv
2011. aug. 15. 14:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!