Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Édesanyám megteheti hogy...

Édesanyám megteheti hogy "kiteszi a szűrömet"?

Figyelt kérdés
Rendszeresen azzal fenyegetőzik, hogyha nem tudom egyetemen a kívánt kvótákat teljesíteni, "kiteszi a szűrömet" itthonról, aztán keressek albérletet. Megteheti ezt jogilag vagy öröklésügyileg,vagy hogy mondják? És ha megteszi, be lehet perelni?
2010. nov. 16. 00:57
1 2 3 4 5
 11/49 anonim ***** válasza:
46%
Az én anyámnak annak idején az sem volt kívánt kóta, hogy pl. megbuktam aztán UVn meg négyest kaptam. Nem érdekelte, hogy következő héten négyesre javítottam, csak azt kántálta hetekig, hogy hogy képzelem, hogy megbuktam és semmi nem lesz belőlem, meg ha nem vagyok képes tanulni menjek eladónak.
2010. nov. 16. 02:27
 12/49 anonim ***** válasza:
40%
Édesanyád járt egyetemre?
2010. nov. 16. 05:32
 13/49 anonim ***** válasza:
80%

téged idézlek:"nem vagyunk jó kapcsolatban alapból". de a pénze az bezzeg jó. tudod, akkor bizony nyeld be, hogy piszkál. valamit valamiért.

kérdéseid szerint igencsak a pénz motivál, nem a gyermeki szeretet: eltart-e az anyád, kötelezheted-e rá, és ha meghal, kapsz-e utána vmit... BOCS, DE KISSÉ PÉNZÉHESNEK TŰNSZ.

anyád meg attól retteg, hogy nem tudod elvégezni az egyetemet, és fogalma sincs, hogy mi lesz veled. csak azt látja, hogy tőle várod a megoldást, vagyis a pénzt.

talán segíthetnél neki.

ha annyira bizonyítani akarsz, mehetsz albérletbe vmelyik tanulótársaddal, csak éppen ahhoz el kéne menni dolgozni tanulás mellett. ezt elég sokan csinálják is. (sőt, van, aki gyereket is nevel közben.

így megmutatod:

1. önálló vagy, nem várod el, hogy anyád eltartson, mert te tanulsz.

2. nem hallgatod közben a rémült prédikációit, tényleg csak rajtad áll, levizsgázol-e.

3. fogalmaid lennének arról, milyen egy háztartást fenntartani: számlákat fizetni, bevásárolni, beosztani a nyomorult kis fizetésedet. gyakorolnád az önállóságot. de közben nem őt kell pumpolni! ezt anyád is értékelni fogja, mert látja benned az akaratot.

élhetsz az anyád nyakán, de előbb-utóbb mindenki meghal, az örökség is elfogy egyszer. akkor mi lesz???

ha így is sikerül levizsgáznod, akkor szava nem lehet senkinek.

sok sikert!

2010. nov. 16. 06:14
 14/49 anonim ***** válasza:
76%

Megteheti az Edesanyad, de gondolom, hogy mar teljesen kiboritottad idegileg, ha igy viselkedik.

Tudod nem azon kellene torni a fejedet, hogy feljelented, mint megoldason,

es nem azon, hogy hogyan fogod megorokolni a hazat, hanem ugy kellene megkozeliteni a megoldast, hogy megprobalod elfogadni azt az asszonyt, mivel eddig mindent megtett, hogy idaig eljutottal. Tehat O tartott el es felnevelt pl. jelenleg is az O haztartasaban elsz, s igy illene ezt megbecsulni, esetleg tiszteletben tartani.

Tehat talan megkellene tanulnod alkalmazkodni, s meghallgatni azt, amit O tanacsol Neked, mivel nem hinnem, hogy rosszat akarna Neked.

En is Szulo vagyok es nevelek, igy tapasztalatbol tudom ezt, elintelni sem szeretnem a mamadat, mivel En is tudom azt, hogy neha bizony mondok a gyermekeimnak olyat, amin

meg En is meglepodok, de muszaj, s ezt a gyermekeim viselkedese hozza igy.

S erdekes modon mindig a gyermekeim jonnek bocsanatot kerni, mivel ugy latszik, hogy megis igazam van altalaban.

2010. nov. 16. 06:18
 15/49 anonim ***** válasza:
92%

És még csodálkozol édesanyádon! ezt te írtad róla! http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-ker..

MasnaposHegyoldal válasza:

Közöld velük hogy törődjenek a maguk dolgával. Velem ugyanez van, anyám állandóan amiatt pampog, hogy katonaruhát hordok. És akkor mi van? Semmi köze hozzá, fogja be a pofáját, a saját pénzemből azt veszek amit akarok, ugatni menjen ki a ház elé :@@@@@ kikészítő

2010. nov. 16. 06:23
 16/49 anonim ***** válasza:
70%

HA kitesz otthonról, a törvény szerint nappali tagozatos korod végéig - ha nem végzel mellette járulékköteles munkát - a tartásodra kötelezhető, ennek díját a bíróság állapítja meg.

Az, hogy mit örökölsz, anyukádon múlik csak, hiszen arra hagyhatja bármijét, akire akarja, te, mint egyenesági leszármazott csak egy bizonyos részére, kis százalékára vagy alanyi jogon jogosult, a "köteles részre", szóval ha nagy örökség várható, én a helyedben nem ugrálnék, mert a végén semmit nem látsz belőle.

Másfelől viszont szerintem érthető, hogy ha anyukád nem várja el, hogy beszállj a családi kasszába, akkor azt is elvárja, hogy a lehető legjobban tanulj, hiszen ez a te dolgod.

Én nappalira mentem és mégis dolgoznom kellett mellette, mert anyukám nem tudta volna fenntartani a lakást (előtte is nagyon nehezen ment), s amíg otthon laktam, a rezsibe, ételbe mindig beleszálltam arányosan, kb a fizetésem felével. Ennek fejében végül 6 év alatt végeztem el a sulit, de a lényeg - hogyha eltartanak, akkor főleg ennyi idősen jogos, hogy el is várnak tőled bizonyos tejesítményt.

24/L

2010. nov. 16. 06:28
 17/49 anonim ***** válasza:
80%

A törvény ilyen esetekben a nagykorú gyermek tartására kötelezi a szülőt, tehát nem tehet ki, ha mégis kitesz, beperelheted. Amikor bepereled, akkor a biróság fog dönteni arról, hogy a viselkedéseddel nem váltál-e érdemtelenné a tartásra. Beidéznek szomszédokat, tanárokat, barátokat, ismerősöket, akik szerintem simán elmondják, hogyan viselkedsz és bizony ezalapján meg simán eldönti a biróság, hogy nem jár neked tartásdij.

Aztán akkor anyukád már ennek segitségével az örökségből is kitagadhat. Szóval előbb mérlegelj, ha valóban nem tudod hozni az elvárható szintet, akkor vesziteni fogsz a perben, no meg ha érdemtelen vagy anyukád tartásdijára, akkor is veszitesz.

2010. nov. 16. 07:10
 18/49 anonim ***** válasza:
89%

Mikor NEM kell eltartania téged:

Nem köteles továbbá a szülő tartani (támogatni) a szükséges tanulmányait folytató munkaképes, nagykorú gyermeket akkor sem, ha

1. a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan (vagyis, ha ... a továbbtanulás ideje neki felróható okból tartósan elhúzódik),

2. a gyermek a tartásra kötelezettel (vagy vele együtt élő közeli hozzátartozójával) szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenné válik),

A tartásdíj fizetés ellenében a gyermeknek kötelessége, hogy a tanulmányait a tőle elvárható legjobb eredménnyel végezze annak érdekében, hogy a jogszabályban biztosított kedvezményeket (tandíjkedvezmény, ösztöndíj, stb.) kiérdemelje, s ezzel a szülő tartási terheit adott esetben enyhítse. Ha a nagykorú gyermek - neki felróható módon - e kötelezettségének nem tesz eleget, az nem csak a tartásdíj összegének megállapítására hathat ki csökkentőleg, hanem adott esetben a tartási kötelezettség megszüntethetőségét is eredményezheti.

Vagyis akkor már kiteheti a szűrödet és egy petákot se látsz a pénzéből...

2010. nov. 16. 07:15
 19/49 anonim ***** válasza:
42%
Azért nézz után, hogy nem vagy-e haszonélvezőnek vagy tulajdonosnak bejelentve a lakásba (szülők a lakás megvételekor gyakran szoktak ilyesmit csinálni). Mert ha nem, akkor kitehet mindennemű következmény nélkül.
2010. nov. 16. 08:18
 20/49 anonim ***** válasza:
38%

MasnaposHegyoldal :

Te elég sokat olvashatod a gyakorikérdéseket,ha észre veszed,hogy ki-mikor kommentál,szóval ne okoskodj te sem.:)

2010. nov. 16. 08:18
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!