Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Édesapám és édesanyám is...

Édesapám és édesanyám is barna szemű de én és az öcsém kék, hogy lehet ez?

Figyelt kérdés
2011. jan. 9. 21:12
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Lehet hogy kicsit távolabbi felmenődtől örökölted, esetleg valamelyik papa vagy mamának nincs kék szeme? Minálunk meg minden harmadik generációnál, egy vörös hajjal születik.
2011. jan. 9. 21:16
 2/11 anonim ***** válasza:

attól, hogy a szüleidnek barna a szeme, nektek bármilyen lehet.

Két kékszeműnek viszont csak és kizárólag kék szemű gyereke lehet (ha az egyiküké kékeszöld, akkor ez már nincs így).

2011. jan. 9. 21:18
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

A szemszín domináns-recesszív módon öröklődik. Ez azt jelenti, hogy vannak uralkodó, azaz domináns és lappangó, azaz recesszív tulajdonságok. Egy emberben 2 allél (DNS egy része) felelős a szemszínért. Ha az egyik kék, a másik barna, akkor a barna szemszín alakul ki, mert az az uralkodó. Mindkét szülő 1 allélt ad át az utódnak. Ez lehet akár a kék allél is. Ha két kék allél kerül egy utódba, akkor az ki tud alakulni, hiszen nem nyomja el más tulajdonság(barna allél).

Édesanyád és édesapád is hordozzák magukban a kék szem génjét, azonban mivel a barna szemszín az uralkodó jelleg így az alakult ki náluk. Az öcsédben és benned azonban csak kék gének öröklődtek tovább. Ti mindketten kék gént tudtok továbbadni.

2011. jan. 9. 21:21
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem lehetetlen, ismerek egy családot, ahol mindkét szülő barna hajú, barna szemű, és mind a NÉGY gyerek szőke és kék szemű. Mind saját gyerek. Nézz utána a domináns és kevésbé domináns géneknek, valamint ezek öröklődési esélyeinek.
2011. jan. 9. 21:22
 5/11 anonim ***** válasza:

Szerintem is lehetseges :)

21:21 nagyon otthon lehetsz genetikabol :) Egy evvel ezelott epp ezt tanultam, Czeizel Endre bacsi konyvebol, szepen el is volt magyarazva :)

Am a te magyarazatod egyszeruen fantasztikus! Megertettem! :))

2011. jan. 9. 22:26
 6/11 anonim ***** válasza:
Abszolút lehetséges, ahogyan azt előttem is elmondták, de elég kevés esélye volt, hogy mindketten kék szeműek legyetek:) Pontosan 12.5%!
2011. jan. 10. 01:04
 7/11 anonim ***** válasza:
Nálunk a bátyám, az anyukám, és az apukám is barna szemű. És én kék szemű vagyok. szerintem ebbe semmi érdekes nincs!
2011. jan. 10. 09:45
 8/11 anonim válasza:
35%
Postásnak milyen szeme van?Én gyanakodnék :)
2011. jan. 12. 00:42
 9/11 anonim válasza:
Ugyanez van nálunk is! :) Azért, mert a nagypapánknak is kék szeme van.
2011. jan. 12. 14:48
 10/11 anonim ***** válasza:
olvass utána a 8-os bioszkönyvben
2011. jan. 18. 11:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!