A Barna (vezetéknév) visszavezethető zsidó eredetre?
Szia!
Én azt tudom tanácsolni, hogy ne higyj a mendemondáknak, mert abból ebben az országban van elég... hogy ez zsidónév, ez erre jellemző, az meg arra.
A helyzet az, hogy a leggyakoribb 100 német családnév mindegyikét viselik izraeliták is. Példálozhatnék a leggyakoribb 300 német családnévvel is, ott is olyan 250-et biztosan viselik zsidók is. Eva Braun-ról is azt magyarázzák sokan, hogy zsidó, közben ősi katolikus családról van szó. Hitler és Führer nevű izraeliták is vannak, keresőben meg lehet nézni.. még a yad vashem kereső is dob ki néhányat, nem titkos, utána lehet nézni...
Az rendben van, hogy a zsidóknál gyakoriak a színesfémek, virág és színek után felvett családnevek, de ugyan ezek megtalálhatók a németeknél, osztrákoknál és svájciaknál is... erről viszont nem írnak akkor, amikor megemlítik izraelita vonatkozásban.
A Dél-Német, osztrák területeken nagyon gyakori családnév, meg ugye sok sváb érkezett Mo-ra telepsként, úgyhogy erről csak ennyit. A Barna meg egy magyar családnév.. estleg, ha magyarosítva is lett, nem feltétlenül jelenti, hogy izraeliták voltak az ősök. Jól írta itt az egyik hozzászóló, hogy a II. vh környékén voltak nagy névmagyarosítások, de ez konkrétan ugyan úgy érintette a svábságot is (ott voltak, akik a korábban magyarosított nevüket változtatták vissza németre. meg persze olyanok is, akik magyarra), mint az izraelitákat.
Itt egy Bánáti sváb telepeslista, de szerintem bármelyikbe találnék Braunt:
00:05-ös vagyok. még néhány gondolat.
tulajdonság után kaphatta az ősöd ezt a családnevet. vonatkozhat hajszínre, szemszínre, esetleg a ruházatára. nem kell nagy dolgokra gondolni. természetesen bármi lehet, úgyhogy ha már feltetted ezt a kérdést, akkor te is tisztában vagy ezzel... ha magyarosított, akkor lehet zsidó, német, szláv, akármilyen származású.
levéltárban gyorsan a végére lehet járni a történetnek. az 1715. évi országos összeírásban több oldalon keresztül vannak Barna nevű adózók. ez az összeírás azért érdekes, mert kihagyták belőle a nemeseket és az izraelitákat.
adózók. ez az összeírás azért érdekes, mert kihagyták belőle a nemeseket és az izraelitákat.
Talán mert ők nem igazán szerettek adózni...
"Talán mert ők nem igazán szerettek adózni..."
Nem értem a hozzászólásod lényegét, felhomályosíthatnál. te pl eldöntheted ma, hogy mennyit és mikor adózol? (nem tudom mennyi idős vagy, de ez a mondat szerintem elárul mindent. aki dolgozik és adózik, az tisztában van azzal, hogy nem saját maga határozza meg, hogy mennyit kíván beleadni a közösbe.) látom, sikerült megragadnod a lényeget:)
konkrétan azért hoztam fel az 1715-ös adózást, mert rengeteg Barna nevű személy szerepel benne, akik nem valószínű, hogy Bauerről magyarosítottak, hiszen... 1, a zsidók német névre kötelezése egy fél évszázaddal később kezdődött meg. 2, mint már írtam, kihagyták az 1715-20 adózásból az izraeliták. (nem is az ok a lényeg, mert tudjuk milyen állapotok voltak akkor, nem sűrűn vették őket emberszámba, hogy ilyen egyszerűen fogalmazzak...)
(az más kérdés, hogy a zsidókat is adóztatták, csak nem ilyen címen)
Köszönöm szépen a hasznos válaszokat. A zsidókkal kapcsolatos provokáló kijelentésekre nem vagyok kíváncsi.
Svábok biztosan nem vagyunk, ezt mindenféle kutatás nélkül is ki merem jelenteni- ebben a témában a család véleménye és elmondásai összecsengenek.
Jelentősen megnehezít mindenféle kutakodást, hogy a családunk ezen ága meglehetősen rejtélyes, relatíve kevés információval rendelkezünk a felmenőinkről, életükről.
Bármilyen tippet szívesen fogadok!
Ebben teljesen igazad van, de lévén teljesen (!) laikus a témában, nem is igazán tudom, hol kezdhetnék neki. Erre várnék tippeket- aztán meglehet, hogy valóban túl kényelmes vagyok és jobban tenném, ha nekiállnék segíteni magamon. :)
Egy bizonyos, még sok-sok órát be kell áldoznom kutakodásra, amíg egyáltalán el tudok indulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!