Honnan lehet még kideríteni, hogy a felmenők között voltak e romák, ha visszakutatva a családfa jegyzékeket, kivonatokat látva sehol nem szerepel a leírásokban?
Maximum vezetéknévből lehet rá következtetni, de az sem biztosíték rá. Legalábbis szerintem..
Amúgy erre én is kíváncsi lennék.
Milyen jegyzékekre, kivonatkora gondolsz?
Anyakönyvi kivonatokban nincs erre utaló bejegyzés sehol. Az online és/vagy levéltárakban fellelhető, lapozható anyakönyvekben, az eredeti vagy másodpéldány átlapozásával lehet rábukkanni ilyen jellegű bejegyzésre.
Egyáltalán milyen időszakban kerestél eddig? Első körben vissza kéne fejteni a családfát, ameddig csak lehet, a bejegyzések átböngészésével.
Állami (polgári) anyakönyvezés Magyarországon 1895.10.01-jétől van, azokban már nemigen található ilyen jellegű utalás, legfeljebb foglalkozásnál fordulhat elő (pl. sármunkás, vályogos, cigányzenész stb.).
A fenti dátum előtt érdemes tudni, hogy milyen felekezetű a család, és az adott felekezet egyházi anyakönyvi bejegyzésit kell átlapozni. Ezekben sincs mindig utalás, de sokkal gyakrabban előfordul. Pl. vándorcigány; latin bejegyzésekben a "zingarus" kifejezést használták; magyarul sokszor említik "újmagyar" formában.
1924-es házassági kivonatot találtam, és foglalkozásnak kisbirtokos volt megadva.
Familysearch oldalon keretem, felekezet pedig református.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!