Valaki tud még magyarosított Német neveket? (Pl.: Pintér, Bartl)
A pint űrmértékegység. Magyar.
1 pint bor, pl.
Faedényeket készít. Az -ér főnévképző.
“ Faműves. Fából használati tárgyakat készítő iparos, aki hordót, kádat és más gazdasági, háztartási faedényt készít; bodnár, kádár.”
A kovács is magyar szó.
A mesterség is ősi magyar mesterség.
Természetesen minden nyelvben megvan a megfelelője, hiszen a tűzzel dolgozik, eszközöket, fegyvereket készített.
A kov -; kova -; kovakő;
körül kereskedj.
Eredet [kovács < ómagyar: kovács < ősmagyar: kovács < szláv: kovacs (kovács) < kovaty (kovácsol < kalapál, üt)]
A kovács szót a szlávok vették át tőlünk.
6-os!
A bognár NEM a wagner magyarosítása!
Eredet [bodnár < ómagyar: bodnár < ősmagyar: bodon, búdon (bödön, kivájt fatörzsből készült edény) + -ár
13 ilyen aspektusban teljesen megvilágosodtam:
Kovakővel gyújtja a tüzet, fa segítségével, amivel az ács is dolgozik, ezért kov-ács. 🤣🤣🤣
Ne foglalkozásnevek körül kereskedj, kérdező. Eleve rosszul tetted fel a kérdést.
Sok sváb fordíttatta le, magyarosíttatta a nevét egy időben.
Ugyanúgy a német zsidók is.
Pl. Steiner = Kövi
Steinberg = Kőhegyi
Grünwald= Zölderdő
Stb.
A Bartl - bartel
magyarul halbajusz, harcsabajusz.
Neves soroksári illetőségű festőművész volt Bartl József.
Egyébként mi az indoka a lepontozóbaromnak, aki az egyes válaszom lepontozta?
Sváb faluban nőttem fel, tipikus név volt a Czechmeister és a Zechmeister is. Egy 50 km-re levő sváb községből találkoztam Czéchmesterrel, ami kb. 100%, hogy ennek a magyarosítása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!