Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Melyik nagyim gondolkodása...

Melyik nagyim gondolkodása helyes a sírokról?

Figyelt kérdés

Apai nagyi: évente 2x kimegy a temetőbe, rendbe teszi a papa sírját, de aztmondja neki a temető nem virágos rét , ő nem díszitgeti a sírt, nem valami szép a papa sírja, nagyi aztmondja neki a papa a szívében él és az emlékeiben nemkell a temetőt díszitgetni azzal jobb nem lesz és nem érdekli ki mitszól, neki a szívében él a papa...

Anyai nagyi: éveken át rakták a pénzt hogyha egyszer meghalnak kriptába legyenek, mert ott védetebb, meg 2 milliós sírkő legyen nekik. Anyai nagyi hetente 2x kimegy a temetöbe rendbe teszi a szülei sírját, papa sírját, friss virágokkal tele rakja, ő ritkán mond ilyet mint az apai nagymama hogy a papa a szivében él neki az a fontos a sír rendbe legyen, mindenentekkor rákölt 30 ezret a gyertya és virágokra, mert őt nehogy megszólják mert látják a sírt az emberek. Világ életükbe inkább megették a csirke farhátat csak drága sírkő legyen nekik, ellenben az apai nagyimék jartak nyaralni élték az életüket , az anyaiak meg sporoltak csak,

2021. okt. 24. 16:40
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
94%

#8 valaki azért csináltatja meg a sírt előre, mert később le van a gondja vele,akkor van rá pénze. Nyugdíjból nehéz egy sírt kifozetni, főleg ha nem akar plusz költséget hagyni gyerekekre unokákra.

De persze van/lehet olyanra is példa, amit te irsz.

Egyébként, nem ez a kérdés.

Válaszolva rá:

Ahány ember, annyi gondolkodás mód. Nem csak jó, nem csak rossz van. :)

2021. okt. 24. 17:18
 12/35 anonim ***** válasza:
94%
Mindenki másképp éli meg. Én se nagyon járok ki a temetőbe, évente kétszer maximum. Annak a lebomlott testnek már semmi köze ahhoz az adott személyhez. Az emléke úgyis a szívünkben, lelkünkben él, tök feleslegesnek, s álszentnek érzem rohanni egy betontömbhöz. Lehet, valakinek ez nem tetszik, elfogadom.
2021. okt. 24. 17:20
 13/35 anonim ***** válasza:
60%
Nagy fenéket lesz az örökös háza a sír. 20 vagy 25 év múlva felszámolják és ujból eladják a sírhelyet (hacsak nem lesz egy leszármazottja, aki hajlandó lesz ujra kifizetni egy kalap pénzt hogy még 20 évre békénhagyják a sírját.)Csak a szerb és a zsidótemetőben örökös a sírhely.Többi egyháznál ez is nagy üzlet.
2021. okt. 24. 17:22
 14/35 anonim ***** válasza:
92%
+ van aki abban él, hogy fentről néz le rá. Apukám is ilyen. Mindig mondja, hogy a mama biztos haragszik rá odafent, mert már 1 éve nem volt annyi ideje hogy kiemnjen hozzá a temetőbe.
2021. okt. 24. 17:22
 15/35 anonim ***** válasza:
67%
8- nem gondoltam, hogy egy ilyen kérdésnél elnevetem magam, de ...megtörtént.
2021. okt. 24. 17:23
 16/35 anonim ***** válasza:
64%
Kérdező, neked miért fáj hogy a sírkőre költik a pénzt? Egy embert tudok "élőben " aki ezen pattogott: neki az fájt, hogy nem ő kapja a pénzt amit az öregek a sírra költenek.
2021. okt. 24. 17:25
 17/35 anonim ***** válasza:
81%

Szerintem a kettő közötti lenne az igazi.

Anyukám és a bátyja dupla sírba lettek eltemetve, először anyukám. Én külföldön élek, ritkán jutok haza, de akkor mindig rendbe rakom a sírt. Legutóbb mikor mentem, tiszta gaz volt az egész, se virág semmi, csak egy napszítta művirág volt, illetve egy elrohadt virágokkal teli kaspó. Megcsináltam az egészet, fakeretet raktam köré, zúzott kő, virágok stb. Konkrétan lelettem b@szva, hogy mit képzelek magamról, senkitől nem kértem egy forintot sem, mégis én voltam a sz@r, hogy megcsináltam...

2021. okt. 24. 17:30
 18/35 anonim ***** válasza:
59%
Én azt mondom a gyerekeimnek, hogy minden pénzt, időt és figyelmet amit a halálom után szánnának rám és a síromra azt inkább kapjam meg most az életem során.
2021. okt. 24. 17:38
 19/35 anonim ***** válasza:
68%
18# Ilyen elegánsan tarhálni a gyerekektől jó ötlet!
2021. okt. 24. 17:41
 20/35 anonim ***** válasza:
98%

Tényleg mindkét út érthető.

Bár én "szeretem" rendben tartani a sírt. (Nagyon bizarr megfogalmazás, de ilyenkor mindig arra gondolok, hogy már csak ennyit tehetek értük. Több száz km-re vannak eltemetve, szóval nem arról szól, hogy XY megszól, mert nem ismerek senkit, de legyen rendben.)

Viszont halottak napjára sosem megyek le, mert az évnek ebben a szakaszában nincs egy egész napom arra, hogy utazzak. (És igen, én is úgy vagyok vele, hogy sokat törődtem velük, míg éltek, így is elmegyek a temetőbe évente többször, és úgy van kialakítva a sír, hogy ne vaduljon, meg olyanokat ültetek, amik tartósan megmaradnak, de sosem "alkalmakra", és gondoljon bárki bármit, a halottak napját én "kihagyom".)

Azt is megértem, aki előre elrendezi a sírját, és bár lehet ez azzal magyarázni, hogy akkor a családnak majd nem lesz gondja ezzel, tőlem távol áll ez a gondolkozás. Nyilván aki ezt előre el akarja rendezni, az megnyugvást lel abban, hogy tudja, hogy hol lesz eltemetve, milyen sírban, hogy el van rendezve a dolog stb. (Előző válaszolóhoz kiegészítés: nálunk a temetőben "átlagos" koporsós sírhelyet is ki lehet 50 évre előre fizetni, a kriptákat meg alapból 100 évre kell megváltani. De olyat falun még nem hallottam, hogy "kidobtak" volna valakit a sírjából, mert ott van hely. Ez inkább városi "szokás" az érthető helyszűke miatt.)

2021. okt. 24. 18:01
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!