Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Hogyan lehetnek ekkora különbs...

Hogyan lehetnek ekkora különbségek higiéniás szokásainkban és mit lehet tenni?

Figyelt kérdés

A párom családjának nagyon eltérő a véleménye a tisztaságról, mint nekem... Kezdetben ezzel nem is volt gond, én nem tettem szóvá sosem, maximum ha senki sem látta igyekeztem udvariasan átmosni a dolgokat... De az a baj, hogy még ők kötekednek velünk.

Pl. a mosogatás, ők két mosogatótálcában csinálják, állóvízben. Na most ez persze oké, járható út, ha nincs folyóvíz valahol, de bármilyen más esetben miért csinálja ezt bárki? Konkrétan belenézek az állóvízbe és úsznak benne a kajamaradékok, undorító az egész, és ebben ázik minden edény, és nem is lesznek tiszták... Egyszer átjöttek hozzánk a mi lakásunkba, és már akkor is felháborodva mondták, hogy én folyóvízben mosogatok? Hát miért nem tudok megtölteni egy edényt és odarakni? És nem értették meg, hogy én így szeretem, arról meg nem akartam őket kioktatni hogy ez így higiénikusabb... Na azóta másik albérletben vagyunk, itt van mosogatógép (nem mi vettük, járt hozzá), és apósom szabályosan ideggörcsöt kapott, hogy én komolyan a géppel mosogatok? Miért nem tudok odatenni egy edényben vizet és abban? És egyszerűen nem értem, hogy ez mit fáj nekik... Ekkor meg is mondtam, hogy a gép kicsit magasabb hőfokon kezeli az edényeket és hogy víztakarékosabb is, úgyhogy márpedig én így mosogatok. Értem én, hogy más generáció, de nekem a szüleim, sőt a nagyszüleim is örömmel használnak mosogatógépet, ha van rá lehetőség, nem ragaszkodnak a gusztustalan állóvízhez...

De sok minden más dologban is így vannak, a lakásuk full poros, szerintem portörlés kb. sosem történik, pókhálósak a lámpák, a sarkok, porszívózni kb. egy évben egyszer porszívóznak...

Vagy nem takarítás, de mégis ilyen, amikor apósom süt-főz valamit, folyamat beleeszeget a kajába, de puszta kézzel pl. gyúrja a fasírtot, lenyalja a kezéről a húst és úgy nyúl vissza a tálba..Ez hol normális dolog? Vagy én reagálom túl?

És mit lehetne velük kezdeni? Én nem akarok nekik okoskodni meg kioktatni őket. Azonban hamarosan gyerekünk lesz, és ez így még kellemetlenebb, magamban még valahogy elviseltem valahogy azt, ami nekem gusztustalan, de gyerekkel nem lesz így jó...

Párom egyébként szintén az én pártomon van, eleinte vele is volt pár szokás amit "otthonról hozott" így nem figyelt oda a higiéniára, de amikor szóltam neki, hogy ezt már tisztítani kellene, cserélni kellene, csináljuk így, ne úgy, akkor mindig kérdés nélkül elfogadta a véleményemet, és úgy csinálja, ahogy én mondom, sőt nem egyszer megjegyzi, hogy tényleg, igazam van. Szüleivel szemben is igazat ad nekem, de ő sem oktatja ki a szüleit a dolgokról... Vajon kellene? Vagy csak tűrjük? És tényleg az is zavar, hogy még ők kötekednek velünk ilyen hülyeségeken, hogy mosogatógép..

2019. jan. 22. 09:25
1 2 3 4 5 6 7
 51/69 anonim ***** válasza:
74%
A konyhasnenik vedelmere mondanam: az ANTSZ- lanykori neven KOJAL eloirasa volt a haromfazisu mosogatas. Az elso mosogatoban a meleg, mososzeres vizzel,a masodikban a hypos vizzel,a harmadik mosogatodezsaban a tiszta oblitovizzel kellett az edenyeket elmosni. Ha nem igy mosogattak,az kemeny buntetest vont maga utan.
2019. jan. 22. 18:44
 52/69 anonim ***** válasza:
62%

En megmondon oszinten, nem mennek hozzajuk, igen, akkkr ki kell talalni valamit, hogy nagyon beteg vagy, szuleid hivtak valahova stb.

. Egyebkent nalunk is ez van, anyos semmit nem takarit. Koszos a furdo, szoba portol azik (onnan is tudom, hogy mindig sipolva veszem a levegot az elso ejszaka mikor ott aludtunk regebben es faj a mellkasom.. Porallergia). A konyha is ragad... Es mindezt egy pici egy szobas panelban, ahol azert nem sok ido egy takaritas.

Megertelek, es en se vagyok tisztasagmanias, de azert ne az otthagyott, szaros wct kelljen mar nekem is hasznalni nokent... Aki ki tudja mire hajlamos.

Es igen, en is ajanlottam fel, hogy segitek rendet tenni, kitakaritani a furdot.. Persze nem volt a valasz. Sokszor ugy takaritottunk ki parommal, hogy nem volt otthon...

2019. jan. 22. 21:19
 53/69 anonim ***** válasza:
5%

Ha-ha mint a nejem a mosogatógép álló vízben mosogat azt neki is jó mert nem látja :)

Iq bajnokság ezerrel.

A takarítás. Van aki nem szereti, nem igenyli, sőt ha idős nincs ereje. Nekem a szuleim nagyon tiszták voltak most már divat lett náluk a wcben tárolni az üdítőt. Párom is ha meglátogatjuk beszól miközben nem tisztabb mint szüleim voltak bár párom is nagyon tiszta.

Hát ez ilyen.

Ja igen, én se kotekszem a szüleimmel de nem is pofázok bele a párom szüleinek az eletebe pedig volt penzlejmolos műsor tőlük , meg elég sok gusztustalan dolog szoval szerintem normális ember ezen túllép nem pörög rajta.

2019. jan. 22. 21:44
 54/69 anonim ***** válasza:
82%

Mintha az én anyósomat írtad volna le :D mikor friss volt a kapcsolatom most már a férjemmel, havonta kb egyszer mentünk a szüleihez ebédre. Mindig ugyan úgy, ugyan ott náluk is székletmaradványos volt a WC (ülőke is), a fürdőszoba vízköves, a tükör vízcseppes, már látni se lehetett benne. És ezt néztem pár évig... A végén annyira megundorodtam, hogy már nem megyek oda. Azóta van gyerekünk, de engedem őket oda. Anyós nem érti, inkább nem akarja érteni mi a problémám. Ő neki így megfelel. Rendben, természetesen szíve joga koszos igénytelen élethez, de nekem meg jogom van eldönteni, hogy hova, milyen körülmények közé engedem el a gyerekeim. Ők akkor jönnek, amikor akarnak. Bár néha előfordul anyós részéről csipkelődés de lesz@rom, én nem azért vagyok, hogy ő neki jót tegyek. Férjem mellettem van, tudja milyen trehány anyja van, és már a gyerekek a fontosak, nem az, hogy anyós mit gondol. Amióta nem megyek hozzá, sokkal nyugodtabb vagyok, nem kell lesnem, hogy a pohár szélén mennyi ujjlenyomat és ajak - nyom van. Engem az sem érdekel, hogy idős (60 éves) az nem mentség az igénytelenségre, mert a sz@ros WC, a koszos fürdőkád stb nem öregség miatt van. Fitt nő, nem beteges, tehát nem is értem. Én nem akartam soha ő neki megmondani mit - hogyan kéne. Cserébe ő sem szólhat bele, bár, aki arra nem képes, hogy felmossa a nappalit, ahol csúszna mászna a gyerek, inkább benyeli, hogy nem visszük oda az unokáit, arról megvan a véleményem. Nem csak nekem kéne alkalmazkodnom, hanem ő neki is. Ő koszosként érzi jól magát, hát akkor így tovább!

Te se kinlodj vele, nem mész hozzá, és akkor mi van? Nem kell erőltetni semmit az életben, fő a boldogságod.

2019. jan. 22. 21:46
 55/69 anonim ***** válasza:
65%

Engem letoltak,h uripita vagyok,csak mert motelbe mentünk a csecsemővel nem az egeres, patkányos,plafonig mocskos házukba..

36N

2019. jan. 22. 21:52
 56/69 anonim ***** válasza:
87%
Tudom miről beszélsz. Én anyósoméknál is ragad minden a dzsuvától. Ráadásul állandóan besötétítenek, nagyon párás, dohos a levegő, anyósom cigizik (a konyhában, ahol a kaja készül), mindent àthat a dohányszag. Melegvíz sincs normálisan fürdéshez. Egyszer azt mondtuk, hogy két gyerekkel inkább panzióban szállnánk meg. Teljesen meg voltak sértődve. Beadtuk a derekunkat, náluk szàlltunk meg. Éves szinten összesen kb.2 hétről van szó, ki lehet bírni. Ami érdekes lesz, hogy már mindkét gyerekünk beszél, és a gyerekszáj kegyetlenül őszinte. Szerencsére a két kölök teljesen leszívta anyóst, (egy 4 éves hiperaktív meg egy dackorszakos 2 éves), talán legközelebb már nem fogják bánni, ha nem náluk szállunk meg. :D
2019. jan. 23. 07:08
 57/69 anonim ***** válasza:
74%

Na igen, azt én is utálom, amikor valaki idejön és a saját ízlése szerint ténykedik.

Volt, hogy anyósom jött vendégeskedni, de "nem bírta tétlenül", hát elkezdett takarítani. A falat kapartam, amikor fogta a rongyot, megmártotta a WC kagylóba és azzal törölte le a WC-ben a vízcsöveket meg a padlót...

2019. jan. 23. 09:09
 58/69 anonim ***** válasza:
48%

A kérdésed kb. én is írhattam volna, csak még nem vagyok terhes, de pár éven belül mi is tervezünk gyereket. Régóta együtt élek a párommal, mi elég nagy tisztaságot tartunk magunk után. Mosogatógépben 70 fokon mosogatunk, fehérneműket, törölközőket fertőtlenítős öblítővel mosom, kb minden után kezet mosunk. Boltban is mindig kártyával fizetünk, mert még a pénzt sem szívesen fogom meg, ha nem muszáj. :D

Anyám meg az anyósom is teljesen az ellentétem. A fürdőik, wc-ik ragadnak a kosztól, az ételeikben haj meg szőrszálak, az edényeik gyakran koszosak. Jó, az én anyám használ mosogatógépet, csak spórolós programon, de így is jobb, mint anyósom kézzel mosogatása. Undorítóak a dolgaik, a szőnyeg olyan koszos anyósomnál, hogy a bézs szőnyeg már fekete, de elvárja, hogy levegyük a cipőket. Nem tudom, ha gyerekem lesz, hogy fogom engedni ott csúszni-mászni. Az asztaltra simán felteszi a cipőjét, amit előtte a talpánál fogva fogott meg, kézmosás nélkül. A nassolnivalót, amit kirak az asztalra, ő is meg a férje is simán összetúrja mosatlan kézzel, mintha a tetejéről nem lehetne venni. A vendégeknek a süteményes villa leesik a földre, amin cipővel van járva, simán felszedik és etetnek vele. Wc után nem vagy alig mosnak kezet. Hazaérnek a vonatról, boltból, nem mosnak kezet. Kutyás kézzel nyúlkálnak a közös kajába. Anyósom körme folyton fekete a kosztól, és azt rágja. Közös vízben fürdik a család. Persze állítása szerint ő a higiénia mintaképe, anyám szerint meg én vagyok maga az igénytelenség, mert nem pucolom hetente az ablakaimat. :D Attól nem leszek férges meg vírusos, a koszos körömtől meg a kezet nem mosástól viszont igen. Anyósom meg egyre többször ereget olyan beszólásokat, hogy mi visszük túlzásba, és nem kellene ilyen tisztán élnünk, mert szerinte ez nem egészséges. Majd meglátja, ha unokája lesz, kinek a véleménye a mérvadó. :D

Nálunk ilyen nincs. El sem tudom mondani, mennyire kínos és szánalmas, amikor náluk vagyok. Próbálok mindent kikerülni, hogy ne kelljen ennem, ne kelljen wc-re mennem, még ha a kanapéra leülök, utána is kimosom a nadrágom, mert ki tudja, mi volt ott előtte, náluk sosem tudni.

Teszem hozzá, csak én vagyok ilyen, meg a párom egy kicsit, de a testvéreink ugyanolyan igénytelenek, mint a szüleink. Testvérem csak röhögött, mikor a gyereke pelenkázása után sz*ros lett a körme alatt, de nem mosta meg, mert "fáradt". Párom testvére is simán megfogdozza a tojás héját, húst, nem mos kezet, úgy csinál mindent tovább, úgy is eszik. A kézmosásuk általában nulla szappan és fél deci víz öblítésre, ahogy egyébként a plázában látott emberek 99%-ának szintén! Én az ajánlások szerint mosok kezet, így kb eltart egy kézmosás 1 percig. A plázában ezalatt kb 10 nő megy ki vagy kézmosás nélkül, vagy szintén fél deci vizes öblítéssel, majd 1-2 még fogja, és rámrázza a vizes-koszos kezét. Úgyhogy alapból igénytelen proli az emberek 80%-a.

Anyósra visszatérve: én 8 éve magázom őket, sosem engedték meg, hogy tegezzem őket, szerintük ez a tisztelet jele. Hát mondhatom, tisztelem őket ettől. :D Nem is probémáztam sokat ezen, ha nekik ez kell, hát tessék. Bár magam sem értem, ha egyetemi professzorok magáztak engem, mert illendő a kölcsönös magázódás, akkor két igénytelen, tanulatlan proli miért gondolja, hogy alap, hogy én magázok, ők meg tegeznek. Egyébként mindenkit tegezek a családban, csak őket nem... Páromnál is ugyanez, ő is mindenkit tegez, csak a szüleimet nem. A slussz poén, mikor az 50 éves anyám a 40 éves vejének nem engedte meg a tegezést, fel is háborodott, mikor egyszer tegezte a sógorom. Szánalmas. Máshogy nem tudnak tiszteletet kicsikarni, hát így akarják magukat feljebbvalónak érezni. Nem azok.

Ha gyerekem lesz, nem tudom, mennyi konfliktussal fogom elérni, hogy az én elveim lesznek az irányadóak. Nem fogok otthon 3 hétig gyereket ápolni, mert tőlük beszedte a herpeszt meg a hasmenéses vírust. Anyósom is állandóan köhög, egész télen. Minden évben hasmenénes vírust szednek össze mindkét családban, mi kb. 10 éve nem szedtünk be ilyet, megfázva (ami ugye általában vírusos fertőzés!) is csak párévente vagyunk. Nincs az immunrendszerünknek semmi baja, szedünk étrendkiegészítőket, ami sokkal hatásosabb immunerősítő, mint a kosz.

Úgyhogy nem vagy egyedül. Sajnos ha az embernek gyereke lesz, meg kell védeni ettől, és már az elején letisztázni, ki dönt a gyerek ügyeiben. Nem lehet vele mindent összeszedetni, csak mert más úgy gondolja. Egyébként egyik barátnőm ebbe bele is betegedett, a folyamatos harcba a nagyszülőkkel. A végén feladta, a saját egészsége érdekében, és rájuk hagyja. De ő közel lakik, szinte a szomszédban. Távolsággal könnyebb lesz talán.

2019. jan. 23. 10:20
 59/69 anonim ***** válasza:
44%
Utolsó : tiszteletlenség anyósodtól ha letegez. Tanuljon illemet!
2019. jan. 23. 12:13
 60/69 anonim ***** válasza:
85%

Vidéken, községben egy csalàdi hàzban élünk, se nem kicsi, se nem nagy, 120 nm, nem művészet tisztàn tartani, sőt még a nagy teraszra is van energiàm.

Ezt csak azért írtam le, mert valaki írta, hogy egy falusi hàzat nehéz tisztàn tartani.Hàt nem az.

Villanybojlerünk van, folyóvízzel mosogatok, és tudunk este zuhanyozni, sőt én még reggel is szoktam, nem fogy el a víz.A titkom annyi, hogy minden étkezés utàn elmosogatok, elmosom a fazekat/làbast is miutàn tàlakba kipakoltam a kajàt. Lehet nyàron szeretnék gépet, mert nyaranta vendégeink több hétre szoktak jönni hozzànk, sok a reggeli/ebéd/vacsi utàn 6 ember utàn elmosogatni.(Lábasból nem engedem hogy szedjenek/szedjünk)

Mivel bent seprűt nem hasznàlok, így mindennap porszívóval takarítom az ebédlőt és a konyhàt.

Wc-t mindennap domestozom, törlöm, külön rongyom van a mosdókagylóhoz, wc-hez, zuhanyzóhoz.

Kérdező, ha lesz sértődés akkor lesz, de én tuti hotelbe szàllnék meg a helyetekben, plàne majd babàval.

Tenni semmit nem tudsz ez ellen, megvàltozni nem fognak.

Nagymamàm 75 éves, de egy porszem nincs nàla, úgyhogy ha plàne jól tartjàk magukat, akkor ez csak az igénytelenség netovàbbja.

Ha beleszólnak a takarításodba, mosogatàsodba, nyugodtan nyisd ki a szàdat, és közöld velük, hogy ez a ti otthonotok, a te hàztartàsod, úgy csinàlsz mindent, ahogy te jónak làtod.

Kislànyom mikor hazaér suliból, az az első, hogy megy kezet mosni.

Én ha hazajövök boltból/postàról dettó ez az első.

Az étkezést nehezen tudod kikerülni nàluk, de minden további nélkül elmoshatod előtte az evőeszközödet.

Talàn leesik nekik.

2019. jan. 24. 10:38
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!