Hogy értessem meg a feleségemmel végre, hogy a szülei, bár rendes emberek, rossz hatással vannak a családunkra és a lányunkra?
Anyósomék iskolázatlanok, feleségem volt az első érettségizett. Velem már az elején is hűvösek voltak, mert én voltam a "diplomás városi", aki nem dolgozik normálisan (kapálás, fűnyírás, favágás). Esküvő után folyton hívogattak, hogy azonnal menjünk le nekik segíteni, mindegy volt, hogy volt-e dolgunk. Pár alkalom után nemet mondtam, legalább szólnának előtte. Apósom innentől kezdve haragudott rám, amit csak fokozott az, amikor egyszer kért tőlünk pénzt (nem kölcsön, hanem örökbe!), mi nem adtunk, és ő a szemünkre vetette, hogy ahelyett, hogy "flancos nyaralásokra szórjuk a pénzt, inkább a családnak segíthetnénk" (ez 20 év után is bennem van). Az a baj, hogy még legyintenék erre, ha az apósom szándékosan akarna minket kihasználni, de nem, csak megszokta, hogy a családban senki sem ellenkezik vele. A maguk módján nagylelkűek voltak, termésből, lekvárból, húsból mindig kaptunk, viszont szúrta a szemüket, hogy mi nyaralni járunk, meg szórakozni, és nem falun élünk földművesként. Amikor a feleségem levelezőn járt egyetemre, ő volt a rossz, mert elhanyagolja a szüleit, gyomorfekélyt is kapott, mire meglett a diplomája, és hiába küldtünk nekik pénzt, mindig mondták, hogy nekik nem a pénzünk kell, hanem hogy látogassuk őket többet.
A lányom az egyetlen lányunoka, ami meg is látszódott: apósom nem törődött vele, anyósomnak ő volt a kedvence, viszont nagyon rosszul viselte, hogy "hétvégi nagymama" lett, ellentétben a többi unokájával. Amikor kiskamasz lett és versenyszerűen táncolni kezdett, nagyszülők egyszer se mentek el megnézni fellépéseken és zsémbelődtek, hogy milyen drága és haszontalan hobbi. Én egész idáig nyeltem, mert a nejem imádja őket, de amit a lányom egyetemi felvételijénél műveltek, akkor besokalltam. Szerintük a nő helye otthon van, hogy "kinyaltuk a sggét, ezért ilyen életképtelen" (nem tud főzni és nem tudja használni a mosógépet). Lányom egész este sírt, én pedig megmondtam a feleségemnek, hogy kész, vége, válasszon, de én nem vagyok rájuk kíváncsi többet.
Azért nehéz ügy, mert tényleg nem rossz emberek, keményen dolgoztak, felneveltek három gyereket és elvesztettek egyet. A feleségem tudja, min mentek keresztül, ezért ragaszkodik hozzájuk, de egyre öregebbek és keserűbbek, és mindenkibe belekötnek.
Hát szerintem itt te vagy a hülye. Gondoltam írok hosszan, de tök felesleges. Akármennyire csűröd-csavarod, akkor is kijön, hogy anyósodék akármennyire begyepesedettek, te totál nem vagy normális és a hülye elveid miatt inkább szétvernéd a feleséged kapcsolatát velük, meg azt se engedted, hogy normális nagyszülő-unoka viszony alakuljon ki köztük meg a gyerek közt.
Nekem is falusi nagyanyám meg nagyapám volt 6 általánossal, mondtak ők is világéletükbe vad dolgokat, de anyám soha életébe nem gondolt arra, hogy csak emiatt eltiltson tőlük, meg pénzt adjon, ha vágynak a társaságunkra. Én meg imádtam ott nyaralni.
"miért törték volna magukat, hogy ott legyenek a fellépésén"
Fogalmad sincs #14-es, az öreg paraszti mentalitáson, ahol a nő nem ember, és a lány nem gyermek. Nem amiatt nem mentek, mert ez nekik fáradtság. Amiatt nem mentek, mert a lányt semmibe vették és nem értékelték.
Az én apósom is ilyen volt. A nő nem volt ember, semmibe sem nézte. Az én névnapomra képes volt utazni és eljönni és megköszönteni. De a saját lánya névnapjára, vagy a lányom névnapjára már nem jött el soha...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!