Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Ti mit tennétek, ha már...

Ti mit tennétek, ha már nagyon beteg lenne egy rokonotok?

Figyelt kérdés
Múltkor nagymamámnál voltunk és idős gondozásról, betegápolásról beszélgettünk apósom kapcsán, aki rákos. Gégerákja van, jelenleg tünetmentes. Az egyetlen baja, hogy felszakadt a gégéje, amit megműtöttek neki, nem tud rendesen enni és fulladozik - múltkor, mikor bevittük a kórházba, azt mondták, asztmás rohamok, kapott infúziót, de nem lett valami jól tőle max egy napig. Levest szoktam neki főzni, múltkor is nagy tál krumplis tésztát vittem fel. Párom szokott neki még a tűzre is rakni, mert annyira gyenge, hogy nem tud. A fotelje mellett ott van a kandalló, előtte 5 cmre kb a láda tele fával és nem bír két rönköt sem rárakni annyira gyenge szegény. Párom még az éjszaka közepén is felmegy hozzá, ha nincs jól. Beszélgettünk arról, hogy mi lesz, ha rosszabbul lesz. Tehát, ha már nem bír gondoskodni magáról stb. Nagymamám azt mondta, nekem kell majd gondoznom. Első hallásra kikerekedett a szemem. Mondtam neki, hogy nagyi, szerintem félreértettem a kérdést. De mikor rákérdeztem, azt mondta, komolyan gondolja. Nem értettem... májusban fog megszületni a kisbabám, aki non-stop felügyeletet igényel az anyukája részéről. Ott van az estis tanfolyamom is, de ezt majd megoldjuk. Szóval így kerek-perec rákérdeztem, hogy amellett, hogy főzök, mosok, takarítok, udvart rendben tartom, kertben dolgozunk, suliba járok, nevelem a kisbabámat, takarítsak apósomnál és gondozzam majd, ha nem lesz már olyan állapotban, hogy magáról tudjon gondoskodni. Merthogy én úgyis otthon fogok ülni. o.O Konkrétan majdnem leestem a székről, mikor meghallottam... Nem arról van szó, hogy nem szívesen segítek mert csak páromnak az apukája. Ha már magunknak főzök, főzök neki is, ha lehozza a mosnivalóját, kimosom, párom le szokta nyírni a haját ilyesmi. Ugyanezeket megtenném a nagyszüleimnél is, a szüleimnél is. Ugyanúgy ápoltam páromat, mikor eltört a lába. Főztem rá, vizes borogatás, ápolgatás. De nekem valahogy arra már nem lenne gusztusom, hogy pelenkáztatás és hasonlók... Ugyanúgy a saját családtagjaimnál sem. Bizonyos pontig ápolok mindenkit, de rosszul vagyok attól, hogy mást pelenkáztassak, fürdessek és a legrosszabbul az esett, hogy úgyis itthon fogok ülni. Pedig ez nem igaz! Attól, hogy itthon ülök, rengeteg dolgom van. Mindegy is, igazából csak arra lennék kíváncsi nálatok hol van az a pont, ahol még ápoljátok anyóst/apóst/szüleiteket/nagyszüleiteket és mikor van az, hogy azt mondjátok, elég volt?
2016. nov. 9. 12:02
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:
Nem hazudok, rengeteget túlórázott és dolgozott amíg bírta.Mi is meglepődtünk először, mennyi nyugdíjat kapott mentős-betegápolóként és anatómiatanárként. Ráadásul a végkielégítésén is meglepődtünk, hogy az mennyi volt. Párom kevesebbet keres rendőrként, mint amennyi az apukája nyugdíja jelenleg.
2016. nov. 9. 12:57
 12/31 anonim ***** válasza:
17%

Elismerem, hogy nagyon nehez es mindenki mashogy viseli, de en ugy hiszem, hogy ilyenkor az az elso, hogy a beteg mit akar, mi NEKI a legjobb.

A testi apolashoz eloszor is azt kellene rendezned magadban, hogy az emberi test, annak mukodese es barminemu vegtermeke teljesen termeszetes. Meztelenul szuletik mindenki.

Masreszt, a betegnek az a legjobb, ha a sajat otthonaban, kornyezeteben maradhat es hozza kozelallok gondoskodnak rola. Csak kepzeld magad a helyebe, epp eleg rossz, hogy kiszolgaltatott helyzetben van.

En vegig csinaltam 12-13 evesen ezt a nagymamammal, 15-16 evesen a nagypapammal. Ugyhogy felnott, egeszseges, felelossegteljes emberkent ugy gondolom, hogy kibirhato. Nem mondom, hogy konnyu. Egyaltalan nem. En is sokszor voltam ugy, hogy mosolyogva adtam egy puszit a homlokulra, aztan amint kiertem a szobabol, osszeroskadtam es sirtam egy kicsit. DE felalltam. Es csinaltam tovabb. Egyedul amig suliban voltam, addig vigyazott anyukam mamamra, papamra, mert dolgozott. Volt, hogy egy ejszaka negyszer keltem fel feltorolni az egesz hazat, mert papam elindult a wcre, csak eppen oda nem talalt es osszepisilt mindent. Tudod, mit tettem? Megsimogattam, kikisertem a wcre es azt mondtam, hogy semmi baj. Pedig 4 orakkor kelnem kellett es mennem a vonathoz. Kesobb, mar pelenkazni kellett volna, de mindig letepte magarol es szettett labakkal fekudt meztelenul az agyban, ez sem zavart. Mint mondtam, az emberi test termeszetes, es ha ezt tudatositod, akkor evvel nem lesz problemad. Szoval napjaban 10-15x suroltam az agyat, csereltem azt az eldobhatos lepedot.

Nagymamammal annyibol konnyebb volt, hogy o szellemileg toppon volt, hatalmas akaratereje es turokepessege volt, szoval erejen felul megtett mindent, amit tudott. De mivel hasnyalmirigyrak helyett felrekezeltek epevezetek elzarodassal, surun ontogetnem kellett ki a muteti sebekben levo zacskot, amibe tisztult a seb, es egy ido utan rejtelyes hasuri folyadek urult. A vegefele mar a maja folyt ki rajta, na az nem volt semmi.

De nagyon halas munka, emberileg, erzelmileg rengeteget lehet fejlodni, tanulni, tapasztalni. Illetve te is kerulhetsz meg hasonlo helyzetbe, es valoszinuleg fogsz is. En hiszek a karmaban, ha erted mire gondolok.

Szoval, ha en gyerekkent megtudtam/tudom csinalni (jelenleg a masik nagymamamat apolom, alzheimeres, parkinsonos, agyerelmeszesedese van), akkor nektek is menni fog. Ha szellemileg epp aposod, akkor konnyebb dolgotok lesz. Papamnak 3 stroke-ja volt, amit nem vettek eszre. Vele volt a legnehezebb. Volt amikor nekem tamadt, mert nem hozhattuk haza a korhazbol meg, es csak szoritotta a kezem es azt hajtogatta, hogy "hat te is ellenem vagy, kislanyom? Meg akarsz olni? Te is ellenem vagy?", viszont amikor esznel volt neha, rettentoen halas volt. Minden nehezseget megert.

17/l

2016. nov. 9. 13:23
 13/31 A kérdező kommentje:
Áh, nem, köszönöm, nekem ehhez nincs gusztusom. A sajátomat sem szoktam megnézni, nemhogy még a másét takarítani és pelenkázni. Az ilyenektől mindig olyan hányingerem van, hogy csak na... én már most tudom, hogyha ilyen állapotba kerülök valaha, akkor a gyerekeimnek meghagyom, hogy adjanak be egy hospice házba. Olvastam olyat, hogy egy férj is ugyanezt csinálta az édesanyjával, de egy idő után a felesége már nem bírt lefeküdni vele, mert undorodott attól, amit a férje csinált, hiába jó szándékból tette. Úgy gondolom, ez egy kisgyereknél teljesen más. Nem tudom, miért, de így érzem. Talán azért, mert furcsa, hogy az egykoron egészséges, erőteljes férfi így le van robbanva. Én erre biztos nem lennék képes... Noéminél, mikor megszületik igen, de se apósomnál, se nagyszüleimnél, se szüleimnél, hiába szeretem őket. Egész egyszerűen amíg a kisbabámnál ez egy teljesen természetes folyamat, addig egy idős embernél nem - legalábbis számomra. Ne haragudjatok, de ez a későbbiekben akkor sem fog menni! Ezért kérdeztem, hogy ti mit csinálnátok.
2016. nov. 9. 13:32
 14/31 anonim ***** válasza:
48%
Pedig idos embernel is normalis, az a masodik gyerekkor, sajnos altalaban visszaesnek a csecsemokori szintre majdnem. De elfogadom, ha igy erzel.
2016. nov. 9. 14:41
 15/31 anonim ***** válasza:
82%
Én voltam hasonló helyzetben, nagymamámat ápoltam... A fizikai része kibírható, de fárasztó volt. De a lelki része borzalmas, főleg ha látod rajta, hogy neki is kellemetlen a pelenkázás, fürdetés. Nem egyszer hívtam/hívtunk mentőt hozzá... Akkor naponta látogatta valaki. Szörnyű végignézni amikor a szeretted fokozatosan leépül (párod nagyon megsínyli majd). Idős rákos betegnél (szörnyen hangzik de ez az igazság) nem várhattok csodákat 😞. Mi Anyumnál laktunk (2 gyerek 3 éves és 6 hónapos), nem mondhattam hogy nem ápolom, ő is velünk lakott. Sajnos eljött amitől tartottunk, egyre rosszabul lett, egyik nap amikor levegőztünk kint a kicsikkel csendben elment.. ,,szerencsére" nyár volt, így nem vittem be a gyerekeket amig jött az orvos, mentő, temetkezésiek. De nekem be kellett menni, anyum nem bírta, borzalmas ha látod (nekem az volt, nagypapám kórházban halt meg, picit jobb volt hogy anyum se látta, csak a hírt kapta) Nektek kell dönteni, vállaljátok-e a gondozást, a lelki megterhelést vagy beviszitek hospice házba, ahol látogatjátok. De bárhogyan döntötök is rengeteg erőt kívánok hozzá!
2016. nov. 9. 15:23
 16/31 anonim ***** válasza:
75%

Kedves kérdező! A nagymamádnak ez a felfogás a természetes, ő még abban a korban nőtt fel, ahol a gyerekek gondoskodtak a szüleikről mikor felnőttek. Régen sokkal több dolga volt egy háziasszonynak mint mostanában, nem csak a házimunkát és a gyerekeket, de az időseket is intéznie kellett.

Neked meg az a természetes ami nekem is, hogy mész jobbra-balra, sosem állsz meg a babával se majd, nem fogsz otthon főzőcskézni heti 7 nap és ellátni egy embert, aki még csak nem is a te apukád (nyilván nem úgy értem, hogy kevésbé számítana az após, de ha már pelenkázni stb kell, valahogy ez mindig a feleségre hárul, nem pedig a fiára)

Hála istennek az én szüleim "fiatalok" messze vagyunk még tőle, hogy ilyeneken el kelljen gondolkoznom. Talán addigra már úgy fogom gondolni, hogy én fogom gondozni őket. Egyelőre ezt el sem tudom képzelni.

2016. nov. 9. 16:53
 17/31 anonim ***** válasza:
100%

Öt évig ápoltam az alzheimeres apukámat, igen, a végén pelenkázni is kellett, és biztos vagyok benne, hogy neki az volt a legjobb, ha én csináltam, mert szegény annnyira szégyellte volna mások előtt a nyomoruságát...

A kisbabád kakija is büdös lesz. Erre azért készülj fel. Az is lehet, hogy le fog majd pisilni, meg hányni fog az öledbe. Megedződsz majd, kevésbé leszel kényes, mint most.

Adott esetben annyit tehetsz, hogy a lehető legnagyobb mértékben támogasd a párodat. Takarits ki, főzz, segits apósodnak, a testi ápolást meg bizd a párodra, de legalább az ő lelkét ápold, mert az neki nagyon fontos. Igen, az öregek ápolása kimeritő feladat. Lehet, hogy célszerű lesz fizetett segitséget igénybevenni, apósodnak szép nyugdija van, futj ais belőle. Bár megjegyzem, rohadtul nehéz találni olyasvalakit, aki szakértelemmel és empátiával vállal ilyesféle munkát. Szóval a alegfontosabb: ne utálkozz, és támogasd ebben a borzasztóan nehéz feladatban a párodat.

2016. nov. 10. 01:21
 18/31 anonim ***** válasza:
82%

Azért azt ne felejtsük el, hogy az após, az neki egy idegen, ráadásul férfi. Az teljesen más.

Valószínűleg szüleimet én is pelenkáznám, remélem nem lesz rá szükség. Talán még anyósomat is, de após.... Szerintem nem. Azt nem értem, hogy ha van ilyen szép nyugdíja, miért nem kerestek egy nappali ápolót?

2016. nov. 10. 12:02
 19/31 A kérdező kommentje:
Azért mert amíg nem szorul teljes ellátásra nem szeretnénk beadni otthonba, ahol még jobban leépülne mikor azt látja minden nap, hogy halnak meg körülötte az emberek. De megbeszéltük párommal amint rosszabbul lesz, legyengül, beadjuk egy hospice házba mert ő sem akarja pelenkáztatni. Egyébként a legnagyobb gond vele az, hogy iszik. Ma bementünk vásárolni, a saját költségére kért gyógyszereket, konyakot, keserűt és whiskeyt - a legdrágábbat. Úgy, hogy tegnapelőtt vettünk neki konyakot. Ahhoz mindig szarul van, hogy rakjon a tűzre,pedig a kályha ott van mellette, viszont a bal kezében a cigi fityeg, a jobban a konyak - vagy éppen mi van otthon. 11.600 ftot hagytunk ott neki alkoholra és két 40 gos cigire plusz 6800 ft volt a gyógyszere, kötszere ilyesmije. Engem igazából csak ez bosszant, hogy páromnak kell ugrania, hogy begyújtson neki, mert tényleg ott van a fotelje mellett a kandalló egy karnyújtásnyira, előtte a láda, mindig tele fával és nem. Páromat küldi fel, hogy menjen begyújtani ilyesmi. Tegnapelőtt pl rá is csapta a telefont, hogy miért nincs még otthon és, hogy vegyen neki konyakot. Pont. Ma is be kellett mennünk a város közepébe, hogy a kedvenc italboltjából megvegyük a legdrágább whiskeyt, konyakot és keserűt.
2016. nov. 10. 18:30
 20/31 anonim ***** válasza:
57%

Hát nézd. Igaza van annak, aki leírta, hogy régen még ez volt a szokás: együtt éltek generációk, anyós-após, saját szülő, nagyszülő, stb. és egyértelmű volt, hogy ápolták az öregeket, amúgy nem is voltak még otthonok.

Én ápoltam nagymamámat, akit amúgy imádtam, amúgy amitől tehette, engem megkímélt. (26 éves voltam).

Anyu megmondta, hogy őt be kell adni szociálisba, amitől rosszul vagyok, és már egy ideje meg is mondtam neki, hogy ne is várja, hogy én ezt meg tudom tenni. De érdekes mód, ha magamra gondolok egy normális szoc otthont el tudok képzelni.

Anyós ketyós, látni nem akarom többet, amiket művel, én biztos nem fogom ápolni, após otthonban él, apám meg ha nekem kell intéznem, ott fog, de van másik gyereke is amúgy (anyósnak is). Mindenki elvált, nem is jönnek ki egymással, itt még az is számít.

Megmondom őszintén egy idegen, felnőtt férfit ápolni, pelenkázni, tűrni tőle mindent, minden nyűgjét az ma már nekünk szerintem nem megy. Saját vérrokon az más. És ott is vannak azért dolgok. Nagybátyámnak gyomorszondája van, komoly műtét után, ápolási otthonban, ő viszont szakápolókra volt rászorulva. Azt a szondát én még sosem néztem meg... Rendszeresen látogatom pedig.

2016. nov. 10. 21:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!