Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Mennyire magánügyem, hogy...

Mennyire magánügyem, hogy dohányzok?

Figyelt kérdés
Már pár éve cigizek sajnos, tudom, hogy rossz szokás, le kéne szokni, nem is erről szól a kérdésem. Anyósom egészségmániás, nincs is ezzel semmi baj, bár elég komolyan, nézi állandóan az ilyen egészségről szóló cikkeket és küldi nekünk, nem iszik egy pohár alkoholt se soha, kivizsgálásokra is jár folyton a kórházba. Eddig nem tudta, hogy cigizek, mert nem szokott cigi szagom lenni, nem is szívok sokat, ha hozzájuk megyünk természetesen nem csinálom. Van egy másfél éves lányunk, de előtte nem cigizek, akkor szoktam, mikor alszik. Természetesen a férjem sem kínáltam soha, nem is cigizne. Nem rég anyós felénk biciklizett és meglátott a teraszon cigizni. Akkor szerencsére nem jött fel erről beszélni, de mikor legközelebb mentünk, akkor elkezdett róla kérdezősködni és beszélt róla és csak beszélt és vágta az arcokat hozzá... nem igazán tud leszállni most a témáról, hogy tud róla. Mikor szüleimmel találkozott, nekik is felhozta, pedig úgy érzem semmi köze hozzá. Én úgy gondolom, bár tudom hogy mennyire rossz szokás, de ez az én magányügyem, felnőtt ember vagyok, az én életem. A szüleim se cigiztek soha, tudom mi a véleményük, előttük sose gyújtok rá, de már tudtak róla. Mit tegyek, hogy ezt a témát hanyagoljuk már?
2016. aug. 2. 15:07
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
80%
Semmi köze hozzá. Én a helyedben, ha felhozza elmondanám neki, hogy igen is jólesik neked 1-2 szál, és rendszeresen X éve dohányzol ilyen mennyiséget. Ha nem tetszik neki akkor ne álljon veled szóba, ennyi.
2016. aug. 2. 15:17
 2/14 anonim ***** válasza:
93%

Teljesen a magánügyed. Mint írtad, a kislányod nem veszélyezteted vele, és ha csak akkor cigizel, mikor alszik, nem lehetsz nagy láncdohányos, ami jó :)

A rossz példáról meg annyit, hogy egyik szülőm se dohányzik, sőt a barátaim többsége se tette középoskolában, én meg mégis rászoktam valahogy sajnos.

2016. aug. 2. 15:23
 3/14 anonim ***** válasza:
82%
Magánügyed, nem kellene beleszólnia és szerintem ezt mondd is meg neki.
2016. aug. 2. 15:28
 4/14 anonim ***** válasza:
80%

Magánügyed. Ahogy neki is az, hogy állandóan kivizsgálásokra jár és esetleg szedi a gyógyszereket.

Egy idős doktorbácsi mondta: ha valaki egészséges, és mégis elmegy orvoshoz, mert fáj valamije, az orvos nem mondhatja, hogy hippoconder. Mond valami betegséget, hogy ne tartsák rossz orvosnak. Mond el ezt az anyósodnak válaszul.

2016. aug. 2. 15:39
 5/14 anonim ***** válasza:
25%
Anyósodnak semmi köze hozzá, de azért nem nevezném 100%-ban magánügynek. A közeli családodnak, ami a férjed és a lányod igenis van hozzá köze. Az ő életüket érintheti és befolyásolhatja, ha neked leromlik az egészséged a dohányzástól. Nálunk halt meg rokon a dohányzással összefüggő, évekig elnyúló betegségben és hát lenne pár szavam, ahhoz, aki úgy látja, hogy ez 100% magánügy és másokat nem érint.
2016. aug. 2. 15:42
 6/14 anonim ***** válasza:
52%

Szerintem addig a te, teljesen vállalható magánügyed, amíg:

-nem vagy terhes

-nem a gyereked vagy más arcába füstölsz

-nem napi doboz számmal szívsz el

-nem vagy 14-5 éves

-nem oktatsz ki másokat az egészségről.

Szerintem hagyd az anyósodat, ha többet reagálsz mint, hogy "felnőtt ember vagyok és nem vállalhatatlan mennyiséget szívok el", egyébként csak lovat adsz alá. Azok az emberek akik belekötnek egy-egy dologba (lehet, hogy unalomból, feszültségből, figyelemfelkeltésből de akár jóindulatból is), bármit csinálsz, fognak találni benned kifogást. Nem érdemes felhúzni magadat ilyeneken, őszintén a te érdeked miatt. Ténylg hagyd, egy idő után megunja, és talál mást.

2016. aug. 2. 15:42
 7/14 anonim ***** válasza:
45%
Magánügyed, de anyóstól/apóstól nem olyan fura szerintem, ha ezzel kapcsolatban véleménye van, és azt Neked meg is mondja. Kocadohányosként is tudomásul veszem, hogy ma már gyakorlatilag nincsen olyan rendezettebb közterület ahol nem bunkóság rágyújtani. Legyen az vendéglő, strand, sétálóutca. Míg korábban a dohányzás elegáns volt, ma már proli szokássá vált. Én gyakorlatilag csak otthon a kertben/teraszon gyújtok rá, már egy szállodai szoba erkélyén sem.
2016. aug. 2. 15:43
 8/14 anonim ***** válasza:
4%

Alapvetően a magánügyed lenne, de azt ugye tudod, a gyerekedet kiteszed passzív dohányzásnak akkor is, ha a teraszon szívod el, vagy ha akkor szívsz, amikor alszik? Ilyen szempontból már nem teljesen magánügy. Gondolom, neki is az unoka a fő dolog, ami miatt vágja az arcokat.

Szüleim dohányoztak. Mivel nekünk nincs erkély/terasz, a nappaliban csinálták, szellőztetéssel... ők magukon nem érezték a cigiszagot, de én néha majd' felfordultam a bagószagú szájuktól. Arról nem is beszélve, hogy vannak olyan egészségügyi problémáim, amit vissza tudok vezetni a passzív dohányzásukra.

De te tudod. Mindenesetre, ha ennyire zavar, mondd meg a párodnak, hogy mondja meg az anyjának, hogy szálljon le a dologról, vagy ha ő nem, akkor te, erélyesen.

2016. aug. 2. 16:37
 9/14 anonim ***** válasza:
45%

Sok dohányos meg van róla győződve, hogy magánügy.

Pedig nem egészen az.

Pl. amikor valaki sír, hogy "nem tud elmenni nyaralni", de tízezreket füstöl el.

Avagy nem tudja megoldani magának, vagy a gyerekének a lakáshelyzetét, de egy garzon árát füstöli el kb. 10 évente.

Végül amikor majd a mi pénzünkből (adónkból) kezelik az orvosok a tüdejét, vagy a mi pénzünkből látják el a leamputált lábai miatt...

Dohányosok! Lehet lepontozni.

2016. aug. 2. 17:04
 10/14 anonim ***** válasza:
60%
Azért amitt nemelyik ír az már durva... Hagyjuk már mi baja lesz a gyereknek ha az anyja közelébe sincs amikor rágyujt ... meg lehet érezni ha olcsó sz r szivarkát szív meglehet érezni rólam eddig senki nem érezte meg amig azt nem mondtam hogy hol gyújthatnák rá ..lepődjetek meg csak M.on van ez a nagy cigi elleneség elég sok orszagba ott gyújtasz rá ahol jól esik zárt helyeken kivűl ... Tapasztalat .. Meg így káros úgy káros .. 2 rokonom halt meg tűdő rákba úgy hogy nem is cigiztek meg a környezetukbe se dohányoztak.. Azért latni hogy birka nép vagyunk ..
2016. aug. 2. 18:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!