Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Ti mit tennétek? Após/anyós...

Ti mit tennétek? Após/anyós baba téma?

Figyelt kérdés
Férjemmel gyermeket várunk. Anyósék első unokája lesz, s mióta kiderült, hogy lány lesz, azóta após nem hagy békén, azt szeretné, ha az anyukája nevét kapná a kicsi. A sztori kicsit hosszú, após apukája meghalt egy balesetben, amikor még óvodás volt, őt és 5 testvérét az anyukája nevelte fel "egyetlen hangos szó nélkül", ahogy após mondja mindig, nagy szegénységből emelte ki a családot a sok munkájával, s mellette mindegyik gyermekére elég időt fordított,soha nem ütötte meg őket, még csak csúnyán se nézett...stb. Ezt após mindig könnyes szemmel meséli, s nagyon szeretné, ha az első lányunokája az anyukája nevét kapná. Ez a név a Mária, és én nagyon nem szeretnék ilyen régi nevet adni a babámnak. Apóst sem akarom megbántani, mert látom, hogy nagyon fontos lenne neki, sokszor szinte könyörög. Ti mit tennétek? Második név kizárva, így is dupla vezetékneve lesz a babának.
2016. júl. 18. 15:51
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
66%
Ha csak egy keresztnevet adtok, akkor nem kell a papára hallgatni, elvégre egy életen át azt a nevet fogja viselni. Ha mégis meggondoljátok a második nevet, akkor oda viszont mindenképpen azt adnám ebben az esetben.
2016. júl. 18. 20:30
 12/26 piroska és a farkas ***** válasza:
83%
Ez megható meg minden de azért érzelmi zsarolás is. Te vagy a baba édesanyja, ha a férjednek mindwgy a mév akkor olyat válassz amit valóban Te vàlasztasz és örömmel mondasz ki. Após majd sirdogál kicsit, de jobb az egyenes út. Èn második névnek sem adnám.
2016. júl. 18. 20:42
 13/26 anonim ***** válasza:
69%

Előttem szólokkal egyetértek, viszont arra készülni lehet majd ha két neve lesz a gyereknek és após kolléga majd Máriának szólítja, az megint ki fogja vágni a biztosítékot. Persze ez is csak addig fog így maradni, amíg a gyerek fel nem nő és papának meg nem modnja, hogy ő nem Mária hanem...

Egyébként nagyon gratulálunk a kisbabához!!! :) Első unokaként így is sok próbád kell majd kiállnotok ez csak sok közül az egy, sok sikert kívánok hozzá! :)

2016. júl. 18. 21:13
 14/26 A kérdező kommentje:
8-as erre nem tudom miből következtettél, de biztos vagyok benne, hogy nem bánt rosszul az anyukájával. Utolsó, neked köszönöm a gratulációt, mindenkinek köszönöm a válaszát.
2016. júl. 18. 21:33
 15/26 anonim ***** válasza:
51%
Most a Mária még gyakori név az idősebbek körében, de mire a te lányod felnőne, addigra egy ritka, szép név lenne újra. Mi lenne, ha a Mária más formájában gondolkodnátok? Mirjam, Marica, Marina, Marikó? Utána kell nézni a Ladó-féle utónévjegyzékben, hogy még számtalan formája van ennek a névnek. A Marica név szerintem annyira nőies és egyedi, hogy felnőtt korában lesz majd hálás érte a lányotok, amikor mindenki körülötte Dzsennifer meg Dzsesszika lesz. A legtöbb kultúrában az elnevezés az anya dolga. Téged szeret az apósod, és örök hálára köteleznéd, ha megtisztelnéd a kérése teljesítésével. Tedd meg szeretetből és tiszteletből, és hidd el, hogy áldás lesz a gyermekeden!
2016. júl. 19. 03:42
 16/26 anonim ***** válasza:
40%
az egyik előttem szólóhoz csatlakozva, nem adnám neki a nevet akármennyire szeretném is a papát mert ha kivívja azt hogy keresztneve legyen utána azzal jönne hogy azon a néven szólítsátok vagy mint egyik gyakorikérdéses példát felhozva ő fogná és így szólítaná a gyereket.
2016. júl. 19. 09:08
 17/26 anonim ***** válasza:
45%
És ha egyszer-kétszer így szólítaná a gyereket, összedől a világ? Kicsi korában úgyse hallgatna rá, kivéve, ha nagyon szereti a papát, nagyobb korában meg majd szól - Ő MAGA -, ha zavarja. Ha pedig nem zavarja, mert ismeri a névadása hátterét és/vagy tetszik neki a név, miért akarnál helyette dönteni? Az ő neve, nem a tiéd.
2016. júl. 19. 09:14
 18/26 anonim ***** válasza:
55%

Ha második keresztnévvel áthidalható a konfliktus, akkor kár amiatt kizárni, hogy dupla vezetékneve lesz a gyereknek.

Egyébként meg ezt apósnak a saját gyerekénél kellett volna megtennie. Nem tudom, hány gyereke van, ill. van-e köztük lány. Mindenesetre régen rossz, ha a szülők mellett még a nagyszülők is el akarják dönteni, mi legyen a gyerek neve.

Egyébként az ilyen "egyetlen hangos szó nélkül 5 gyereket nevelt föl", "még csak csúnyán se nézett" stb. szövegeket én eleve el sem hiszem - pont azért, mert nekem is van egy huncut háromévesem. :DDD Nyilván szerette az anyukáját, és méltányolja, hogy egymaga öt gyereket fölnevelt. Ettől még nem szent és nem kell generációkon át befolyásolnia a névadási szokásokat.

2016. júl. 19. 11:49
 19/26 A kérdező kommentje:
Apósnak 2 fia van. Én elhiszem neki, mert a testvérei is ezt mondják :) egyébként az én szüleim sem emeltek ránk soha kezet, plusz apósom idősebb is anyósomnál, így ő még úgymond a "régi világból" való, amikor még sokkal türelmesebbek voltak az emberek, a faluban mindenki ismert mindenkit, segítették egymást, összetartóbb társaság volt..de nem is ez a lényeg, hogy megkérdőjelezzük apósom emlékképének reális voltát, hanem hogy mit mondjak, hogy ne sértődjön meg, egyszerűen nem akarom megbántani...a két keresztnévtől nagyon idegenkedem, magamtól sosem adnék két keresztnevet, de nagyon úgy tűnik, hogy nem lesz más megoldás.
2016. júl. 21. 22:40
 20/26 piroska és a farkas ***** válasza:
Szerintem egész egyszerűen őszintén mondd meg, hogy nem szeretnéd. Nem tetszik ez a név, másikat szeretnél. Kész. Ezt egy felnőtt embernek fel kell tudnia dolgozni, anélkül, hogy rád tenné a lelki terhét annak, hogyha nem az lesz amit ő szeretne, akkor megbántódik. Ha pedig mégsem bírja ki megbántódás nélkül, akkor így járt. Még az fordult meg a fejemben, hogyha katolikusok vagytok esetleg és lesz keresztelő, akkor talán választhatnátok védőszentnek. Bár ha az általad választott névnek is " van szwntje" , akkor nem tudom h lehet - e eltérő. De ez talán egy szép gesztus lenne.
2016. júl. 21. 23:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!