Anyósom szexuális dolgokat mond a 4 hónaposunkról. Reagálni kell valahogy rá?
Nagyon kínos ez a téma, nem merem ismerősökkel megbeszélni.:/
Anyósom, azt hiszem, demenciával kezd küzdeni. Tudom, hogy ez a tabuk megdőlésével jár, és ezért beszél a szexről. Ő nagyon prűd volt egyébként, szégyellt volna ilyesmiket mondani régebben. 73 éves, a fiunk a 6. unokája.
Anyósom a babánkról úgy beszél pár hete, hogy "nézzétek, de szexi, ahogy mosolyog", "felhúzkodja a pólóját, mint aki szexre készül", "jaj, nézzétek a kis kukacát, a <másik unokája neve> kukaca is ilyen nagy volt". Nem is tudtam, hogy anyósom használja a szexi szót egyáltalán.
Sosem hagyjuk vele (nem csak emiatt, hanem mert gyenge tartani), így nem attól félek, hogy bántani fogja. Csak attól félek, hogy mi lesz, ha majd 2 évesen a gyerek érti, amit a nagyi mond, mi lesz akkor? Mit tegyek? Mi egyelőre csúnyán nézünk rá, a férjem rászól minden alkalommal.
Valahogy nevetségesnek éreznék egy nálam 45 évvel idősebb nővel elbeszélgetni arról, mit szabad mondani és mit nem.
Vagyis, nemcsak prűdek vagyunk, de humorunk sincs. Ez egyébként nem is fontos, hiszen a mi gyerekünkről van szó. És a mi gyerekünknek mondja ezeket. Szerintem ez nagyon problémás: "felhúzkodja a pólóját, mint aki szexre készül".
Nekem valahogy sose jutna eszembe a csecsemőről ez a mondat, pedig tudom, hogy lesz. És ennek semmi köze ahhoz, hogyan fogjuk felvilágosítani őt, mert ez nem a szexről szól. Ilyeneket nem lehet mondani, mert tényleg nem egy laza mami, aki "jófejkedik meg viccelődik", mint aminek nevezitek ezt, amit leírtam. Egyáltalán nem volt ő ilyen.
A demencia első tünetei közé tartozik, amikor valakinek a viselkedése, a személyisége megváltozik, amikor megszokott dolgokat másként csinál, mint azelőtt. Az a kérdés, hogy a mama az élet más területein hogyan viselkedik? Mert ha demens, akkor az másutt is jelentkezik, pl. számolás, pénzkezelés, tájékozódás, memóriazavarok, főzésben problémák, összevissza pakolászik dolgokat, elkülönölten, csak a gyerekre vonatkozóan nem lesz demens valaki.
Két év alatt a demencia sokat romlik.
Arra, amikor rászóltok, hogyan reagál? Megfogad bármiféle tanácsot? Betart bármiféle kérést? Ha tényleg demens, akkor ez nem jellemző, akkor nagyjából hiába beszéltek neki bármit...
Ha tényleg demens, akkor két év múlva lesz egy hatvankilós, rendkivül nehezen kezelhető "mamagyereketek..."
Igen, reagálni kell a viselkedésére és figyelni a mamát.
Oké, nagyi valószínűleg dementálódik.
A gyereknek viszont ezektől a megjegyzésektől az égadta világon semmi baja sem lesz. Sem most, sem kétévesen. Ez persze függ attól is, hogy NEKI hogyan reagáljátok MAJD le az ilyesfajta megjegyzéseket, ill. az ebből fakadó kérdéseit, ha tabut csináltok a szextémából, akkor lesz gond a későbbiekben.
Demensre egyébként hiába nézel csúnyán, és teljesen fölöslegesen szólsz rá.:-)
Felmerült még bennem, hogy megyek és önként feladom magam, mert annak idején a fiaimat mindenhol puszilgattam, amikor babák voltak, még a popsijukat is fürdés után - eme írás alapján ezt akár molesztálásnak, szexuális visszaélésnek is lehet tekinteni.:D
Eddig azt hittük, csak idős és felejt el dolgokat. Nem tudom diagnosztizálni nyilván, hisz nem vagyok orvos.
Amikor csúnyán nézünk és a férjem rászól, letagadja, hogy ilyet mondott volna (pedig szó szerint mondja, tényleg), vagy nem figyel ránk oda és beszél tovább a gyerekhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!