Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Mit lehet kezdeni ezzel a...

Mit lehet kezdeni ezzel a helyzettel? Hogyan lehet megoldani veszekedés nélkül?

Figyelt kérdés
Páromnak az apukája táppénzen van jelenleg, mert haldoklik. Rákja van, nem tudjuk, meddig él még, szedi a gyógyszereit, jár kezelésekre, dolgozik a kertben, jól bírja. Viszont nem intézte el a nyugdíját csak most, mikor már az utolsó táppénzét kapja. Múlt héten intézte el. Most még kap pénzt, de lehet, hogy a 60 napot ki kell várni és addig nem biztos, hogy lesz neki. Most sincs már pénze. Nekünk 25 ezret ad, a többi az övé, csak sajnos elkölti alkoholra meg cigire és mindig kölcsön kéreget. Múltkor kölcsön kért 10 ezret, amit vissza is ad, nem ezzel van a baj, hanem azzal, hogy azt mondta ahhoz kell, hogy a nyugdíját elintézze. Ehelyett kajára költötte. Ezzel sincs baj, csak nem az igazat mondta, ami fáj nekünk, holott mindig kap tőlünk kaját, mert minden nap főzünk és adtunk így is úgy is, nem értjük miért hazudott. Kitalálta, hogy adjunk neki még 14 ezret, mi meg megegyeztünk, hogy kaját veszünk neki amikor bevásárolni vagyunk de úgy nem kap pénzt, hogy akár cigire is meg piára is költheti mert nem azért dolgozunk. Kenyeret kért, húsleves kockát stb ilyen apróságokat. Meg is vettük igaz cigit is kért, de mivel párom dohányzik, azt mondta, vesz egy nagy csomagosat és abból ad 40 got neki. Hazaértünk, pakolunk ki az autóból, már ott van. Mondtuk neki, hogy vettünk mindent, erre: adjátok már a cigit, reggel óta erre várok. Párom mondta, hogy nagy csomagosat vett, elkezdte húzni a száját. Erre felment bennem a pumpa és kiosztottam az öreget. De úgy kiosztottam, hogy utána fel is húzott. Nem bírtam már tovább. Elegem volt, hogy páromat mindig akkor keresi meg, amikor alkohol kell, vagy pénz vagy cigi. Most se kérdezte meg, hogy hogy van, csakhogy adja már gyorsan a cigijét... Én meg elkezdtem leállni osztani neki az eszet, hogy kicsit vissza kéne venni, örüljön, hogy eltartjuk egyáltalán és nem kellene követelőzni mert nem azért dolgozunk, hogy az ő igényeit kiszolgáljuk. Így is megkérdezte, hogy konyakot nem hozunk-e.. Vagy 10 percig remegtem az idegtől. Alaphelyzet: kap 100.000 forint táppénzt, 25 ezret kell nekünk adnia és sose marad neki.. Mindig kér, de tényleg mindig és párommal ezen szoktunk veszekedni mostanság, hogy ő jószívűen ad, de én meg nem nézem jó szívvel, hogy az öreg kihasználja. Főleg úgy, hogy anno a nyakába vert 2*8 milliós hitelt, amit a testvérével fizettek ki és párom hónapokig csak akkor evett, ha a barátai adtak neki, mert jött a fizetése, el is ment. Ráadásul az édesanyja temetését még most csengetjük ki a tesójának mert akkor a tesója kifizette azt, mi meg most a felét visszaadjuk 25 ezrével.. Az após meg a hajléktalanszállóról jött hozzánk. Szóval kissé visszavehetne a szájából mert már kezd elegem lenni, hogy minden hónap 3án amikor fizu van, jön, hogy adjunk-e.. ráadásul most tűrnöm kell, mert párom mondta, hogy ne állítsuk választás elé volt már neki elég családi vitája nem akar több ilyet. Nem a pénzen van a hangsúly csak a tudaton, hogy minden hónap elején adok-kapok játék van és csak akkor vagyunk jók, ha a fenekét ki kell nyalni.. Ráadásul ez a mai jelenet az adjátok már a cigit paranccsal teljesen kiverte nálam a biztosítékot. Mit lehetne tenni? Keressünk neki albérletet vagy idősek otthona? Nem akarunk a párommal veszekedni emiatt.
2016. jún. 3. 18:09
1 2 3 4 5 6
 41/51 A kérdező kommentje:

Igen. Tegnap kért az öreg buszjegyre pénzt kiszámoltunk neki 620 forintot és csodálkozott, hogy miért csak ennyit. Nem értettük. Kajája van, a gyógyszerét megvesszük. Mire mondja, hogy a telefonját miből fogja feltölteni? Uram bocsá, az nem a mi dolgunk! Mi adtunk buszjegyre, hogy még egy két papírt el tudjon intézni, ez fontos dolog. De telefonegyenleg feltöltés.. hát.. az nem létszükséglet. Úgy, hogy nekünk ingyenes az, hogy bárkit felhívjunk, tőlünk nyugodtan elkérheti. Meg valamiért feltételezem, konyakot akart belőle venni. Mindegy, húzta a száját a 620 forintra.

Kiszámoltam egyébként, hogy a napi 600 forintos konyakja, ha ráköltenénk, 18.000 forintba kerülne. A napi cigije pedig 30 ezerbe. És igaz, hogy ennyit én is elköltök magamra (havi 20 ezret szoktam, ebbe benne van az egyszeri ruhavásárlásom, plusz egy fodrász, kozmetikus, stb...), de nehogy már magamtól vonjam meg ezt a pénzt azért, hogy egy nikotin - és alkoholfüggőre költsem, akinek csak a konyak az öröm az életében. Ha elintézte volna a nyugdíját, tudna inni. Ha nem büntette volna meg magát a navval, maradt volna pénze. Így is annak is a felét mi álltuk.. Igen, megveszek egy pólót, egy nadrágot, vagy egy papucsot nyárra abból a pénzből, amiért megdolgoztam. És ahhoz, hogy adunk e kölcsön az öregnek, nekem is közöm van, hiszen egy kasszán vagyunk a párommal én is ugyanúgy beleadok a rezsibe, telefonszámlába, internetbe, tartozásba stb.. És ezt nem fogom magamtól megvonni. Párom dohányzik, de nem vesz olyan gyakran dohányt. Neki kevesebb a havi cigijének az ára, viszont azért megdolgozik és, ha neki cigi kell, akkor megveszi. Az öregnek ellenben ne vegyünk már pluszba, aki másképp gondolja, annak adok egy bankszámlaszámot és lehet átutalni 18.000 forintot az öregnek amiből ihat. Próbálok egy reálisabb képet felvázolni, hogy jobban átlássátok a helyzetet, mert mindenki csak azt látja, hogy én vagyok a gonosz hárpia, aki sajnálja a pénzt egy rákos beteg embertől. Igen, sajnálom. De a kaját nem sajnálom tőle, minden nap főzök, minden nap adok neki és a gyógyszerét se sajnáljuk tőle. Hiszen azt is megvesszük. Viszont ennyivel többet ne várjon tőlünk..ha inni akar, akkor várja meg a 10ét mikor jön a táppénz. Segítséget akartam kérni, hátha volna valami jó ötlet, hogy mit lehetne kezdeni vele, vagy esetleg tanács, de csak a szurkapiszka ment. Na mindegy, annak a néhány értelmes válaszadónak köszönöm, ők átlátták a helyzetet, ha érdemi tanáccsal nem is tudtak szolgálni.

2016. jún. 6. 07:23
 42/51 anonim ***** válasza:
54%

Én is megértelek valamilyen szinten.

Akik nem értik. Após náluk lakik, lakhatásért, kaja nagy réséért, rezsiért fizet összesen 25.000 ft-ot, azon kívül az egyéb költségeire marad 75.000 ft-ja. Ebből 8000 a gyógyszer, és még mindig van neki 67.000 ft, amit magára költhet, ebből megvehetné a cigit és a piát is, és még mindig maradna egy kevés, amit költhetne egyéb dolgokra, telefonfeltöltésre, vagy buszjegyre, és még így is szívesen adnak neki gyógyszerre, kajára, és buszjegyre is, de nem szeretnének többet adni neki piára és cigire, mert az nem használ az egészségének.

Viszont a párodat is megértem valamilyen szinten, hogy nem akar veszekedni az apukájával, aki akármilyen is, mégiscsak az apukája, szereti és ki tudj - mivel írtad is, hogy haldoklik - meddig lesz még neki, és már az anyukája sincs. Ezt szépen nektek kellene leülni megbeszélni, először pároddal, majd amikor apósod tiszta állapotban van, vele is. De nyugodtan és nem szidva, és nem felhánytorgatva a múltat. És igenis kellene szólni a testvérének is, hogy ilyen gond van, valamit igazán segíthetnének ők is, pl. utaljanak ők is x összeget apukának havonta. Vagy engedjék el nektek a 25.000 és akkor ne kérjetek el semmit apukától. Az meg, hogy nem intézte el időben a nyugdíját, ha tudom, hogy ilyen, akkor szépen foglalok neki időpontot, és szépen elviszem autóval, vagy ha nincs, akkor busszal, és segítek neki elintézni, hogy ne kerüljön ilyen helyzetbe.

Bocsi, kicsit hosszú lett.

2016. jún. 6. 14:14
 43/51 A kérdező kommentje:
Testvére sajnos megvárná, hogy após menjen oda hozzá. Ők nincsenek jóban. Párom bátyjának is fájó volt, hogy ki kellett csengetni 8 millió forintot, plusz az édesanyja temetését (ezt fizetjük most mi). Bár mondjuk testvérek, azt is meg lehetett volna beszélni, hogy nem fizetjük ki a 25 ezret havonta, hanem az öreg temetését mi álljuk és így rendben vagyunk. De mint nekem is, másnak is pénz a pénz.
2016. jún. 6. 14:41
 44/51 anonim ***** válasza:

ma 14:14-es: Majdnem igazad van, de csak majdnem. Ugyanis EDDIG a papa kijött nagyjából a pénzével, csak most nem. Mivel elhúzta a nyugdíj intézését, ezért csak két hónap az, amikor a kérdezö párjának kellene több mindent állnia, többek közt a cigit meg az italt.

Szóval nem ez a megszokott állapot, hanem csak két hónapnyi szükös helyzetröl van szó.

Emellett ha a papa tényleg alkoholista, és a kérdezö nem ad neki sem pénzt erre, se alkoholt nem kap, akkor ez kb megfelel annak, hogy veszélyezteti az életét - ugyanis ilyen esetben elég könnyen veszélyes kómába eshet, mai akár halálhoz is vezethet.

Én a helyében nem lennék ennyire könyörtelen, föként, hogy esetleg csak pár hónapja van még hátra a bácsinak.

2016. jún. 6. 14:43
 45/51 A kérdező kommentje:
Most kapott pénzt az öreg 10én de utána nem fog. Ossza be. Nem azért dolgozok, meg járok túlórázni, hogy az öreget itassam és cigiztessem. De, ha utolsó, te ennyire sajnálod, hogy esetleg nem kaphat alkoholt, küldöm üziben a bankszámlaszámom és kérek rá egy összeget amiből finanszírozhatom. Mert nekem erre nincs pénzem. Így is már kifizettünk 16.000 forint rezsit, 25 ezer hitelt, 25 ezer émász tartozást, 26 ezer telefonszámlát most fogok kifizetni. Nekem nincs még plusz pénzem plusz 48 ezer forintom az öreg napi cigijére és alkoholjára. És igen, lehet könyörtelen vagyok, de nem milliomos!
2016. jún. 11. 20:31
 46/51 anonim ***** válasza:

De remélem, a párod azért elláthatja az saját apját!!!!

A helyében már régen elküldtelek volna, egy ennyire önzö és gomosz emberrel nem tudnék együttmaradni.

2016. jún. 11. 21:20
 47/51 A kérdező kommentje:
Nem vagyok önző, egyszerűen csak nincs pénzünk ilyen plusz költségekre, minthogy cigi+alkohol. Ezt miért nem lehet megérteni? Megvetettem az öregnek a gyógyszerét, és minden nap kap főtt ételt is mert minden nap főzünk. Párom néha meglepi az öreget egy konyakkal vagy ad a saját dohányából, de közel s távol 100000 forintot fizettünk ki plusz 48 ezer forintra nincs pénzünk mert annyiba kerülne a kettő együtt minden nap egy hónapra. Furcsa módon mindenki azt mondja, hogy önző szar alak vagyok, amiért a rengeteg fizetnivaló mellett meg akarunk élni és nem tudjuk támogatni a másik extráit de azért senki nem áll sorba, hogy utaljon nekem valamennyit amiből nyugodtan megvehetném az öregnek a konyakot. Álszent banda. Ha rólatok volna szó, megnézném, hogy állna a szátok!
2016. jún. 12. 07:51
 48/51 A kérdező kommentje:
25 ezer, 26 ezer, 25 ezer, 16 ezer. Ennyit fizettünk most ki. Az öregnek a konyakja 600 forint * 30 nappal az 18 ezer forint. A cigije 1000 forint ezt szorozzuk be 30 nappal az 30 ezer forint. 48 ezer forint. Neked komolyan volna 48 ezer forintod ilyen extrákra tartozás meg minden mellett? Nem szégyelled el magad, hogy mennyire álszent vagy? Szégyelld el magad és érezd bele magad a másik helyzetébe is.
2016. jún. 12. 07:55
 49/51 A kérdező kommentje:
Nem tudom neked hogyan állna a szád hasonló helyzetben.
2016. jún. 12. 07:56
 50/51 A kérdező kommentje:
Itt a legtöbb válaszoló osztja az eszet, de belegondolhatna, hogy nem milliomosok vagyunk, épphogy meg tudunk élni a kettőnk fizetéséből. Azok akik dolgoznak ugyanilyen helyzetben vannak, mint mi, nektek sem állna vigyorra a szátok, ha valaki arra kérne titeket, hogy 48 ezer forintot pluszba költsetek rá. És igen, 60 munkanapról van szó, de addig nekünk is meg kell élnünk és szerintem az nem önzőség, ha valaki dolgozik meg túlórázik és csak szeretne megélni. Nekünk akkor nagyon össze kellene húzni a nadrágszíjat..
2016. jún. 12. 08:00
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!