Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Komolyan ingyen kellene...

Komolyan ingyen kellene dolgoznom az apósomnak?

Figyelt kérdés

Apósoméknak van 22 hektár szántóföldje. Ez kivolt adva bérbe, de most lejárt a bérleti szerződés és nem hosszabbítja meg hanem kitalálta, hogy majd ő fogja műveltetni. Mi mezőgazdasággal foglalkozunk aztán arra gondolt, hogy majd mi fogjuk ezt bérmunka formájában csinálni. Ezzel nem is lenne probléma a gond csak az, hogy nem tudunk az árakban megegyezni. Ő ezt kb úgy képzeli, hogy üzemanyag áron fogjuk csinálni. Én meg mondtam neki, hogy ezt felejtse el, de nagyon gyorsan. Reális piaci árakat mondtam neki. Aztán most én vagyok a fő szemétláda. Apósom, anyósom megharagudtak rám, hogy én milyen kapzsi vagyok és, hogy rajtuk akarok "meggazdagodni". Barátnőm az éppen nem haragszik, de mondogatja, hogy azért ne annyiért dolgozzak már nekik mint másoknak. Mondtam apámnak, hogy emezek hogy képzelték ezt. Az csak röhögök meg legyintett egyet, hogy "városiak". Meg mondta, hogy megne próbáljam annyiért elvállalni mint ahogy ők gondolják. Én nem értem ezt tényleg, hogy képzelik. Ez üzlet. Itt nincs család meg barátság szerintem. Viszont azt sem akarom, hogy teljesen megromoljon a kapcsolatunk emiatt. Szaré, húgyé nem fogok dolgozni ha a fejük tetejére állnak akkor se, de arra gondoltam azért engedek valamit. Olyan 5-10%-ot. Ez szerintem korrekt lenne, de előre látom, hogy ezt is sokallni fogják.

Szóval szerintetek egyáltalán jogos el az elvárásuk? Illetve, hogy lehetne megoldani ez a helyzetet, hogy a béke azért megmaradjon?

2015. dec. 3. 16:08
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
52%
Figyelj, minden család máshogy működik. Nálunk alap lenne, hogy ingyen megművelnénk, mert nálunk így szokás. De nálunk ez oda-visszaműködik, most hogy házat újítunk fel, kérni se kellett, hogy az egész család jöjjön és segítsen, éjt-nappallá téve dolgozzon, ha kell; nagybátyám pl üzemanyag költségen, vagy azt is elengedve hordja az építkezéshez szükséges anyagokat, pedig addig ő sem tud a vállalkozásával foglalkozni, de nálunk ez alap. Minden család más. Lehet, hogy ők is ilyenek, ezért nem értik, hogy miért akarsz piaci áron dolgozni. Ha nem akarsz szívességet tenni, akkor ne tegyél, mondd meg minél előbb és nyíltan. Biztos lesz sértődés, de legalább lesz ideje találni mást.
2015. dec. 3. 18:00
 22/31 anonim ***** válasza:
63%
Te komolyan dolgoznál egy rokonodnak tök ingyen úgy hogy ő aztán zsebre vág a munkádnak köszönhetően évi több százezer vagy több millió forintot? Jó balek vagy már bocs.
2015. dec. 3. 18:04
 23/31 anonim ***** válasza:
65%
Lehet, hogy a terület a mérete miatt nem oszt nem szoroz, de ahogy itt az öregurat leírtad, lehet, hogy többet fogsz miatta bosszankodni mint az ösyzes többi föld miatt. Mindent jobban cog tudni
2015. dec. 3. 19:07
 24/31 anonim ***** válasza:
70%
Lehet, hogy a terület a mérete miatt nem oszt nem szoroz, de ahogy itt az öregurat leírtad, lehet, hogy többet fogsz miatta bosszankodni mint az ösyzes többi föld miatt. Mindent jobban fog tudni, okoskodik majd és mindenért te leszel a hibás.
2015. dec. 3. 19:09
 25/31 anonim ***** válasza:
77%

Ajánld fel h akkor te bérled tőle a területet és engedjen az eddig bérleti díjból rokoni alapon:)(kb. ugyanolyan arányt mondj, mint ahogy ő várja most el tőled.)

Egyből csöndben fog maradni.

2015. dec. 3. 20:34
 26/31 anonim ***** válasza:
0%

OFF kérdések, de érdekelnének ha nem baj egy összehasonlítás miatt.

Milyen gépeitek vannak (csak az önjárók érdekelnének és évjárat is kellene)?

Állatokat tartotok? Milyet meg mennyit?

Hány alkalmazott van?

Melyik megyében laktok?

2015. dec. 3. 20:45
 27/31 anonim ***** válasza:
75%

Ha én Te lennék, akkor az alábbi két verzióból választanék:

1. vagy engednék egy minimális százalékot, ami a piaci ár és a "rokonnak járó szokásjog szerinti" százalék közé esne;

2. vagy nem dolgoznék egyáltalán nekik.

Ha az 1. verzióban meg tudnék egyezni a rokonnal, akkor azt is lepapíroznám, fizetési határidővel, satöbbivel, mert a rokonok (és anyósod, apósod szerintem ilyenek lehetnek, ha már most is ilyeneket mondanak) szeretnek nem határidőre fizetni, és élni a "most épp le van követ e a pénz", vagy "tudod, most kellett kifizetni a valami" dumával. Ha ezt nem vállalják, akkor nem dolgoznék, harag ide vagy oda.

Én a saját és két kollégám rokoni körében is hallottam rokoni áron elvárt festési, kerítésépítési, autójavítási, akármilyen munka elvégzési bonyodalmakat, amelyek érintették az összegek kifizetését, és egyes esetekben a rokonnak tökéletesen elvégzett munka minőségének tudatos fikázását, hogy még inkább lejjebb menjenek az árban, illetve tudatosan arra játszva, hogy ne is kelljen kifizetni.

Barátnőd ha alapvetően melletted áll, akkor egy ilyen dologban valahol kötelessége lenne az apjával-anyjával beszélni, hogy van egy határ, amit a korrektség és a zökkenőmentes rokoni kapcsolatok miatt érdemes betartani. Legalábbis én elbeszélgetnék az édes szüléimmel, ha a férjemet próbálnák meg nyomás alá helyezni.

2015. dec. 4. 12:12
 28/31 A kérdező kommentje:

21-es!

Ez munka nem segítség!

Ha házat kérne meg, hogy SEGÍTSEK felújítani akkor eszembe se jutna pénzt kérni érte. De ha egy munkával biz meg aminek révén ahogy az utánad következő mondja pénzt keres akkor elvárom, hogy fizessen meg! Nem csak ő, hanem bárki. Ez a különbség az üzlet és a segítség között. A ház felújítással ti sem kerestek pénzt. Ne félj ha nektek abból kézzel fogható anyagi hasznotok lenne már nagybátyát se biztos, hogy ingyen segítene.

Most ez olyan mintha te vennél egy lepukkant házat azzal a céllal, hogy rendbe teszed és eladod 2 millió haszonnal. Most akkor elvárnád nagybátyádtól, hogy ingyen segítsen mikor te keresel rajta 2 milliót?

23-as!

Ettől félek én is:(

25-ös!

Már mondtam neki, hogy adja ki bérbe, de nem akarja.

26-os!

Traktorok:

John Deere 8270R (2015-ös)

John Deere 8120 (2004-es)

John Deere 6150R (2014-es)

John Deere 6115M (2015-ös)

John Deere 6330 Premium (2010-es)

Renault Ares 546 RZ (2003-as)

Kombájnok:

John Deere W650i (2013-as)

Claas Lexion 540 (2008-as)

Rakodók:

Manitou MLT 731 Turbo (2006-os)

JCB 541-70 Agri (2015-ös)

Húsmarháink vannak. A teljes állomány kb 150. Főleg Charolais és Limousine fajták, de vannak Angusok is.

Meg eltolt rotációban tartunk összesen 20-22 ezer libát meg 6-8 ezer kacsát.

Összesen 6 alkalmazott van és Hajdú-biharban vagyunk.

27-es!

Az nem érdekel ha nem fizet. Úgyis nálam lenne a terménye. Majd levonnám belőle ha esetleg úgy alakulna. Akkor már mindegy lenne a harag mert a nem fizetéssel már ő lépne erre az útra.

Dehát amúgy ezen a részen is variál az após. Normális emberekkel ez úgy működik, hogy mi műveljük a földjeiket aztán a terményüket mi adjuk el. Mi nagy tételben jobb árakat tudunk kialkudni. Aztán levonjuk a mi bérünket a termény árából a többit meg odaadjuk a megbízónak. De apósnak ez nem felel meg. Ő maga akarja eladni majd a termény a munkákat meg külön-külön fizetgetni. Nahát kíváncsi leszek én erre a termény eladásra is.

2015. dec. 4. 13:09
 29/31 anonim ***** válasza:
60%
Nem jogos az elvárásuk, azért te nem fogsz kenyeret kapni a boltban, vagy éppen gázolajat a kúton, hogy "felszántottam após földjét". Piacról élsz te is. A 10% kedvezmény korrekt, annál többet ne engedj, ha ez alá akarnak menni, akkor akár a barátnő árán is szabadulj meg tőlük, különben életed végéig bohócot csinálnak belőled.
2015. dec. 4. 19:32
 30/31 anonim ***** válasza:
74%

Semmikepp se vallald el!! Nekem ferjem csaladja elvarta az ingyenmelot (mas teruleten) ... nalunk szokas oda vissza akar munkaval is segiteni... de megbeszeljuk es hosszutavon mindenki joljar. Mert foleg uzletbeinditas stb es nyilvan csak ideiglenesen. Igy tesom ingyen segitett, beleolte a munkajat. Vegul avval probaltak "meghalalni" hogy elkezdtek tesom rosszhiret kelteni amikor masok kerdeztek mennyi penzt fizetnek neki. Ilyeneket mondtak semmit de szar is meg rokon nem erdemel let... persze ok kerestek az ugyon.... hat tanulsagos volt. Mi azt tanultuk meg hogy ferjem szuleivel tesojaval 10 forint penzugyi kapcsolatot sem szabad fenntartani. (Tesomnak nem lett semmi... pedig fizetos ugyfelet is megprobaltak megkeresni evvel a rosszhirkeltessel de mindenki kirohogte oket szerencsere. Aztan sikerult oket leallitanunk)

Amugy tobb mas dolgon is vegul teljesen megszakitotta veluk a ferjem a kapcsolatot. Azota nyugi van. Hja ferjemtol is vartak volna ingyenmelot. O azt mondta van mar sajat gyereke nem fogja attol elvenni az idejet, es ha nekik dolgozik ingyen hogy gondoljak a gyereket meg ot meg en tartom el fullban terhes felesegkent? (Jott a masodik). Ezen meg sipitoztak hogy penzehesek vagyunk a ferjem meg agymosott mert ok a csalad. A feleseg csak jottment no aki szult egy gyereket nem kell rola gondoskodni....

Szoval vigyazz... hasonlokepp indult. Ha nem tiszta uzletileg a dolog meg sumakolni akarnak felesleges barmin is alkudozni. Nem szabad elvallalni es kesz. Inkabb most legyen balhe, jesobb csak megnagyobb lesz ha nem korrektek.

2015. dec. 6. 03:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!