Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Komolyan ingyen kellene...

Komolyan ingyen kellene dolgoznom az apósomnak?

Figyelt kérdés

Apósoméknak van 22 hektár szántóföldje. Ez kivolt adva bérbe, de most lejárt a bérleti szerződés és nem hosszabbítja meg hanem kitalálta, hogy majd ő fogja műveltetni. Mi mezőgazdasággal foglalkozunk aztán arra gondolt, hogy majd mi fogjuk ezt bérmunka formájában csinálni. Ezzel nem is lenne probléma a gond csak az, hogy nem tudunk az árakban megegyezni. Ő ezt kb úgy képzeli, hogy üzemanyag áron fogjuk csinálni. Én meg mondtam neki, hogy ezt felejtse el, de nagyon gyorsan. Reális piaci árakat mondtam neki. Aztán most én vagyok a fő szemétláda. Apósom, anyósom megharagudtak rám, hogy én milyen kapzsi vagyok és, hogy rajtuk akarok "meggazdagodni". Barátnőm az éppen nem haragszik, de mondogatja, hogy azért ne annyiért dolgozzak már nekik mint másoknak. Mondtam apámnak, hogy emezek hogy képzelték ezt. Az csak röhögök meg legyintett egyet, hogy "városiak". Meg mondta, hogy megne próbáljam annyiért elvállalni mint ahogy ők gondolják. Én nem értem ezt tényleg, hogy képzelik. Ez üzlet. Itt nincs család meg barátság szerintem. Viszont azt sem akarom, hogy teljesen megromoljon a kapcsolatunk emiatt. Szaré, húgyé nem fogok dolgozni ha a fejük tetejére állnak akkor se, de arra gondoltam azért engedek valamit. Olyan 5-10%-ot. Ez szerintem korrekt lenne, de előre látom, hogy ezt is sokallni fogják.

Szóval szerintetek egyáltalán jogos el az elvárásuk? Illetve, hogy lehetne megoldani ez a helyzetet, hogy a béke azért megmaradjon?

2015. dec. 3. 16:08
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
86%
#5: Szép és jó, amit írtál, egyszeri alkalomra, de a földművelés folyamatos munka.
2015. dec. 3. 16:39
 12/31 A kérdező kommentje:

1-es!

Többet ne fizessen. Nem kell nekünk segíteni, nem vagyunk mi valami elesettek:)

2-es!

Hát igen erről is van szó. Olyan mintha még én fizetnék nekik, hogy megcsinálom.

3-as!

Az én és az ő elképzelése között van az a -5-10% amit még benyelnék.

4-es!

Ez nem így működik! Ha nem a saját munkaidőmből csinálom meg akkor mégis kiéből? Az alkalmazottainkéból? Ők meg pláne nem fognak ingyen dolgozni:)

Meg az se úgy működik, hogy kevesebb időt szánok rá. Ha vetni kell akkor vetni, ha gyomirtózni kell akkor gyomirtózni kell, ha aratni kell akkor aratni kell. Tart ameddig tart.

5-ös!

Én nem így látom. Van segítség, meg van munka. Ha egy rokon segítséget kér tőlem, hogy mondjuk vágjam már ki a fát az udvarán akkor megcsinálom szívesen ingyen. De ha valaki munkára bérel fel, amiből aztán neki is haszna van akkor elvárom, hogy rendesen fizessen meg. Ha rokon, ha nem.

6-os!

A támogatási összeg nem fedezi a művelés költségeit.

7-es!

Ez lenne a legtisztább. De ebből is biztos sértődés lenne. Ugyanez miatt, hogy én keveslem a pénzt és azért nem. Meg, hogy még erre sem vagyok képes, hogy megcsináljam nekik, holott minden adott hozzá. Stb, stb. szóval úgyis belekötnének, ha simán azt mondanám, hogy nem tudom elvállalni és kész.

8-as!

Ő nem tudja:) Nincs semmi gépe.

9-es!

Hát az nem úgy működik:) Ha én művelem a földet és aratásig nem fizeti ki az addigi műveleteket akkor ott a terménye. Aratáskor az én kombájnom tartályában van a mag nem az övében;)

10-es!

Nem adja ki bérbe. Nem véletlen nem hosszabbította meg a szerződést az előző bérlővel.

2015. dec. 3. 16:40
 13/31 anonim ***** válasza:
79%
mond meg, hogy nem vállalod, mert ez családi ügy lenne. és kész
2015. dec. 3. 16:49
 14/31 tiborciusz ***** válasza:
83%
Ne aggódj nem te vagy a kapzsi hanem ő.Mégis hogy képzeli hogy ingyen dolgoznál neki?Nem értem az ilyen embereket...Elég szemét dolgot akar tőled én szégyelném magam a helyébe...
2015. dec. 3. 17:01
 15/31 anonim ***** válasza:
85%

Ne vállald el. Utána majd miattad lesz sok a permetezés és kevés a termés, végül még a fagykár is azért lesz, mert te így vagy úgy csináltad a munkát.

Inkább most legyen mosolyszünet, mint utána évekig állandó szájhúzogatás és köpködés.

2015. dec. 3. 17:04
 16/31 anonim ***** válasza:
90%
Ha neki haszna van belőle és nem csak egyszeri szívesség, akkor elég nagy pofátlanság a korrekt, piaci áraknál kevesebbet kínálni, elvárni meg pláne. Neked is élned kell valamiből, ez nem úgy megy, hogy jófejségből dolgozol neki olcsóér', aztán utána meg éheztek a barátnőddel, aki mellesleg az ő lánya is.
2015. dec. 3. 17:22
 17/31 anonim ***** válasza:
83%

Ne vállald el, akármennyire megsértődik.

Nyilván ameddig neki dolgozol ár alatt, addig máshol tudnál pénzt keresni. Ha ezt nem fogja fel, akkor hülye.

2015. dec. 3. 17:29
 18/31 A kérdező kommentje:

14-es!

Sőt nem, hogy ingyen várná hanem még igazából veszteségesen.

Mert ugye ő üzemanyagárról beszélget. Aztán még hol van a gép amortizációja? Az még nagyon komoly tétel. Azzal már ő nem kalkulál.

15-ös!

Az a baj ha nem vállalom el akkor is évekig tartó mosolyszünet lesz. Ez ilyen ördögi kör kb. Nem lehet belőle jól kijönni:(

De amúgy igazad van. Ha megegyezünk az árakban akkor is lesz utána sok veszekedés. Pláne, hogy gőze sincs a mezőgazdaságról, de azért megy a saját feje után. Életében nem foglalkozott vele, háziorvos amúgy. Ez a föld is örökség neki aztán most kitalálta, hogy na majd ő. Már amikor átbeszéltük a dolgokat akkor is összevesztünk pár dolgon. Egyrészt ő szántatni akarja a földet. Az előző bérlő meg már vagy 5 éve forgatás nélkül művelte. Kb pont most ideálisak a talajállapotok. Ha megszántjuk akkor azzal tönkre tesszük az egészet kb. Évi jó pár tonna termésről lemondhat így. Dehát nem lehet róla meggyőzni. Mondjuk ezt annyira nem is erőltettem, mert ha az ő elképzelése szerint művelnék a földet az úgy többe kerülne neki mintha az enyém szerint.

De aztán végül az aratás megbeszélésénél akadtam ki. Azt mondja ne mi hordjuk el a terményt hanem neki van egy ismerőse akinek van egy IFA-ja és majd ő. Itt amúgy felröhögtem:) Ezen tuti besértődött. Na most ezzel az a gond, az 1db IFA nem fogja győzni a kombájn teljesítményét. Nem érne vissza addigra mire újra tele lesz a kombájn magtartálya. Emiatt állnia kellene a gépnek szerintem ürítésenként minimum fél órát. Nahát ez nem fér bele. Aratáskor a kombájnok csúcsra vannak járatva, nem álldogálhat ezért. Én már pár éve azt csinálom amikor megbíz valaki aratásra, hogy megmondom neki, hogy van mi visszük a szállító gépeket is vagy pedig hozza nyugodtan ő, de ha nem érnek vissza időben akkor leürítem a tarlóra a terményt és megy tovább a gép. Aztán majd össze szedi a földről ahogyan akarja, de emiatt nem állunk meg. Ha tetszik, ha nem. Mondtam ezt apósnak is. Ő meg csak nevetett. Szerintem azt hitte, hogy viccelek. Pedig nem.

Szóval ilyen dolgokat biztosan sok veszekedés lenne.

16-os!

Jólvan hát azért nem ezen a 22 hektáron fog múlni a dolog. Nem egy olyan nagy terület ez. Egyébként szerintem pont ezért várja el. Úgy van vele ez már nem oszt nem szoroz nekünk. Amolyan belefér alapon gondolja.

2015. dec. 3. 17:32
 19/31 anonim ***** válasza:
63%

Ugyan miért kellene, csak mert családtag? És mondd, az inygenért adnak kenyeret a boltban? Kapsz TB-t, lesz nyugdíjad? Hordhatod a fejedet emelt fővel, mert van foglakozásod, amiből megélsz?

Soha nem szabad ennyire belekavarodni a családba - szét kell választani a magánéletet és a munkát. Mi lesz, ha húsz évet dolgozol nekik ingyen, aztán feldobják a bocskort, te pedig ott állsz húsz év ingyenmunkával, megalázottan és kifosztottan?

Nem te vagy a kapzsi, nyugodj meg. Az apósod az, aki ingyencselédnek akar tartani, és még neki áll feljebb, ha nemet mondasz.

Nézd, soha nem lehet megoldani békével olyan helyzetet, ahol két ember érdeke ennyire különböző, mint nálatok, és ahol az a tét, hogy apódod önzése és akarnoksága bedarál-e téged és a nejedet vagy sem.

(Úgy értettem a szövegedből, hogy te férfi vagy. Ha nő, akkor csak cseréld ki a nemeket.)

2015. dec. 3. 17:35
 20/31 A kérdező kommentje:

Azért túl dramatizálni sem kell:)

Csak 22 hektárról van szó. Csak szemléltetésként nekünk valamivel több mint 600 hektárunk van. Bérmunkával együtt majdnem 1000 hektárt művelünk kompletten. Plusz aratás az még több van, a két kombájnunk idén több 1700 hektárt vágott le.

Szóval nem az a 22 hektár fogja "bedarálni" meg "kifosztani" a gazdaságot:) Meg az éhínség se törne ki miatta.

2015. dec. 3. 17:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!