Családtagnak számít-e a feleség vér szerinti édesanyja?
" Az após és anyós természetesen családtag, de egy másik családban."
Vagyis nekem van egy családom, amiben én vagyok az anya, van a férjem és a két gyerekem és van egy másik családom, ahol én vagyok a gyerek? Vagy hogyan van ez? Nekem egy családom van, abba beletartoznak a gyerekeim, a férjem ,a szüleim és a nagyanyám is.
"Jogi értelemben véve van a hozzátartozó és a közeli hozzátartozó fogalma.
Az anyós hozzátartozó, viszont nem közeli hozzátartozó."
A Ptk. szerint. De ez jogszabályonként változik. A munka törvénykönyvének 107. paragrafusa szerint a házastárs egyenes ágbeli rokona is közeli hozzátartozó. Az Alaptörvény szerint viszont a család alapja a házasság, vagyis az élettárs nem családtag.
Persze, hogy családtag.
VAn szűkebb és tágabb család. A szűkebb a házaspár, gyerekek, esetleg testvérek és szülők (tehát az anyósod).
Tágabb család az unokatestvérek, nagynénik, nagybácsik.
NYilván ebből van, aki a te vér szerinti rokonod, van, aki a párodé. De a közös gyerekeiteknek meg mindkét oldal vérrokona...
A családhoz a férj, feleség és a gyerekek tartoznak.
Az ember az édesanyjával és édesapjával alkot egy családot. Idővel a gyerekek különválnak a szülőktől és saját családot alapítanak. Az addigi szoros kapcsolat lazábbá válik. Ilyen módon két családja lesz az embernek, az elsőt, amibe beleszületett primier családnak nevezi a szociológia, a másikat szekunder családnak. A figyelem az elsőről a másodikra tevődik át, ahogy az ember leválik a szülőktől és saját családot alapít.
A férj és feleség és gyerekeik szorosabb közösségéhez nem tartoznak a férj és feleség szülei, ők már a férjjel vagy a feleséggel együtt alkotják a másik, már hátrahagyott családot.
Attól függ. Ha lepasszolta kiskorában a gyerekét, és nem tartják a kapcsolatot, akkor nem számít szerintem családtagnak.
De ha rendesen felnevelte a lányát, és tartják a kapcsolatot, akkor miért ne lenne családtag???
"Legalább annyira közeli hozzátartozója a feleségednek mint te magad."
Igen. A feleségének. De nem neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!