Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Hogyan mondjuk meg anyósnak,...

Hogyan mondjuk meg anyósnak, hogy a második gyermekünk születésénél nem tartunk igényt a "segítségére"?

Figyelt kérdés
Első gyermekünk születésekor szerettem volna, ha a párom örül, hogy az anyukája is itt lehet "segíteni". Anyósom egy hétre hozzánk költözött. A segítség szót azért használom idézőjelben, mert semmilyen segítséget nem kaptunk tőle az alatt az idő alatt. Anyósom kb. 20 éve háztartást, nem tud főzni, (mindent apósom intéz, kiszolgálja) s egész egyszerűen nem látta meg, miben lehetett volna a segítségünkre. A férjem intézte a kicsivel kapcsolatos papírokat, lótott-futott, s az anyukáját is mi szolgáltuk ki. Anyósom egy hétig könyvet olvasott. Elég rosszul tűrtük a gyerekkel. Miért nem kértem meg erre vagy arra? Sajnos igen önálló típus vagyok, s nagyon nehezemre esett/esik, ugyanakkor nem értettem, hogy magától értetődő dolgokra miért kellene kérnem, miért nem törekszik ő is egy kicsit? Most a második babánál közölte, hogy szeretne pár napot nálunk lenni, mint az elsőnél, és szóljunk mikor, mert a szabadságát terveznie kell!!! 1. Jobban esett volna, ha megkérdezi, hogy tud-e valamiben akkor segíteni nekünk, nem pedig a rá oly jellemző módon közli az Ő igényeit. 2. A szabadság tálalása is kissé önzően hangzott - nem tudom, hogy mondjam meg a gyermekemnek, h melyik napon szülessen, hogy anyósom szabit tudjon kivenni. Ez már több, mint megmosolyogtató és elgondolkodtató volt. Értjük a vágyait, de ez valahogy másként jobban esett volna, ugyanakkor nem szeretnék olyan válságba kerülni, és olyan maradandó rossz élményekkel gazdagodni a második gyermek esetében is, ahogy az az elsőnél történt. Mindezek mellett az egyik legfontosabb számomra, hogy a 3 évesem megértse, és könnyen, klassz élményekkel megszokja, hogy milyen is, ha van az embernek egy kis tesója - akit egyébként nagyon vár. Tehát hogyan lehet szépen elutasítani anyósom egy hetes vendéglátását?
2015. szept. 7. 10:01
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
31%

"Miért nem kértem meg erre vagy arra? Sajnos igen önálló típus vagyok, s nagyon nehezemre esett/esik, ugyanakkor nem értettem, hogy magától értetődő dolgokra miért kellene kérnem, miért nem törekszik ő is egy kicsit?"

Én is voltam ilyen családban ahol nem kértek, hanem elvártak, majd puffogtak hogy megcsinálhattad volna ezt is meg azt is. Vannak emberek akiktől kérni kell.

Miért nem törekszik? Neked jönne jól az ő segítsége. Még akkor is ha a kicsi körül forog minden.

2015. szept. 7. 10:11
 2/21 anonim ***** válasza:
96%

Nagyon egyszerűen. Megmondod, hogy köszönöd az első gyereknél, tapasztalatlanságodban nyújtott lelki támogatását, most már van rutinod, úgy érzed, megbirkózol önállóan is a feladattal. Apának jár külön szabadság (5 nap, ha jól emlékszem), ő elintézi az adminisztratív teendőket, a többit meg tudjátok oldani, úgyhogy nem fogjátok terhelni. Majd szóltok, mikor lehet jönni látogatóba, 1-2 órára.

Kedvesen, mosolyogva, de határozottan, kész tényeket közölve. Nincs kérdés vagy feltételes mód!

2015. szept. 7. 10:12
 3/21 Nuvolyna ***** válasza:
88%

Szia, én elengedném a fülem mellett és húznám az időt...ha "terveznie" kell a szabadságát, akkor úgysem tud hirtelen kivenni egy hetet...

de én súlyosan konfliktuskerülő vagyok, úgyhogy tuti van jobb megoldás is :-) nekem ez vált be.

2015. szept. 7. 10:13
 4/21 anonim ***** válasza:
91%

Az 1-es válaszolóval egyetértek, ha én segítek valakinek, én is abban segítek, amire ő kér meg, esetleg úgy, hogy megkérdezem, miben segíthetek. Nem a saját szakállamra kezdek dolgozgatni, mert lehet, nem úgy fogom csinálni, ahogy elképzelték.

De azt is megértem, hogy nincs kedved még az anyóst is vendégül látni, mikor jön a baba.

Meg kell mondani neki, hogy köszönitek, de ne fáradjon, nem kell segítenie, már tapasztaltak vagytok, meg tudjátok oldani egyedül is.

2015. szept. 7. 10:16
 5/21 anonim ***** válasza:
100%

Nekem anyósom és anyukám is nagy segítség volt az első gyereknél az első 2 hétben. Ennek ellenére a másodiknál megköszöntük a felajánlást, de mondtuk hogy most már egyedül is fogunk boldogulni, nem vagyunk már olyan tapasztalatlanok.

Ne beszéljetek mellé, ne keressetek kifogásokat, mondjátok meg egyértelműen és őszintén hogy most nem lesz szükségetek segítségre.

A szabadság meg tényleg elég vicces, nyilván nem tudod előre mikor születik a baba. De ez első babánál hogy volt?

2015. szept. 7. 10:17
 6/21 anonim ***** válasza:
100%
Anyuka, mivel ez a második gyerek, már tudom mit hogyan kell szeretnénk négyesben lenni. Ennyi
2015. szept. 7. 10:18
 7/21 A kérdező kommentje:
Igen 4-es, igazad van, az viszont tény, hogy sajnos a "Miben segíthetek?" kérdéssel sem találkoztunk.
2015. szept. 7. 10:18
 8/21 A kérdező kommentje:
Az első baba nyár közepén született, így anyósom is, mint minden pedagógus a szabiját töltötte, most viszont már újra elkezdődött a tanítás...
2015. szept. 7. 10:21
 9/21 anonim ***** válasza:
13%
egyéni szoc. probl.
2015. szept. 7. 10:22
 10/21 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem mondd meg, hogy most már látod, hogy egyedül is fogsz boldogulni, ne vegyen ki szabit ezért. Meg most már sokan is lennétek.

Az viszont igaz, hogy ha már ott volt, akkor befoghattad volna. Nem kellett volna várni, hogy magától csinál-e valamit. Azért más háztartásában nehezebb meglátni, hogy mit is kéne csinálni, mint a sajátban. De persze lehet, hogy nem is akart semmit se csinálni :) Akkor viszont már csak azért is befogtam volna. :)

2015. szept. 7. 10:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!