Látogatnátok anyóst ezek után, és ha igen, hogy viselkednétek?
Körvonalakban vázolnám a családot és a helyzetet:
Párom felvidéki, após meghalt 10 éve, anyós otthon él egyedül (van egy párja rég, de nem laknak együtt.) Páromnak van két jóval idősebb nővére, akik Írországban élnek 20 éve, nagyon ritkán mennek haza. Párommal jelenleg Pesten lakunk, ő előtte is már 5 évet Debrecenben dolgozott. A legtöbb fiatal elmegy felvidékről, mert egy visszamaradott élhetetlen környék, semmi munkalehetőséggel.
2 éve vagyunk együtt, nem vagyunk házasok, nincs gyerek. Anyós folyamatosan hangoztatja mennyire egyedül van stb, ezért igyekeztünk sokat látogatni, minimum havonta egy teljes hétvégét, de előfordult a 2 is. 3 óra út autóval oda, 3 vissza.
Az első találkozás óta furának találtam őt, egy burokban élő “vén”asszony (63 éves, de mivel nem megy ki a házból csak a kisboltba meg a templomba, úgy él mint a 85 éves mamám), ez a tipikus minden csak úgy a jó ahogy ő gondolja, mondja, csinálja. Alapjáraton egy tájékozatlan, buta nő, feledékeny és lassú, nehézkes felfogású. A legfurcsább a túlzott kedvessége volt, ahogy beszélt hozzánk, amit inkább nyájaskodásnak tartok, már rendesen taszító. Úgy voltam vele nem bánom én, amíg nem irányul ellenem konkrétan semmi és nem bánt engem súlyosan. Sokszor megmondtam volna neki a magamét, de nem tettem a békesség kedvéért, ráhagytam, lepergett rólam.
Történt viszont 2 hónappal ezelőtt, hogy megvádolt engem azzal, hogy kiloptam a hűtőjéből egy sajtot mikor mentünk haza, mert hát az ott volt, aztán meg eltűnt. Sehogy nem értette meg, hogy nem tettem ilyet. Nagyon rosszul esett, hogy ilyet feltételez rólam, de nem folytam bele hosszas vitába emiatt. Pár órával később elpattant az agyam. A sztori a következő: Meghalt egy távoli rokonuk és a hagyatéki tárgyalás után vitték el a cuccokat az illető lakásából. Anyós is pakolt előző nap a párommal, de egy ruhaszárító nem fért már be az autóba. Mentem bevásárolni a párommal, és mondtam neki, ha már úgy is úton leszünk elmegyünk a szárítóért is és elhozzuk neki (segíteni akartam…én hülye). Majd nekem esett és leordított, hogy én oda nem tehetem be a lábam a jelenléte nélkül, majd elmegy ő a párommal külön (persze az én kocsimmal viteti a seggét🙂) de ha akarok mehetek én is, és addig nézelődők valami üzletbe amíg pakolnak. Na ez borzasztóan rosszul esett, és helyre raktam a bolond agyát, mégis mit képzel ki vagyok én, valami tolvaj?
Azóta nem mentem felé sem, karácsonykor sem látogattam meg, párom hazament 4 napra, és biztos voltam benne nem fogok neki 4 napig vigyorogni. Ezek után látni sem akarom, ha nem muszáj. Tudom, mivel elérte hogy ki nem állhassam, már nem tudnék csendben hallgatni, ha mond valami hülyeséget. Nem szeretek balhézni, ezért inkább nem megyek. Anyum szerint menjek el néha, mert rossz a páromnak ha utálom az anyját.
Ti mit tennétek? Nem mennétek felé sem, vagy elmennétek és beleállnátok a vitába? A régi csendben vagyok dolog nem opció.
Nem kell, hogy rendezze, nem is akarom.
Velem viselkedett így az anyja, én bennem alakult ki a megváltoztathatatlan ellenszenv, attól hogy még kiosztja az anyját úgy is rosszindulatú marad. Van szám, ki is nyitom ha kell. Az anyja változni nem fog. Engem nem kell megvédeni, megvédem magam, csak az a kérdés, hogy érdemes e belefolynom, vagy kiszálljak teljesen, tehát nem megyek felé többet.
Egy biztos, én nem maradnék együtt olyan emberrel, aki szó nélkül végignézi, hogy engem "letolvaj"oznak.
És ez nem arról szól, hogy meg tudom e magam védeni, vagy sem. Hanem a dinamikáról a párkapcsolatban, és a családi viszonyokról.
Tök jó, hogy meg tudod védeni magad, nem is az a baj, hanem hogy a párod nem áll ki melletted. Nem csak az számít, hogy te határozott vagy, hanem az is, hogy mennyire vagytok ketten egységben. Ha a párod ezt nem mutatja, nem vagy mérvadó az anyjának. Érted a különbséget?
Menj el szerintem meglátogatni néha te is, és ha bármikor megrágalmaz megint, a párod állítsa le. A látogatást viszont minél tovább húzod, annál nehezebb lesz majd újra menni.
A keresztanyám férje kattant így be, mikor keresztanyám meghalt. Ő nagyon közel állt hozzám. (rokonságban is álltunk)
Ugyanez. Egyedül maradt, besavanyodott, már nem látott szívesen senkit a családból, segítséget nem fogadott el.(mi az elhunyt rokonai vagyunk)
Egy idő után már vádaskodott, loptunk tőle, tönkretettük az életet, stb.
Sokszor felhívott, hogy elmondja telefonba,mennyire utál és sorolta mik tűntek el a házból,most nyomoz melyik rokonom volt.
Nagyon sokáig örlődtem ezen, mert tudom, hogy a gyász miatt lett ilyen és nem kéne egyedül maradnia,nálunk amúgy sem szokás köpködni egymásra de elviselhetetlen volt már.
Sajnálom, lehet gonosz döntés volt, de
megszakítottam vele minden kapcsolatot, kis időn belül az összes rokonom is.
Tudtommal azóta is ott duzzog a házában egyedül és már a saját családját is kicsinálta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!