Hogy lehet jól kezelni egy mártírkodó, mindenbe beleszóló anyóst?
Párommal 5 éve vagyunk együtt, egy éve költöztünk össze. Én mindig is tudtam, hogy nem akarok gyereket, de persze ezt nem kötöttük az anyja orrára. Nem véletlenül, teljesen gyerek mániás. Az unokaöccsének született egy fia, azóta hallgatom, hogy őt kirekesztik a kicsi életéből és nem hagyják babázni (persze, mert nem tartotta be a szabályokat). És nyomja az álszent dumát, hogy ő biztos nem jó anya és a mindenkori hallgató itt kezdi el fényezni az egóját, hogy jajdehogynem. Na, mindegy, eleinte kijöttem vele, próbált kedveskedni, de mióta megsejtette, hogy nem vagyok gyerek párti, apósjelölttel fej-fej mellett versenyeznek, hogy minden szituációbol azt hozzák ki tanulságul, hogy a világ legjobb dolga a sok gyerek és aki nem akar az selejtes. Külön vicces, hogy páromnak csak egy testvére van és legalább egyikük csak véletlenül csúszott be, mi pedig nagy család vagyunk, szóval több tapasztalatom van ebben a kérdésben.
Folyamatosan utalgat, hogy milyen öreg vagyok már (28 és bagoly mondja.., ő 57), igyekszik mindent jobban tudni, és minden apró hülyeségen megsértődik. Legutóbb például azon, hogy idehozott nekünk 10l olajat és 30 kg lisztet egy apró lakásba, utána persze jön a "jaj, ha nektek ez teher..." monológ, ha nem őszinte a mosolyunk. Igyekszem korrektül viselkedni vele, de egyre gyakrabban gondolkodom el azon, hogy nem akarom őt hallgatni a következő 20 évben.
Páromnak néha felemlegetem ezt és többnyire egyet ért, de úgy látom, hogy igyekszik az egészet szőnyeg alá söpörni.
Mi a véleményetek?
Semmi köze hozzá amúgy, akartok-e gyereket. Nem neki szülnéd vagy nem szülnéd, hanem magatoknak. Ő időnként kellemesen elszórakozna vele, de amint teherré válna, menne vissza a ti kezetekbe. Egy gyereket a szülő tart el, ő éjszakázik vele, és 90%-ban ő viszi minden nyűgét-baját. Így másnak köze nincs hozzá, mit akartok, vagy sem.
A párodnak el kellene vele beszélgetnie erről. Ha pedig ez nem hat, akkor szorítsátok vele minimum szintre az érintkezést. Illetve attól, hogy a párod gyakrabban megy hozzájuk, neked még nem kötelező.
Amúgy ha a párod mellett akarsz maradni, teljesen nem tudod elkerülni, néha muszáj elviselni. De tényleg nem kell túlzásba vinni. Hozzátok csak nagyon ritkán hívjátok, különben meg menjen a párod egyedül.
Nekem 3 utcával lejjebb lakik az anyósom, mégis kb. 2 havonta egyszer látom, ha ünnep, vagy névnap-születésnap van. Bőven elég nekem belőle ennyi. Ő is az a típus, aki mindenbe kéretlenül beleszól, mindent jobban tud másoknál, mintha nála lenne a bölcsek köve. Ahol megjelenik, úgy dirigál rögtön, mint egy katonatiszt. Mellette oltári bunkó stílusa van. Az én férjem tisztában vele, hogy nem tudom az anyját elviselni, nem is erőlteti. Bár nálunk annyiban egyértelműbb a helyzet, hogy ő egy sokak számára elviselhetetlen ember, és a párom másoktól is hallja ugyanazt, mint tőlem. Példának okáért a párom húga ugyanazokat a dolgokat mondja a saját anyjáról, mint én, tőlem függetlenül. Azt is mondta már ő is a páromnak, hogy hiába, hogy az anyja, ő a természetét és a stílusát nem képes elviselni, ezért nem is keresi gyakran a társaságát. Saját tapasztalatom szerint az ilyen emberek nem változnak meg, és sokszor minimális önismerettel és érzelmi intelligenciával vannak megáldva. Azon kívül, hogy messzire kerülöd, mást nemigen tudsz tenni. De ebben a párodnak is partnernek kell lennie.
15: Mondd már miért vesztegeted az időd egy ilyen ember mellett?
Kérdező: nem kell tűrnöd a helyzetet, csak te tehetsz ellene. Beszélj a férjeddel, mert nélküle széllel szemben psilsz.
14-es vagyok,
15-ös! Valóban igaza van itt a többieknek, válj el! Hidd el felszabadulsz. Az én helyzetem közel sem annyira elkeserítő mint a tiéd, mellettem azért sokszor kiáll a férjem, de nézd meg bennem is felvetődött a válás gondolata. A tiédet olvasni is fájdalmas volt. Akarsz még így vegetálni évtizedeket mire rájössz hogy boldogtalanul múlt el az életed?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!