Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Hogy oldanátok meg ezt a...

Hogy oldanátok meg ezt a helyzetet?

Figyelt kérdés

Azt szeretném kérni, hogy aki szidni szeretne valakit a történetben, az ne vàlaszoljon! Tudom, hogy sok mindenkit lehetne kritizálni, de nem véleményt szeretnék, hanem javaslatot kérni a megoldásra.

A helyzet a következő. Az én családom nagyon nyitott, segítőkész család orvosokkal és jogászokkal.

Látszólag a párom családja is egy tüneményes nyitott család. Viszont a valóság az, hogy szerintem ők gyakran “kihasználják az ismerőseiket”, ténylegesen kedvesek, de ha nekik kéne “adni”, vagy szívességet viszonozni, akkor azt érzem, hogy minden kétség nélkül mondanak nemet. (Kb. úgy, ahogy a gyakori kérdéseken gyakran javasolják, hogy csak akkor segíts, ha utána, ha nincs viszonozva, akkor nem érzed rosszul magad).

Az utóbbi 9 évben felgyűltek a sérelmek anyumék oldaláról, mert ők próbáltak közeledni (közös nyaralást szerveztek, amire anyósomék ingyen jöhettek, meghívták őket magukhoz, ha bármi eü problémájuk volt vagy jogi probléma, akkor segítettek pl. ingyen vagy anyagárban csináltak fizetős eü ellátásokat magánban, mikor covidosok voltak, akkor mentek segíteni, szereztek nekik bútorokat, maszkot a covid alatt, természetes volt, hogy hazavitték őket stb.)

Cserébe anyósomék semmilyen gesztust nem tettek anyumék felé, mindig ígérgették, hogy meghívják őket magukhoz teázni, de az igazság az, hogy 9 év alatt ez nem történt meg, mert sose volt jó az időpont, hol költöztek, hol sok munka volt.

A legutóbbi fájdalmas incidens az volt, amikor másik országban voltunk a szülinapomkor és anyum akart egy nyakláncot küldeni nekem, mire anyósom mondta, hogy “nem fér be a bőröndjébe”.

Viszont a férjemnek (nekünk) mindig segítenek, ha kéri, így voltak nálunk szekrényt szerelni, füvet vágni stb. Viszont múlt héten pl. egy városból indultunk és ugyanoda mentünk, de meg sem fordult a fejükben, hogy megkérdezzék elvigyenek-e, majd a program után kb. el sem köszöntek anyuméktól és leléptek másik rokonokkal (a férjem volt a fellépő). Ráadásul újabban anyósom szervezett olyan programot, amire nem voltam meghívva én sem.

Most anyósomnak kéne egy beutaló, amit anyuméktól kérne és nem tudom mit csináljak. Ha megint segítenek anyumék, akkor rosszul fog nekik esni (őszintén nem szívesen tenném). Ha azt mondom nem segítünk, akkor lehet, hogy anyósom megsértődik és mondjuk nem áll szóba anyumékkal, ami attól tartok, hogy a férjemnek és anyuméknak fog legjobban fájni.

Ti mit tennétek a helyemben?

2022. jún. 3. 18:08
1 2 3 4 5 6
 31/52 anonim ***** válasza:
14%

"mivel rokon vagy, adok hamar időpontot, másoknak egy hónap múlva tudok csak adni"

Honnan ad, ha nincs? Vagy ha van, tényleg nem adja oda idegennek, pedig ott a luk a naptárában, inkább fenntartja valami csókosnak?

2022. jún. 4. 12:25
 32/52 anonim ***** válasza:
74%
Nem tartja meg az ebedszünetet, okoska. A rokon miatt. Ez az engedmény.
2022. jún. 4. 12:41
 33/52 A kérdező kommentje:

#24 Egyetemi diplomája van mindkét családban mindenkinek. Nem hiszem, hogy ez okozza. Anyósomék ahogy tapasztaltam, mindenkivel így viselkednek, aki nem nagyon szűk családtag. Csak nem tudom, hogy hogyan reagálna, ha cserébe más is azt mondaná, hogy nem segít, mert a párom keresztapjáról már hallottam sztorikat, amikor nem segített és azóta is sértődés van. Visszafelé fel sem merült, hogy segíteni szeretnének. A páromnak viszont jó a viszonya a szüleivel, tényleg, ha kellett neki segítség mindig pattantak, ezért nem is tűnt eddig nagyon fel az én családomnak, amíg ők nem kértek valamit.

#30 Ha mindenkivel így viselkedsz, akkor persze ezzel nincs gond. Nálunk azonban egy rokonom sem mondaná soha olyannak, akit szeret, hogyha segítséget kér (ráadásul eü problémával), hogy nem segít. Kinek segítsen, ha nem azokon, akiket szeret? Ha valaki este 11-kor hívja, hogy van-e ismerőse valamelyik kórházban, aki tudja fogadni, akkor is felveszi a telefont. Ha beteg van a barátai rokonai között, akkor nekik is segít, keres orvost.

Így azt mondani, hogy a volt tanárom gyerekének az új párjának szívesen segít anyum, de anyósomnak nem, eléggé mást jelent, mintha senkinek nem teszi.

2022. jún. 4. 23:38
 34/52 anonim ***** válasza:
64%
Nektek a fárjeddel ehhez semmi közötök. Felnőtt emberek anyuék, oldják meg ők közösen, ha örök haraggal, akkor úgy.
2022. jún. 5. 07:00
 35/52 A kérdező kommentje:

Új fejlemény. Anyósomék vettek maguknak a férjemmel egy 80 ezer forintos élményajándékot névnapjára.

Nekem persze nincs ott hely.

Na most erre mit reagálnátok? A férjem simítani akarja a konfliktust, én meg a plafonon vagyok, hogy hogyan lehetett ilyesmit csinálni. Valszeg megvesszük nekem pluszba mi magunk a jegyet és meghívunk még embereket, mert több személyes, vagy a férjem megy velük egy kört meg velem is. De nem is tudom, hogy akarok-e menni. Simán szólhatott volna, akkor beszállok én is és kifizetem a többletet. Ezt teljesen övön alulinak érzem.

Ti mit csinálnátok?

2022. jún. 12. 18:56
 36/52 anonim ***** válasza:
68%

A férjed névnapja, nem a tied. Miért ne kaphatna a szüleitől olyan ajándékot, ami az ő közös élményük? Különben is a férjed dolga eldönteni, hogy kivel akarja megosztani, hiszen ő kapta.

Tudtad előre, hogy milyenek. Akkor most miért csodálkozol? Szerintem engedd el. Ha úgy dönt, hogy te menj vele, akkor örülj neki, de ha nem, akkor maradj ki belőle és kész, ne legyél második kör szerintem...

2022. jún. 12. 19:48
 37/52 A kérdező kommentje:

#36 A férjem egy helyet kapott, nem az egészet.

Ráadásul ugyanaz a program, amit a férjem tőlem a tavalyi szülinapjára kapott, csak a covid miatt nem tudtunk menni.

2022. jún. 12. 19:55
 38/52 anonim ***** válasza:
62%
Mindegy. Ez most az ő ajándéka, nem a tied. Majd a te névnapod rólad fog szólni. Ez meg most róla.
2022. jún. 12. 19:57
 39/52 A kérdező kommentje:
Elég erős mondat az után, hogy nekem nem hozta ki a harmincadik szülinapi ajándékomat és fel sem köszöntött, mikor két héttel később kijött.
2022. jún. 12. 20:01
 40/52 A kérdező kommentje:

#38 Az az igazság, hogy nem tudom úgy felfogni, hogy a férjem kapott egy ajándékot. Az én házasság előtti keresetemből láttuk vendégül és fizettük az étkezését, belépőjegyeket stb.-t, mikor kint volt, mert az akkori keresetünk nem fedezte, de tudtuk, hogy neki ez anyagilag nagy könnyebbség.

Az elmúlt hónap arról szólt, hogy anyósom kétszer(!) szervezett olyan programot a férjemmel, amire "nem volt elég jegy, mert nyerte", ezért nem tudtam menni.

Azt hiszem, hogy most nekem is elegem lett ebből a helyzetből. És az is bánt, hogy a férjem nem utasította csípőből vissza. Egy hete ezen veszekszünk. Tényleg nem jogos, hogy így reagálok?

2022. jún. 12. 20:19
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!