Ezt hogyan lehet lekommunikálni úgy, hogy ne legyen belőle veszekedés?
Nő vagyok, a párom lakásában élünk (akinél már ez a tény is kiveri a biztosítékot, az inkább ne is válaszoljon, mert nem ez a kérdés témája). Hét közben egyetemen vagyunk (másik városban), hétvégén és szünetekben a párom lakásában, illetve idén-jövőre végzünk és egyetem után itt tervezünk majd lakni.
Mivel tulajdonképpen csak "szívességből" lakom itt (a párom nem kér tőlem albérleti díjat), ezért a lakás rendben tartását nagyjából teljesen magamra vállaltam, hogy valamennyire kompenzáljak. Én takarítok, én főzök, én mosok, én veszem a háztartási cikkeket.
A probléma, hogy a párom apja minden alkalommal, amikor egyetemen vagyunk bejön és ész nélkül pakol, takarít (annak ellenére, hogy mindig tisztaságot és rendet hagyunk magunk után). A holmijainkat össze-vissza pakolja, semmit nem a helyére tesz. A hűtőből, fagyasztóból kidobálja, amiről úgy gondolja, hogy már nem kell nekünk (volt, ami még kellett volna), illetve betesz dolgokat, amik szerinte kellenek nekünk. Az edényeket igénytelen módon, össze-vissza egymásba dobálva teszi be a szekrénybe (serpenyőbe tepsit, arra egy fedőt, a tetejére egy fazekat, stb).
Tudom, hogy csak segíteni akar, de tényleg nincs rá szükség, mi is megoldjuk. Én nem szólhatok neki, mert nem az én lakásom, semmi közöm hozzá. A páromat nem zavarja annyira a dolog (nyilván otthon is fazékban tartják a tepsiket, úgyhogy ezt szokta meg), ezért nem szól neki. De ha szólnánk, akkor is csak megsértődne, amiért nem fogadjuk szívesen a "segítségét".
Márpedig felnőtt embert nem fogsz átnevelni. Ő ezt szokta meg, a disznóólat a konyhában, meg hogy teljesen természetes más emberek holmija közt turkálni, szelektálni stb. Pláne ha a párodat nem zavarja, hogy a nyakatokra jár kotorászni. Ő így biztos nem fog neki szólni.
Ha te szólsz, annak két kimenetele lehet:
1) A #7-#9 válaszoló féle "én vettem a lakást, azt tehetek veled amit akarok" típusú beszólást kapsz tőle
2) Elszégyelli magát, mert tudja, hogy jogos a kérésed, pár nap, maximum pár hét nyugi után pedig kezdődik előlről, mászik vissza a lakásba pakolgatni.
A #8-#10 voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!