Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Szerintetek ez milyen dolog...

Szerintetek ez milyen dolog így? Megengedhetik ezt maguknak? Többi lent

Figyelt kérdés
Sziasztok. Megpróbálom röviden tömören. Ki vagyok idegileg. 6 éve vagyunk együtt a párommal, 2 hónapja házasok vagyunk. Van egy ház(unk) ami úgy jött létre 4 éve, hogy anyósomek adtak a férjemnek másfél millió forintot mint önerőt a hitel felvételhez (ezt ugyanígy megkapta a férjem testvére is a lakashitelhez) és ezután a férjem vett fel még 4 millió forintot amit törleszt ugye. Én hiába akartam hogy közösen, azt mondták ne. Oké. Megbeszeltuk felvesszuk a babavarot fel is vettük 1 hete, azt mondták a bankba, ebből le vonják automatikusan a fennálló maradék hazhitelt ami van. (3millio 185ezer Ft). Ez is oké. Megbeszeltuk a párommal, ezek után a fele ház az enyém lesz hivatalosan, mivel a babavarohoz én is kellek ugye, mert a felesége vagyok babát szeretnénk. Ezt elmondtuk anyósomeknak akik teljesen felhaborodtak mit akarok én minek nekem a papír mert anélkül is közös a ház. Aztán kibukott a dolog, nekik az a bajuk hogy adtak másfél milliót mint önerőt és hogy eddig a párom a törlesztett. De könyörgöm a maradék 3millio 185 ezer forintot egyik napról a másikra ki tisztaztuk a babavarobol, ahhoz én js kellek ha én nem vagyok a felesége nem vállalok gyereket, nem jött volna létre ez a pénz, még törlesztette volna a házat évekig. Aztán már azt is hozzám vágták (mivel a párom számlájáról vonják a törlesztot mert nekem az amúgyis Alacsony fizum ha gyesre megyek még kevesebb lesz) hogy akkor adjam oda havonta a páromnak a törlesztő felét. Mert hogy akarok én úgy 50%ot. És ők? Milyen dolog ez? Milyen felfogás ez? Én általam lett ez a ház egyik napról a másikra hitel mentes, én vállalom hogy szülők, akkor nekem nincs kozom semmihez? Mert ők önerőt adtak?!!!!!!!! A párom meg természetesen nem fordul az anyjaek ellen..ellenem hamarabb. Mi a véleményetek erről? Én fel tudnék robbanni, iszonyat ideges és mérges vagyok!

2022. márc. 9. 22:06
1 2 3 4 5 6
 41/58 anonim ***** válasza:
90%

12.45-ös, komoly tévedésben vagy.

Élettársi kapcsolatban mások a vagyonközösségi szabályok, mint házasságban.

Az, hogy "közös vagyonnak" minősül, nem jelenti azt, hogy feleződik a vagyon, ez csak házasságban van így.

Élettársi kapcsolatban az a szabály, hogy figyelembe veszik, ki mennyire közreműködött a vagyonszaporulatban, azaz ha az egyik sokkal több jövedelemmel rendelkezik, mint a másik, akkor bizony nem feleződik vagyon:

"Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés."

[link]

2022. márc. 10. 14:36
 42/58 anonim ***** válasza:
88%

Csak az a véleményem, hogy ezt kettőtöknek kellett volna megbeszélnie, anyuci nélkül. De ha egy kapcsolat nem annyira érett, hogy ez megtörténjen, akkor nem maradnék benne.

Írták már, hogy nem 50-50%, hanem más arányokban lenne jó elosztani a házat, ezzel értek egyet.

Vagy eladni, és venni máshol egy másikat, amit már 50-50%ban vesztek - főleg, ha anyós a közelben lakik, ez számomra jó indok lenne a költözésre.

2022. márc. 10. 14:42
 43/58 anonim ***** válasza:
25%

De ok mar hazasok. Nem elettarsi kozossegben vannak.

a belinkelt cikkben egesz jol elmagyarazzak, ha az elettarsi viszonybol hazassag lesz, akkor az elettarsi viszony alatt szerzett joszagok is kozos vagyonnak szamitanak.

Ugye itt ami bejatszhat az az ajandekba kapott 1.5 millio, mert az ajandek az kulonvagyon. De alapesetben a hazasoknal az elettarsi kozosseg alatt az egyik fel nevere vasarolt ingatlan is kozos vagyon.

2022. márc. 10. 14:51
 44/58 anonim ***** válasza:
90%

14.51 az ajándékba kapott 1,5M az egyértelműen külön vagyonnak számít. Az élettársi kapcsolatban történő havi részletek kifizetése is értéknövelő beruházás, de az így létrejött értéknövekedés nem feleződik, hiszen a kérdező leírta, a párja sokkal többet keres, mint ő és a párja fizette idáig a részleteket, tehát nem csak az anyós ajándéka miatt nem tartom igazságosnak a felezést, hanem azért sem, mert az elmúlt 4 évben csak a fiú fizette a részleteket és nem voltak házasok.

A házasságkötést követően szerzett vagyonnál viszont már minden feleződik, függetlenül attól, ki mennyit keres.

2022. márc. 10. 15:05
 45/58 anonim ***** válasza:
91%
Első sorban a férjeddel kellene egy hosszasat beszélgetni, az anyucija nélkül. Hogy ne szóljon közbe, ne befolyásolja a saját gondolataival. Aztán ha megint eljátssza hogy meggondolja magát amint anyu mást mond, pakolnám a cuccaim.
2022. márc. 10. 15:06
 46/58 anonim ***** válasza:
77%
#44 az hogy mi igazsagos es mi torvenyes az ket kulonbozo dolog.
2022. márc. 10. 15:27
 47/58 anonim ***** válasza:
68%
Ha 50%-ot nem is, de valamennyi közöd így már lett a házhoz. Én nem maradnék a férjeddel, gyereket meg pláne nem szülnék neki. Nem csak a ház miatt, de ezzel a hozzáállással nagyon sanyarú életed lenne hosszútávon.
2022. márc. 10. 16:17
 48/58 anonim ***** válasza:
56%

A szülőktől kapott 1,5M és a házasságkötésig kifizetett törlesztés összege eleve a férj tulajdonrésze.

Ami a tartozásból fennmaradt és a babaváróból lett rendezve, annak a FELE a Kérdező része.

Nem tudom ez mennyi %-os arányban, de így az igazságos, de ami még fontosabb, ÍGY A JOGSZERŰ!

2022. márc. 10. 16:30
 49/58 anonim ***** válasza:
42%

Hát érdekes. Annak is igaza van, aki azt mondja, hogy ha teljesen anyagi oldalról nézzük, akkor te nem a felét tetted bele.

De ha így méricskélünk, akkor meg szerintem a babaváróból sokkal nagyobb arányban járna logikai szempontból a nőnek, mint a férfinak. A nő lesz terhes, ő szüli meg, az ő teste változik meg, ő szoptatja (ha tudja), kvázi termeli az élelmet a saját testével, amit így nem kell pénzért megvenni. Ennyi erővel számolják ki mennyi lenne a tápszer, és annak a felét a férfi fizesse ki a nőnek, mert az anyatejhez semmi köze, de az ő gyereke is, aki issza. Szóval azért na. Ha fillezb.szóskodunk, akkor csináljuk rendesen, és ezt is számoljuk bele. Akkor mindjárt nem fele-fele a babaváró sem.

De igazából ez csak elmélet, a gyakorlatban egy ilyen rossz kapcsolatra sehogy sem kéne szülni. A férjed nem áll ki melletted, ez nem jó.

2022. márc. 10. 16:50
 50/58 anonim ***** válasza:
33%

Ez nem kicsit erőltetett és eléggé nyakatekert!

Akkor ragozzuk tovább, szüljön csak egy félgyereket minden nő, akkor csak a saját részét eteti! :D

Nyilván elkerülte a figyelmedet, hogy a Kérdezőnek alacsony a fizetése, ebből következik, hogy a GYES még kisebb. Tehát a férj eleve hozzájárul az asszony és a gyerek eltartásához, beleértve a tejtermelést is, amire még nem született forintosított szabály.

Legalább az legyen jogilag rendben, ami tiszta sor, nem kell ideológiákat gyártani!

Mellesleg részemről elképzelhetetlen lenne, hogy a férjem, vagy az anyósomék cuccára igényt tartsak alanyi jogon, mert szülök egy gyereket. Kizárt!

Csak amennyit beletettem, de azt keményen!

2022. márc. 10. 17:14
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!