A dinoszauruszok és a hüllők között semmiféle evolúciós kapcsolat nincs?
Ha jól tudom, a dínók leszármazottai a madarak.
De, akkor miért hasonlítanak a hüllők a dínókra?
#31 Nem zárom ki ennek lehetőségét. Vitatott, de legkevesebb 220 millió évvel ezelőtt jelentek meg a dinoszauruszok, a kréta-tercier kihalási eseményig eltelt kb 180 millió év. Még az ehhez képest egészen rövid ideig a földet járt tryannosaurus létezése is önmagában háromszor olyan hosszú időintervallumot tett ki, mint amennyi ideje a modern ember létezik egyáltalán.
Hogy mit akarok ezzel mondani? Hogy az, hogy dinoszaurusz, nagyon tág fogalom, majdnem kétszázmillió év és több, eltérő fejlődési irány összessége.
Egy részük biztosan melegvérű volt. Annyit mondhatunk, hogy minden más fejlődési ága - a madármedencéjűek kompletten, de a hüllőmedencéjűeken belül a sauropodák szintúgy - teljesen kihaltak.
Ahogyan itt elhangzott, az embert is vissza lehet vezetni a halakhoz. De egy bizonyos ponton ezek már elválnak.
Persze, ez nem csak itt vita. A nyelvészet sem egyeznek meg abban, hogy hogyan lehet számszerűsíteni a kölcsönös érthetőség fogalmát az egyes nyelvek kapcsán, és meddig beszélünk csupán nyelvjárásról, és honnan már csak rokonnyelvről.
Döntsd el ,hogy milyen rendszertant használsz/ fogadsz el mert ahogy sadam87 is írta össze-vissza kevered.
Oké, de korábban ezt írtad:
"Ha a madarak nem hüllők, és a madarak pedig dinoszauruszok, akkor itt valami bibi van." (#24)
Ha a 32. válaszodban írtakban nem látsz bibit, akkor nem látom, miért látsz a 24. válaszodban írtakban.
Rendben, akkor azt döntsük el, hogy a madarak hüllők-e. Mert a válasz ettől függ.
Miért függ attól, hogy a madarak hüllők-e az, hogy a többi dinoszaurusz hüllő-e?
(Ha a kladisztikus rendszertant használjuk, akkor persze érthető. De akkor egyértelmű a válasz: ha használni akarunk hüllő nevű rendszertani csoportot (olyat, amiben benne vannak a gyíkok és a krokodilok is), akkor annak tartalmaznia kell a madarakat is.)
"Értem. Tehát a madarak, melegvérűségük ellenére, hüllők. Akkor a dinoszauruszok is. Elfogadom."
Biológia érettségire készülök, ne kavarjatok össze. XD
Én nem állítottam ilyet. Azt írtam, definíciótól függ.
De amúgy igen: jelenleg sok, a témával foglalkozó kutató úgy értelmezi a Reptilia csoportot, hogy abban beletartoznak a madarak is. (Értelemszerűen ennek más a jelentése és definíciója, mint a klasszikus, parafiletikus hüllő csoportnak.)
Biológia érettségin semmiképp se sorold a madarakat a hüllők közé! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!