Kezdőoldal » Állatok » Vadállatok » Magyarországon melyik megyékbe...

Magyarországon melyik megyékben él aranysakál populáció?

Figyelt kérdés
Ti láttatok már vagy hallottátok? Veszélyes?
aug. 26. 19:22
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
89%

Kerülik az embert, rá nem veszélyesek, de kártékony ragadozó.

A 20. század középáré a kihalás szélére került a faj, Európa jelentős részéről el is tűnt, csak a Balkánon maradt számottevő állománya.

Védetté nyilvánították, és néhány évtized alatt visszafoglalta a régi élőhelyeit.

A Balkán felől terjeszkedve a déli megyékben jelentős az állománya, de már Európa jelentős részén bizonyítottan megjelent, pl Hollandia, Lengyelország, Észtország, Dánia, Norvégia, Svájc, Franciaország, Olaszország (gyakorlatilag bárhol lehet a kontinensen állománya)

Azokon a területeken, ahol farkasok élnek, ott az aranysakál ritka, a két ragadozó konkurens állatfaj, és a farkas az erősebb.

aug. 27. 05:05
 22/27 anonim ***** válasza:
100%
Budapest V. kerület
aug. 27. 06:24
 23/27 anonim ***** válasza:
100%
21, 19-es vagyok. Tudom, hogy kerülik az embert, de ugye azért féltem, mert ilyen "mocsári szörny" ruhában voltam, teljesen rejtve, azért gondolom ha belém botlanak és mellettem vesznek észre, meglepve őket, egy kicsit más a szitu, mint ahogy a vaddisznónál is, nem? Felteszem ilyenkor legjobb, ha elkezdek hangosan beszélni, kiabálni, de kicsit bevallom, lefagytam, elég ijesztő sok morgást hallani 15-20 méterről. :)
aug. 27. 09:50
 24/27 anonim válasza:
70%
Ki pontoz le mindenkit?
aug. 27. 10:53
 25/27 Grimfox ***** válasza:
100%
Szerintem az egész alföldi régióban élnek már. Ahol nádasok, bozótosok vannak, ott meg akár nagy számban is előfordulhatnak. Szerintem még Pest megyében is vannak, egybefüggően ahol sík a terület. A Gödöllői-dombság környékén lakok, itt még nem láttam, hallottam felőlük. De könnyen lehet, hogy már idáig is elértek, csak a dombos részekre nem jönnek fel.
aug. 27. 14:24
 26/27 anonim ***** válasza:
100%
A Szentendrei-szigeten kiszoritották a vaddisznót, sokat ki is lőttek. Most aztán ezek települtek be, éjszaka hallani őket.
aug. 27. 22:07
 27/27 Cubina ***** válasza:
100%

Budapest, Örs vezér tér mögötti lakótelep (sok erre a hatalmas erdős rész, rókákat, őzeket is látni). Párszor láttam éjjel az erkélyről az aranysakált, halál nyugodtan sétálgatott a kocsik között, lépcsőházak mellett.

Sokszor sétáltatom a kiskutyámat éjjel, de szemtől-szemben még sose találkoztam a sakállal, egészen tegnapig.

Kb. 15 méterre volt tőlem, amikor megláttam, az ellenkező irányba tartott. Amikor észrevett, visszafordult és jött felénk. Kiskutyámat felkaptam és bedugtam a kabátomba.

Már csak kb. 5 lépésre volt tőlünk, akkor elkezdtem hadonászni, kiabálni, de egyáltalán nem ijedt meg, tovább közeledett. Halálra ijedtem. Megfordultam és elkezdtem eszeveszetten rohanni a főút felé, éppen jött pár autó, gondoltam hogy arrafelé a forgalom miatt nem mer követni. Pár perc rohanás után visszanéztem, nem láttam sehol.

Én azt hittem hogy ezek félnek az embertől, de hazaérve olvastam hogy már többször is előfordult hogy emberre/kiskutyákra támadtak. Tudom, hogy a futás se túl szerencsés dolog ilyenkor, de nem tudtam mit csinálni, nagyon féltem.

Ezek után már le se merek menni éjjel. :(

szept. 24. 07:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!