A rókát lehet háziasítani?
Azt a fajta hagyományos vörösrókát, ami a magyar erdőkben is honos lehet háziasítani? Egy fiktív helyzet:
Elmegyek biciklizni az erdő szélére és találok egy kölyök rókát, nincs ott semmi más róka rajta kívűl. Hazaviszem, úgy gondozom mint egy kiskutyát.
Na ilyen helyzetben, amikor felnő a róka akkor szelíd lesz? Olyan lesz mint egy kutya?
Nem találtam rókát, nem azért kérdezem, csak kiváncsi vagyok rá.
Elsősorban az érdekel, hogy a róka úgy fog-e viselkedni, mint egy kutya, de ha esetleg tudjátok azt, hogy jogilag engedélyezett-e a róka háznál tartása, akkor azt is megírhatnátok. Persze nem panelházban tartása...
Volt egy nagyon komoly kísérlet az ELTE Etológia tanszékén. 7 kisfarkast neveltek 5 napos koruktól kezdve az emberek. Kenguruban hordták őket, minden percet együtt töltöttek velük (persze profi, hozzáértő módon).
Nem írom le a tanulmányt, de lényeg a lényeg: bármit is csinálsz, egy vadállat mindig is vadállat marad. Meg tudod szelídíteni, meg lehet simogatni, esetleg még "kötődhet" is hozzád kicsit (odafigyel, ha szólsz neki, odamegy, esetleg kér egy simogatást), de ha választania kell egy fajtársa és közted, egyértelműen a fajtársát fogja választani. Soha nem fogjátok igazán megérteni egymást, és benne folyamatosan dolgozni fog a vadállati vér. Nem természetes, nem jó neki a civilizált, emberi közeg, hiszen nem arra született.
Itt a kutatás összefoglalója:
Nekem is van egy rókám.
Énis így gondolkodtam mint te most.
Kis rókát találtam az erdőbe, hazavittem, játszottam vele stb., 3hétig ott volt, rettentő rossz volt, visszavittem az erdőbe, ahogy tovább mentem követett a bicikli után.
Már 5éves.
A hátsó kertben van.
Aranyos meg minden, de hát mégegyszer nemkéne róka:D
Igen lehet szeliditeni!
Kérdezd meg a Kis herceget neki sikerült:)
ha a vadállatnak a vadonban a helye, akkor kutya se lenne, se macka, se tehén, se semmi..
Ha a rókát elkezdik domesztikálni, hasonlóan fog viselkedni mint a kutya. Lásd:ezüstróka--ma már a háziasítás miatt a háziállatokra jellemző foltok is elkezdtek megjelenni rajta a viselkedése is változik.
Ha talált rókát viszel haza, az csak szelidítés..veled kedvesebb lesz meg minden, de attól az még vadállat mert nem háziasítva van, csak szelidítve.
"Vadállatnak vadonban a helye". akkor te is menj vissza a fára te majom.
A rókát lehet háziasítani, de ha szeretnél egyet, azt jobb ha tenyésztőtől veszed. Azt hogy hol van ilyen tenyésztő azt a helyi vadásztársaságtól kérdezd vagy állatkereskedéstől, vagy állatkerttől. Van köztük pár aki vad tenyésztéssel, háziasítással foglalkozik.
Ha te akarod csinálni, akkor nagy esélyed van arra, hogy nem fog sikerülni. Amit kint találsz kölyökrókát, azt nem tudod háziasítani. De annak a leszármazottjait igen. Szóval megvárod még lefial(ehhez ugye két róka kell, és nem biztos hogy "fogságba" párosodnak) Elveszed tőle a gyerekeit, és kutyákkal neveled fel őket. Miért?
Mert a vadróka vad kölyköt nevel, mivel őt is így nevelték.
Ezt eljátszod ezeknek is a kölykeivel, meg azoknak is a kölykeivel, és akkor sanszos, hogy kutya szerű rókát kapsz. (mivel a róka is kutyák családjába tartozik)
De ez sok pénz, mire ezeket felneveled, mert ez nem kevés kis rókával jár, és nem annyira kelendők, hogy csak a tenyésztéshez szükséges darab maradjon nálad, hanem majdnem mind a nyakadon marad. Így én azt mondom, hogy kis utána járás, és tenyésztőtől, vagy vadásztól szerezd.
Ugyan úgy kell oltatni, meg minden ...stb.
Nem tudom, hogy milyen papírokkal jár az ilyen, de ha nem viszed sétáltatni és mutogatni a városba, szerintem pont lexarják hogy mi van a kertedbe. :)
Én nem is írtam, hogy tilos vadállatot tartani, csak értelmetlen, mert a róka és a farkas alternatívájaként ott van a kutya. Vannak rókához és farkashoz is hasonlító kutyafajták, akkor azok miért nem jók? Hát azért, mert "a kutya olyan snassz, nekem valami különlegesebb kell, hogy tudjak vele menőzni". Ergo csak divathóbortból tart vadállatot, aki tart.
A patkány meg a mókus meg teljesen más, mivel azokat már tenyésztik, igy nem a természetből vannak kiemelve az egyedek, és igy nincs károkozás a természetben. De farkas vagy rókatenyésztésről én még nem hallottam.
Sziasztok!
Szíves engedelmetekkel én is hozzászólnék a témához és egy másik szögből közelíteném meg a dolgot.
Az ok amiért itt lyukadtam ki a következő: én az erdőben lakom egy olyan kis faluban ahol kb 120 ember él és a legközelebbi lakott település 10kmen kívül esik.Itt bizony minden vadállat megfordul főleg télen. Háztáji állattartással foglalkozok többek között. Van itt tyúktól kecskéig minden. A tyúkokból sajnos vitt el róka a kezdetekben de azóta teljesen zárttá tettem a területet és azóta nem is volt gondom rókával egészen tegnap estig. Egy fiatal tapasztalatlan róka rést talált a pajzson és miután megfojtott pár tyúkot, leesett neki a tantusz. Nincs kiút. Hajnali 1kor sikerült elfognom. Nos, kedves vad-állat barátok. Ha szabadon engedem akkor ez a kis szemét visszajön, mert tudja, hogy itt van mit enni. Vadállat? Törvényileg dúvad, a vadászata szabad, a ti gondolatmenetetek alapján egyszerűen meg kellene ölnöm. Persze én nem fogom, értelmetlenül leölt pár tyúkot, én nem fogom értelmetlenül leölni de elengedni sem. Esetleg ti megteszitek helyettem? Mert ha nem akkor nem marad más csak az, hogy megszelídítem, mert élve nem mehet el innen.
Egyébként szerintem aki akar fogjon rókát, nagyon el vannak szaporodva, rengeteg van belőlük. Én szerencsés vagyok ezzel a kis huncuttal, mert még fiatal, szerintem lehet vele mit kezdeni, de majd kiderül.
Egyébként a témában itt egy link: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!