Kezdőoldal » Állatok » Madarak » Mit tegyek hogy jól érezze...

Mit tegyek hogy jól érezze magát új, fiatal hím hullámosom?

Figyelt kérdés
Pár napja vettünk egy - állítólag a fészekből nem rég kirepült - hím hullámos papagájt. Elég ijedtnek tűnik szegény, látszik hogy fél még tőlünk. Mit csináljak hogy szelíd legyen? Beszélek hozzá, fütyörészek neki, próbálom etetni a kezemből (egyelőre megijed ha benyúlok a ketrecbe). Gondoltam rá hogy venni kéne egy párt neki, de egyrészt adok még neki pár napot (hetet?), hátha megszokja az új környezetét, másrészt úgy tudom párokat nem nagyon lehet szelidíteni, inkább egymással foglalkoznak. Normális hogy ilyen rémült? Ha veszek neki párt akkor lehet az is hím vagy jobb lenne egy nőstényt venni? (azt nem akarom hogy szaporodjanak) Szóval dióhéjban: milyen tanácsokat tudtok adni? (Volt már amúgy hullámosunk, de élete nagy részét nem nálunk töltötte, és a minap meghalt szegénykém:()
2011. máj. 30. 16:11
1 2 3 4 5
 31/41 anonim ***** válasza:
Na ez már haladás, ha a salátát a kezedből elveszi. Hamarosan tényleg egyre szelídebb és szelídebb lesz, meglátod!
2011. jún. 8. 15:32
 32/41 anonim ***** válasza:
Lehetőleg ne adj neki mindennap salátát vagy ha adsz csak keveset mert hasmenést okozhat.
2011. jún. 8. 21:36
 33/41 A kérdező kommentje:

Sokat végül is nem eszik meg belőle. Nagy része ott marad és ki kell dobni. Csak azért adok neki minden reggel hogy frisset egyen ne azt a fonnyadtat.

Még egy kérdésem lenne: Repülni mikor lehet kiengedni? Jól tudom hogy csak akkor ha már szelíd. Azt olvastam hogy különben elég nehéz lenne elkapni és visszarakni a kalitkába.

2011. jún. 9. 10:12
 34/41 anonim ***** válasza:

Az én papagájaim meg szétszedik a salátát amikor kapnak. :)Esznek is belőle meg szétszedik szó szerint, így ott már aztán nem marad fonnyadt saláta. Én minden 2. nap adok nekik egy saláta levelet.

Igen, jobb lenne, először megszelíditeni Csöpikét, úgy hogy az ujjadra álljon és úgy jöjjön ki és utána lehet szabadon a szobában. De! Nekem nem álltak rá az ujjamra, igaz, annyira nem is erőlködtem vele, viszont én azt szoktam csinálni néha, hogy nyitvahagyom a kalitka ajtót és aki akar kijöhet. És azt tapasztaltam, ha kint van a szobában a papagáj, akkor sokkal hamarabb meg lehet szelíditeni! Sokkal szelídebb! Én hogy tettem a helyére? Úgy, hogy fogtam egy db rácsot és odatartottam elé aztán szépen ráállt és a kalitka ajtaja elé tettem rácsostól és szépen beugrott a többiekhez. Hát így. Amíg nem áll rá az ujjamra, így a helyére tudtam tenni. Szerintem te is valami ilyen módszert próbálj ki, mert azt nem szeretik ha megfogják őket, mert megijednek. Amíg nem áll rá az ujjadra, akkor próbáld azt, hogy eléraksz valamit és akkor arra majd rááll. Tudni fogja idővel, hogy ha azt a valamit elétartod, akkor hazamegy. Egyébként meg maguktól is hazamennek, nem kell őket noszogatni! Csak az enyémekkel az a gond, hogy nem találják az ajtót, mert nagy a kalitka! És mindig a tetején akarnak bejutni! Hát ezért kell nekik segítenem! :)

2011. jún. 9. 12:24
 35/41 anonim ***** válasza:
És arra mindenképp ügyelj, hogy a sötétítő legyen behúzva az ablaknál, mert különben nekirepül és megsérül!! Valamint a virágokat vidd ki a szobából, mert mérgezett lehet a számára! És ajtókat, ablakokat rendesen csukd be, nehogy elrepüljön a szobából.
2011. jún. 9. 12:27
 36/41 anonim ***** válasza:

Hozzádkerülése után 1 héttel már ki kell engedned naponta minimum 2 órára. A berakáshoz nem kell megfogni mert általában magától visszamennek enni,pihenni. De ha nem akkor csak rá kell csalogatnod egy botra és bottal együtt be kell raknod a kalitka ajtaján.

Kint sokkal könnyebb rácsalogatni az ujjadra,foglalkozni vele mert a kalitkában biztonságban érzi magát ezért ott sokkal bátrabb,vadabb.

Ha van az ablakon sima átlátszó függöny akkor a sötétítőt nem kell behúznod. Mielőtt kiengeded tegyél el minden éles,hegyes,forró,jeges dolgot és olyan se legyen elöl amibe bele tud esni,szorulni(pl.váza). Ne hagyd hogy apró dolgokat,fát,fémet rágcsáljon. A tükrök letakarva,az ablakok,ajtók csukva, a függönyök behúzva legyenek. Minden szobanövényt takarj le alaposan vagy vidd ki a szobából amikor kiengeded mert szinte az öszes mérgező neki.

2011. jún. 9. 13:10
 37/41 A kérdező kommentje:
Az előző madárka, Gyurika is azt csinálta amikor adtam neki a kezemből salit hogy tépkedte és dobálta szerte szét. Néha egy-egy falatot is benyomott, de inkább játszott vele. De Csöpike eszi, csak olyan bizalmatlanul pislog néha közben. De aranyos. :) Szerintem ha kinyitnám a ketrec ajtaját biztos nem jönne ki, mert fél, és ahogy írjátok, a ketrecben inkább biztonságban érzi magát. Én is észrevettem még a Gyurikán hogy amikor a ketrecben volt akkor sokkal vadabb volt, amikor kivettem akkor meg jött oda hozzám, bökdöste az orromat a csőrével, csipogott stb. Hétvégén ki kéne tisztítani a ketrecét, szóval addig kénytelenek leszünk vhogy kivenni ha magától nem jön ki...
2011. jún. 10. 11:12
 38/41 anonim ***** válasza:

Erőszakkal nehogy kivedd őt!!

A kalitkáját úgy is ki tudod tisztítani, ha ő bent van! Nem kell ahhoz kivenni! Legalább a takarítás alkalmával szokni fogja a kezed! Minél többször takarítod úgy, hogy ő bent van, annál jobban hozzádszokik. Eleinte még biztosan repdesni fog, de hamar hozzád szokik majd.

2011. jún. 10. 20:14
 39/41 anonim ***** válasza:
1.válaszadó vagyok..az enyém már a vállamon szokott ülni..nagyon megszelídült:)
2011. jún. 14. 04:32
 40/41 A kérdező kommentje:

Észrevettünk vmit Csöpikén, ami kicsit aggaszt. Az arcán jobb oldalt van egy kis lyuk, nem pont a szeme alatt, hanem kissé hátrébb. Nem tudom hogy ez természetes-e. A bal oldalán nem vettem észre hasonlót, igaz ott a tolla sűrűbb kicsit. Lehet az a hallójárata lenne? Remélem nem vmi sérülés.

Amúgy kezdett egyre jobban szelídülni, de még mindig félt túlünk és keveset beszélt, úgyhogy kapott egy társat. Az új jövevény sárga-zöld, de nem a hagyományos árnyalatú, hanem világosabb. Nagyon szép kis madár. Ő nőstény (elvileg), Csöpike pedig hím ugyebár (szintén elvileg), és azóta rendszeressé vált a madárcsicsergés a lakásban. Egymáson szoktak tollászkodni, csipog az egyik, válaszol a másik, "csókolóznak" (nem tudom pontosan mit, csinálnak, de egymás csőreit bizergálják és közben aranyosan nyöszörögnek). Szóval úgy látszik jól érzik magukat, remélem nem fogják megtépni egymást. Viszont az a luk aggaszt. Tudjátok mi lehet?

2011. júl. 10. 14:58
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!