Fiatal hullámos papagáj miért nem eszik, csiporászik?
Juj, ilyet nem szabad...
Első héten még nagyon fél idegen helyen! Kajáját jól látható helyre tegyétek, ha lehet a kalitka oldalára akasztós legyen... Nem szabad simogatniaz első pár napban!
A kaja berakásán és a víz cserélésén kívül ne nyúkálj a kalitkába! A simogatást meg csak azért engedi, mert úgy meg van ilyedve, hogy megse mer mozdulni! 2 hétig csak etsd, itasd és legyél mellette, beszélj hozzá! A nevét mondogasd neki! Amikor már ismer eléggé.. 2 hét után! Akkor fürtös kölessel etesd a kezesből! Nagyon szeretik, menni fog! Etesd őt így 1 hétig... De ah már nem kér vedd kia kezed! Naponta többször is kínálhatod! Ha már látod hogy nem tart tőled, nem fél az ujjadtól és bátran eszik a fürtösből, akkor a begyéhez rakd az ujjad lassan, és kicsit nyomd felfelé! Rá fog lépni az ujjadra! Ekkor várj egy pár percet majd rakd az ülőkéjére! Utánna újra léptesd az ujjadra! Ezt újabb 1 hétig gyakorolgasd vele! Persze még mindig kínálgatod kölessel... És ha már a kaja/víz cserélésénél egyből ráröppen az ujjadra, akkor mehet ki a szobába! Ablak ajtó csukva, függöny behúzva, szekrény és a fal között betömködve vmivel, tükrök eltakarva, szobanövények kivéve! Biztosíts neki egy jó leszállóhelyet, hogy ne a szekrény tetejére szálljon! Pl. egy ágat rakj neki vhova! Ilyenkor még ne érj hozáá, hagyd őt hagy ismerje fel a szobát! 1-2 óra múlva magától vissza fog repülni!
Ezután minden nap engedd ki őt.. És ha már kint is rászáll az ujjadra elkezdheted tanítani beszélni, /ha akarod/ úgy, hogy mondogatsz neki vmit sokszor egymás után érthetően! Előbb utóbb megtanulja!
Bocsi a regényért, de így belefoglaltam mindent azthiszem a szelídítésről!
Eszik ő, csak a félelemtől ilyenkor még úgy időzíti, hogy ne nagyon legyetek ott. Ha már evett a tenyeretekből, akkor etessétek továbbra is, de ahogy felettem is írták: ne csináljatok semmi olyant, amit ő maga nem tett még meg! Ne nyúljatok hozzá, ne simogassátok, mert az fog benne megmaradni, hogy a legrosszabb napjaiban az a kéz mindig megérintette őt, és nem fog megszelidülni. "Rontottam" már el így papagájt én is.
Hagyjátok, hogy ő nyisson, tényleg egy-két hét múlva látni fogjátok rajta, hogy érdekli őt, mit csináltok, hova mentek, onnantól érdemes csak próbálkozni kézhez szoktatáshoz.
Sziasztok!
Mi történt azóta a kismadárral? Nálunk is második napja van egy hullámos papagáj (4 hónapos, hím) És nem láttuk enni, nagyon meg van illetődve. Sajnos benyúlkáltunk mi is kétségbeesésünkben..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!